Normalizace fašismu v České republice

17. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Protiuprchlická hysterie v České republice vede k znepokojující normalizaci otevřeně fašistických postojů. Česko se silně přibližuje Rusku nekritickým zveřejňováním nenávistných konspiračních teorií paranoidních bláznů. Připomíná to varovné tvrzení ruského oligarchy a majitele britského deńíku Independent Jevgenije Lebeděva, který před časem konstatoval:

"Jediným rozdílem [mezi Británii a Ruskem] je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články."

Posuďte v této souvislosti tento extremistický výlev:

"Jsou to vetřelci, žádní uprchlíci! Je to invaze, kterou někdo řídí, aby nás zničil. Nedojímá mě, že se utopili"

Tato nenávistná kampaň, která se začíná velmi silně podobat paranoidní nenávistné kampani, jakou vedou ruské sdělovací prostředky proti Západu, začíná být opravdu nebezpečná, protože nenávistná slova vedou k legitimizaci a normalizaci extremních postojů a nakonec k násilí a ke krveprolévání. Zločinným na zveřejňování takovýchto blábolů je skutečnost, že dehumanizují lidské bytosti a proměňují je v podřadné subjekty na úrovní zvířat, které je pak možno klidně zabíjet. Lidé, kteří tyto neuvěřitelnosti vypouštějí z úst a publikují, by se měli stydět. Možná budou mít brzo na rukou krev.

0
Vytisknout
22039

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015