45 % řeckých důchodců se ocitá pod hranicí chudoby

Zchudnutím důchodců se Řecko nezachrání

18. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Penzijní reforma je jedním z hlavních bodů jednání o Řeckém mezinárodním dluhu a jeho řešení. Jenže spoustě řeckých důchodců už byly penze velmi výrazně sníženy a je otázka, zda je v tom možné nadále pokračovat. 45 % z nich se už nyní ocitá pod hranicí chudoby, píše Guardian.

Podle loňské studie jsou penze jediným příjmem pro 49 % řeckých rodin, oproti pouhým 36 % rodin, které jsou finančně závislé na zaměstnaneckých platech. Při nezaměstnanosti na úrovni 26 % - a 50 % mezi mladými - a při podpoře v nezaměstnanosti ve výši 360 EUR měsíčně, která trvá nejdéle rok, jsou penze životně důležitou součástí záchranné sociální sítě mnoha Řeků. 

Mezinárodní měnový fond a Evropská centrální banka přitom podmiňují záchranný finanční balík v hodnotě 7,2 mld EUR na úhradu mezinárodního dluhu, veřejných výdajů a právě penzí tím, že Řecko přistoupí k dalšímu zásadnímu snížení výdajů.

Nejsou pochybnosti o tom, že řecký penzijní systém reformu potřebuje. S výdaji na úrovni 17,5 % HDP byl nejštědřejší v Evropě a byl po mnoho let masivně zneužíván. Census v roce 2012 odhalil na 90 tisíc podvodných nároků, vesměs ze strany příbuzných již zemřelých penzistů. Krom toho se přišlo na dalších 350 tisíc sporných čerpání. Na 580 profesí mělo nárok na předčasný důchod, řada z nich velmi bizarních: kadeřnice a kadeřníci, hráči na žesťové nástroje nebo moderátoři v rádiu.

Jenže reforma už mnohé změnila: ze 130 penzijních fondů zůstalo 13, věk pro odchod do důchodu se u mužů zdvihl na 67 let a penze, jak soukromé tak veřejné, byly velmi výrazně zkráceny, a to o 15 % pro ty, kdo pobírají penzi pod 500 EUR měsíčně, ale o celých 44 % pro ty, kdo mají penzi vyšší než 3 000 EUR za měsíc. Na 45 % řeckých důchodců se tak nyní ocitá pod hranicí chudoby, která je v Řecku stanovena na 665 EUR za měsíc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8731

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015