Vrah Tugce Albayrakové byl odsouzen ke třem letům vězení

17. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Osmnáctiletý Sanel M., který v listopadu 2014 na parkovišti u jídelny McDonalds uhodil třiadvacetiletou Tugce Albayrakovou a způsobil její smrt, byl v úterý odsouzen ke třem letům vězení. Oběť se stala v Německu symbolem občanské odvahy.

Soud po desetidenním procesu shledal pachatele vinným z toho, že oběti způsobil těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

M. byl zatčen a obviněn poté, co Albayrakovou uhodil do hlavy během hádky. Soud se přiklonil k tvrzení prokurátora, že pachatel věděl o možných následcích svých činů.

15. listopadu 2014 konfrontovala Albayraková pachatele, když obtěžoval dvě dívky na záchodcích McDonalda v Offenbachu. Po úderu do hlavy padla na zem a upadla do kómatu. Události byly zachyceny sledovací videokamerou a později byl záznam odvysílán v celostátních médiích. Později v den 23. narozenin Albayrakové rodina vypnula podpůrné systémy. V Německu případ vyvolal vlnu sympatií a odmítnutí útoku.

Pohřbu Albayrakové se zúčastnilo asi tisíc osob a online petice podporovaná velkým množstvím signatářů vyzývala k udělení státního vyznamenání Spolkový kříž za zásluhy (Bundesverdienstkreuz).

Návrh podpořila kancléřka Merkelová a prezident Gauck označil zesnulou za "rolový model", neboť "příkladným způsobem prokázala statečnost a občanskou odvahu".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7725

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015