Ruští ekonomové si lámou hlavu s tím, o čem Putin nemluví

17. 6. 2015

čas čtení 5 minut

Ekonomický tým Vladimira Putina se více stará o to, o čem prezident nemluví, než o to, o čem přednese projev v Petrohradu, kde právě začíná mezinárodní ekonomické fórum.

Každoroční projev k investorům nebude obsahovat žádnou zmínku o významných iniciativách, které by Rusko dostaly z recese, omezily korupci nebo posílily vlastnická práva. Agentuře Bloomberg to sdělili čtyři lidé obeznámení s těmito záležitostmi.

V příštích 18 měsících mají proběhnout parlamentní volby a o něco déle než rok nato se bude Putin ucházet o znovuzvolení. Momentálně hraje o čas, tvrdí ekonomové, a žádá, aby nebyl identifikován s diskusemi o vnitřních záležitostech. Významné ekonomické návrhy odmítá a vyčkává, až centrální banka doplní rezervy, aby měl z čeho financovat své geopolitické ambice, včetně těch na Ukrajině.

"Jsme uvnitř dlouhého období letargie a apatie v domácí politice," říká Andrej Kolesnikov z Carnegie Moscow Center. "Putin rád hýbe armádami a hranicemi, ale o ekonomiku se nezajímá. Je jediný, kdo může rozhodnout, takže žádné rozhodnutí nebude přijato.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil dnes na tiskové telekonferenci, že "kolegové z Bloombergu se pletou" ohledně prezidentova vystoupení. Podrobnosti neuvedl .

Když dojde na finance, zdá se, že Putin se stará hlavně o peníze na zbrojení.

Nejvýznamnější iniciativa oznámená v minulých měsících úřady je záměr centrální banky navýšit rezervy z 363 miliard na "pohodlných" 500 miliard v průběhu pěti až sedmi let, zhruba na úroveň, kde se nacházely před invazí na Krym.

Nová politika investory mate, protože vyžaduje, aby centrální banka prodávala ruble na trhu, což protiřečí údajné měnové politice volně plovoucího kursu, vysvětluje bývalý náměstek guvernéra banky Oleg Vjugin, který nyní vede moskevskou banku MDM Bank.

"Centrální banka náhle změnila strategii, ale není jasné, proč," prohlásil Vjugin v interview.

Po patnácti letech u moci je dvaašedesátiletý Putin mistrem smíšených signálů zamýšlených tak, aby mobilizovaly domácí publikum, zatímco zahraniční oponenty ponechávají na pochybách o jeho skutečných záměrech.

Na posledním fóru v květnu 2014, několik dnů před předčasnými prezidentskými volbami na Ukrajině, Putin prohlásil, že akceptuje vítěze v zájmu míru, což vyvolalo vzestup rublových aktiv. Ale řekl také, že jeho svržený spojenec je stále legitimním ukrajinským lídrem fukční období nového prezidenta bude krátké. V té době v konfliktu zahynulo méně než 130 osob. Nyní v něm již zemřelo 6 400 lidí a počty takřka denně rostou.

Letos Putin pravděpodobně přednese politicky neutrální řeč, aby se vyhnul dalšímu vyostřování napětí ve vztazích s USA a jejich spojenci, tvrdí lidé v Moskvě. Bude se také snažit přesvědčit své krajany, že to nejhorší ze sankcí a nízkých cen ropy je už za nimi a Rusko z krize vyšlo silnější, než kdy předtím.

Lidé jako miliardář Roman Avdějev z Kreditní banky v Moskvě by ovšem očekávali zmínky o strukturálních reformách, nikoliv o ropě a sankcích.

Státní představitelé budou opakovat oficiální linii, ale stále se připravují na hlubší a dlouhodobější propad ekonomiky.

Ekonomika se může propadat dva roky za sebou, poprvé za Putinovy vlády, pokud v roce 2016 ropa zůstane na 60 dolarech za barel. S inflací 15,8 % regulátor nemá velký prostor pro snižování sazeb, poté co už to od prosince provedl čtyřikrát.

Další rozpočtový stimul je rovněž vyloučen, tvrdí ministerstvo financí, které se snaží omezit největší deficit za pět let, zatímco země provádí největší investici do zbrojení za celou generaci.

Závazky, které na sebe Rusko vzalo, když ropa stála 100 dolarů, jsou nyní "nezvladatelné", prohlásil ministr Anton Siluanov 5. června.

Posílení zahraničních investic by mohlo vyřešit řadu problémů ruské ekonomiky, ale ekonomové tvrdí, že je malá šance, že by k tomu v nejbližší době došlo, vzhledem k situaci na Ukrajině.

Petrohradské fórum bylo původně zamýšleno jako místo pro přivítání západních společností, ale nyní je spíše určeno k udržení stávajících investorů, tvrdí lidé obeznámení se situací.

Putin možná oznámí nabídku kofinancovat projekty se zahraničními společnostmi, ačkoliv není jasné, jak by takový program přesně fungoval. Může také podpořit zónu volného obchodu v tichomořské oblasti a podpořit investice na Dálném východě, mimo hlavní populační centra.

Podle Vladimira Tichomirova z BCS Financial Group Putin neřekne nic otevřeně negativního ani kontroverzního, avšak jeho slova nebudou mít na trh ani na investory reálný dopad.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7559

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015