Čerstvý prezidentský kandidát podpořil těžařskou lobby proti papežovi

Jeb Bush se postavil svému "otci"

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

"Nebudu se řídit ekonomickou politikou mého biskupa, kardinála nebo papeže," prohlásil Jeb Bush, syn a bratr předchozích amerických prezidentů, který nedávno oznámil svou účast v republikánských primárkách o kandidáta na příštího amerického prezidenta. Jeb Bush po sňatku konvertoval ke katolické církvi. Ostře reagoval na záměr papeže kritizovat důsledky průmyslové činnosti na klimatické změny.

Papež František by měl zveřejnit své prohlášení, v němž chce za spoluviníka globálních klimatických změn označit lidskou činnost. Mělo by se tak stát prostřednictvím encykliky, kterou papež právě dnes odešle všem katolickým biskupům.

O záměru už dříve referovala světová média. Na záměr reagoval energetický a těžařský průmysl pobouřeným e-mailem papežovi, že "nepochopil význam uhlí pro řešení světové chudoby".

Jeb Bush, v první oficiální den jeho kampaně, se okamžitě přidal k těžařským lobbyistům a prohlásil na adresu papeže, že by se měl "vyhýbat globálním záležitostem". Jako katolík - konvertita se ovšem zcela běžně řídil aktuálním katolickým učením, když kupříkladu zákonem povolil poznávací značky aut propagující odpor vůči potratům.

"Rolí církve je dělat z nás lepší lid, nikoliv vměšovat se do záležitostí, které patří do království politiky," prohlásil čerstvý prezidentský kandidát.

Kromě Bushe přišel s kritikou papeže i Rick Santorum, jinak zbožný katolík. Minimálně pět současných republikánských kandidátů jsou katolíci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8316

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015