Strategie a taktika ruské propagandy:

Proč Kreml už nedokáže "vypnout televizi"

19. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

O ruské propagandě toho bylo řečeno i napsáno už mnoho. Ze své strany předkládám schematické zobecnění její základní strategie a současně způsobů i metod, jimiž se dosahuje výsledku. Současně dodávám, že řeč je o propagandě zaměřené na ruské, ne na zahraniční publikum, napsala Xenia Kirillovová.

Oslabení kritického myšlení. Domácí propagandistické úsilí je zaměřeno v první řadě na zablokování kritického myšlení o tom, co se děje, na dodání předpřipravených odpovědí, které mají lidé prostě přijmout, a snahu uvrhnout je do stavu chaosu a paniky, v němž se budou chovat podle archaických davových instinktů. Aby toho dosáhla, Kremlem kontrolovaná média hrají na ty nejhorší instinkty ruského lidu.

Vytvoření obrazu nepřítele. Jako její sovětští předchůdci, i ruská vláda nyní prosazuje myšlenku jediného nepřítele, který svými chapadly ovíjí celý svět. Takže USA jsou hlavním nepřítelem a všichni jejich spojenci jsou označováni za "americké loutky". Předseda prokremelského thinktanku Leonid Rešetnikov, který je současně poradcem Kremlu, vysílá standardní signál současné Moskvy: Nezáleží na tom, zda Američané jsou Demokraté nebo Republikáni, protože obě skupiny si přejí zničit Rusko, ačkoliv poněkud odlišnými způsoby. Protože Rusko bude klást odpor, nakonec se obě skupiny rozhodnou pro válku.

Propojení všech domácích problémů se zahraničními záležitostmi. Aby umlčela každou kritiku narůstajících domácích problémů, propaganda využívá patriotismu a spojuje problémy s činností cizinců, zejména Američanů. To umlčuje většinu Rusů, kteří málo vědí o tom, co se děje v zahraničí, a jsou připraveni přijmout konspirační verzi reality.

Zdůrazňování potřeby společenské konsolidace tváří v tvář vojenské hrozbě. Ruská propaganda nevynechá žádnou příležitost přesvědčovat Rusy, že nemají jinou možnost, než se sjednotit proti hrozbě z ciziny.

Putin je prezentován jako jediný lídr schopný čelit vojenské hrozbě. Žádný další komentář není třeba.

Příprava k nevyhnutelným potížím v "době války". Vzhledem k ohrožujícímu prostředí, jak ho prezentují moskevská média, jsou Rusové povzbuzováni, aby považovali každou deprivaci, jíž čelí, za "menší zlo" oproti tomu, co je nevyhnutelným důsledkem současné situace: Rozsáhlejší války. Nejsou rozhodně povzbuzováni, aby uvažovali nad změnou kursu.

Západ musí považovat Rusko za připravené k válce. Jediná naděje, jakou Rusům nabízí propaganda, je ukázat, že jsou ochotni jít do války. Pak Západ dospěje k závěru, že je příliš riskantní oponovat Kremlu.

Výsledkem domácí propagandy je, že se Kreml sám dostal do situace, kdy Putin může buď pokračovat směrem k širší válce, nebo čelit vyhlídkám na nepokoje v ulicích. To co ale rozhodně udělat nemůže je "vypnout televizi".

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7767

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015