Tsipras Řecku "neříká pravdu", tvrdí šéf Evropské komise

17. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker obvinil řeckého premiéra Alexise Tsiprase, že své lidi dezinformuje. Tvrdí, že řečtí voliči se nedozvěděli pravdu o návrzích komise.

"Nestarám se o řeckou vládu... Starám se o řecký lid, hlavně o tu nejchudší část," prohlásil Juncker na tiskové konferenci v Bruselu.

"Debata v Řecku a mimo Řecko by byla snadnější, kdyby řecká vláda říkala přesně to, co Komise opravdu navrhuje," dodal Juncker.

Řečtí věřitelé, kteří zahrnují Evropskou centrální banku a Mezinárodní měnový fond, navrhli 10 % zvýšení daně z přidané hodnoty na elektřinu. Nicméně Juncker sám návrhu na zvýšení daně z elektřiny či léků oponuje. Tvrdí, že komise místo toho navrhovala 35 miliardový program na podporu investic v Řecku a mírné škrty ve vojenském rozpočtu, který tvoří 2 % HDP.

Řecko musí koncem měsíce zaplatit MMF 1,6 miliardy euro. To je také datum, kdy vyprší stávající evropské záchranné programy.

Tsipras, který bojuje s hrozbou blížícího se bankrotu, jenž by mohl zemi do dvou týdnů vyvést z eurozóny, předtím svým spojencům v Athénách řekl, že EU a MMF navrhují zvýšení daní, aby "ponížili nejen řeckou vládu... ale všechen lid."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7256

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015