Ze studia lidského genomu vyplývá, že pojem rasy nemá vědeckou platnost

17. 12. 2017

čas čtení 1 minuta

Vzhledem k tomu, že nám rozumbradové začínají posílat výlevy, v nichž horlí o rozdílnosti a podřadnosti ras (!!) - aniž by měli jakékoliv povědomí o genetice - publikujeme zde znovu článek, který původně vyšel v červnu 2015.

Neexistuje žádná genetická základna, která by odpovídala nějaké konkrétní skupině lidí. Neexistuje žádná esencialistická DNA černých lidí, bílých lidí, nebo nějaké jiné etnické skupiny. Existují genetické charakteristiky, které mají vazby na určité populace, avšak žádná z nich není exkluzivní, ani neodpovídá jedinečným způsobem žádné jediné skupině, na niž by se hodil rasový popis. Regionální genetické adaptace jsou reálné, avšak ty mají tendenci vyjadřovat rozdíly uvnitř takzvaných ras, nikoliv mezi nimi. Srpkovitá anémie postihuje lidi všech barev kůže, protože se vyvinula v oblastech, kde je běžná malárie. Tibeťané jsou geneticky přizpůsobeni velkým horským výškám, a tak obyvatelé Pekingu jsou podobnější Evropanům než svým zdánlivě podobným tibetským sousedům. Tay-Sachsova choroba, o níž si vědci kdysi mysleli, že je to choroba židovského obyvatelstva, je stejným způsobem rozšířena mezi francouzskými Kanaďany a Cajuny. A tak dále, upozorňuje redaktor vědeckých pořadů společnosti BBC Alan Rutherford.

Analyzujeme tisíce lidských genomů každý týden. Britská vláda zahájila projekt 100 000 genomů ve snaze identifikovat genetickou základnu mnoha chorob, ale v rámci té kořisti zjišťujeme také mnoho o tajné historii našeho biologického druhu, o naší DNA, která je smíšená prostřednictvím nekonečného sexu a neustálé migrace. Jsme příliš nadržení a příliš pohybliví na to, abychom byli schopni zůstat ve své vlastní původní skupině.

Rasa neexistuje, existuje rasismus. Avšak rasismus můžeme nyní izolovat v oblasti názorů a nepředstírat, že má tato bigotnost nějakou vědeckou platnost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak se bránit proti nesmyslům na internetu a na sociálních sítích

21. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

1. Anonymní informace jsou nedůvěryhodné.

2. Informace, které nejsou ověřeny aspoň ze dvou spolehlivých zdrojů, jsou nedůvěryhodné.

3. Servery, o nichž není známo, kdo je provozuje a kdo je platí, jsou nedůvěryhodné.

Facebook, jehož centrum pro Českou republiku je ve Varšavě, systematicky odmítá odstraňovat nenávistnou a rasistickou hate speech. Jak jsme psali, bylo by zapotřebí za to žalovat Marka Zuckerberga.

Jan Štolba k tomu poznamenal - na Facebooku:

Jiří Dolejš se zastává nuzných a potřebných lidí, ale to není politikou KSČM!

21. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Mrkněte na profil Jiřího Dolejše na Facebooku a zůstanete jako opařeni, píše na Facebooku Jana Rydlová. Dotyčný tam fanaticky zdůrazňuje nutnost pomoci všem potřebným, tedy cikánům, imigrantům i bojujícím s tím, že "Česko je poměrně bohatá země ....". Na námitky lidí o opaku reaguje urážkami a fanatickou obhajobou svého názoru, který však není názorem komunistů. Je to stanovisko chorého, hnědého mozku a vedení strany o tom musí být informováno.

Pociťuji hrůzu nad postojem veřejnosti k otázce imigrantů

21. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Jsem člověk, který žije celý život v jednom regionu, žádný světoběžník a nemyslím si že mám nějaké světové názory, či západní myšlení. Ale prostě musím ze sebe dostat svůj pocit totální hrůzy a zhnusení nad postojem veřejnosti k otázce imigrantů, píše čtenář, který se bojí podepsat.

Pevnost Česko

21. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Václavské náměstí čtvrtek 25. června 2015 18 hodin

Jsme ve válce a valí se na nás uprchlická vlna plná po zuby ozbrojených muslimských teroristů. Máme jedinou šanci. Je třeba znovu uzavřít hranice, omotat je ostnatým drátem a nejlépe po celém obvodu naší krásné země postavit zeď. Doba je vážná a žádá si velké činy. Pevnost Evropa nám už nestačí, je podkopávána změkčilostí pravdoláskařů, sluníčkářů a Bruselu. Potřebujeme se skutečně ubránit. Potřebujeme Pevnost Česko. Je třeba neprodyšně uzavřít každý metr našeho společného světa. Nebo snad chcete, aby musela Jana Volfová chodit v burce a Tomiovi Okamurovi nutili kebab? Aby si tu několik set či tisíc muslimských uprchlíků postavilo další mešitu a na ní možná i minaret? Co by pak z naší krásné země zbylo?

Wikileaks zveřejnily desetitisíce saúdskoarabských diplomatických depeší, dokazujících, jak si Saúdská Arábie kupuje v zahraničí vliv

21. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Saúdská Arábie varovala své občany, aby si neotvírali tisíce diplomatických depeší, které zveřejnil server Wikileaks. Depeše zaznamenávají, jak si Saúdská Arábie kupuje ve světě vliv a jak dohlíží na své disidenty.

Wikileaks zveřejnily dosud 61 000 saúdských diplomatických depeší. Jak slibuje zakladatel Wikileaks Julian Assange, je to první část půl milionu saúdských diplomatických depeší, které server má postupně zveřejnit. Depeše dokazují, že se Saúdská Arábie ostře zaměřuje na svého strategického soupeře Írán a na revoluci v Egyptě a že podporuje spojence a klienty v Libanonu, v Iráku, v Jemenu a jinde na Blízkém východě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Šéfkomentátor BBC: David Cameron pohrozil, že zruší BBC

21. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Hlavní vnitropolitický komentátor televize BBC Nick Robinson svědčil o tom, že britský konzervativní premiér David Cameron na palubě předvolebního konzervativního autobusu řekl novinářům, že po volbách "zruší BBC". Robinson dodal, že bylo velmi obtížné určit, zda to Cameron míní jako vtip, anebo zda to myslí vážně. Premiérovy výroky však měly obrovský dopad na pracovníky BBC, kteří se tak octli pod výrazným psychickým tlakem. V rozhovoru s deníkem Guardian uvedl Robinson, že o těchto Cameronových výrocích uvažuje "velmi intenzivně".

PŘEČETLI JSME:

Výzvy k věšení všech zrádců a uprchlíků

21. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Demonstrace proti přistěhovalcům v Bratislavě byla akce organizovaná neonacisty pro neonacisty a stala se vysněnou demonstrací síly pro doposud stagnující neonacistické hnutí. Předseda Ľudové strany Naše Slovensko Marian Kotleba přivítal z pozice hlavní hvězdy demonstrace účastníky s přáním pěkného „bílého dne“. Z davu se posléze začaly ozývat výzvy k věšení všech zrádců a uprchlíků. Marián Magát, předseda Akčnej skupiny Vzdor Kysuce odhalil pravého viníka krize: „Nie Sýrčania, ani ľudia z Líbye nemôžu za to, že musia utekať. Môže za to Izrael“. Maskovaní fotbaloví chuligáni přerušili mezinárodní cyklistický závod a napadli účastníky. A nakonec, světe div se, podnapilí náckové kameny napadli rodinu s dítětem v kočárku a přihlížejícího reportéra ze slovenských médií. Slovenská policie a politická elita Slovenska ukázala svojí bezradnost. Nejenom tím, že nedokázala přes veškerá masivní policejní opatření zabránit útokům často podnapilých nácků na lidi s jinou barvou pleti v ulicích, jako tomu bylo v případě arabské rodiny a účastníků cyklistického závodu, ale i díky svému sekundování neonacistickému pochodu. Policie intenzivně odrazovala lidskoprávní aktivisty a antifašisty od účasti na protestní blokádě. Na druhou stranu naopak doprovodila předsedu Kotlebu s ostatními nácky na neohlášenou část pochodu k budově slovenské vlády.

Zdroj: ZDE

Policie v Los Angeles střelbou vážně zranila neozbrojeného muže

21. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V pátek večer policie v americkém Los Angeles střelbou kriticky zranila neozbrojeného muže, který mával na policejní auto a snažil se ho zastavit, aby mu policisté pomohli. Kolemjdoucí scénu nafilmoval z automobilu a zveřejnil ji na Twitteru. Na videu policisté postřeleného muže, který je v bezvědomí, obracejí, a zatímco silně krvácí, mu svazují za zády ruce pouty.

PŘEČETLI JSME:

Oběste uprchlíky, řvaly tisíce lidí! Demonstranti se porvali s policií v Bratislavě, na místě byli i Češi

20. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Nejsme tu jen proto, abychom zastavili imigranty, ale abychom zastavili i ty, kteří nás ničí z parlamentu a z vlády. Naší povinností je postarat se i o zrádce z parlamentu a vlády," řekl Kotleba za potlesku davu lidí, který odpověděl pokřikem "oběsit".

Zdroj: ZDE

Podle jeho [Kotlebových] slov nejde jen o zastavení imigrantů. "Naší povinností je postarat se i o zrádce z parlamentu a vlády," řekl Kotleba za potlesku davu lidí, který odpověděl pokřikem "oběsit".

Zdroj: ZDE

Děti jsou obětí zhoršujících se podmínek v uprchlickém táboře v Calais

20. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

"Policisté jsou velmi tvrdí," říká Bahad. "Je to tady nesmírně děsivé... Špína, hlad, policie." Ukazuje rukou na hromadu odpadků před svým stanem. "Nečekal jsem, že tohle bude Evropa."

Napětí roste mezi 3000 lidmi, kteří uprchli před válkou, chudobou a útlakem a žijí ve Francii v hladu a ve špíně

Rostoucí počty dětí bez doprovodu dospělých a mladých lidí žijí ve stále špinavějších podmínkách v obřím provizorním uprchlickém táboře ve francouzském městě Calais.

BBC neúnavně vystupuje proti islamofobii, tak, jak to česká média nedělají

20. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Pořad Any Answers (diváci telefonují do vysílání), sobota odpoledne:

Posluchačka Ioni Sullivan: Jsem britská muslimka, britského původu. Shledávám velmi znepokojujícím, že se vytváří obrovský narativ "oni" a "my". Lidi říkají "oni" dělají tohle, "oni" dělají tamto. Já se považuju za jednu z nás, považuju se za Britku a za muslimku. A opravu není nápomocné, když se vytváří dojem, že muslimové nejsou součástí této společnosti. A netuším, proč všichni jednotliví muslimové v této zemi musejí nést odpovědnost za zločiny několika málo jedinců. To se neděje žádné jiné komunitě. Tohle opravdu poškozuje kauzu těch, kdo chtějí porazit extremisty.

Moderátorka: Jak by se tedy mělo nejlépe postupovat proti extremistům?

Ioni Sullivan: Myslím, že se to musí udělat tím, že se opravdu bude zdůrazňovat, že jsme všichni, všichni umírnění občané, bez ohledu na etnikum, přesvědčení či víru, všichni v této věci na jedné lodi. Nejsme rozděleni, nejsme rozhádáni. Je opravdu důležité ukazovat, že největším množstvím obětí ISIS jsou jiní muslimové. Když ISIS strašlivě pronásledoval sektu jazidiů, dostalo se to na titulní stránky všech novin. V tutéž dobu ISIS zavraždila 600 sunnitských muslimů, a o tom noviny vůbec nepsaly. Protože se to nehodí do protiislámské rétoriky. Politikové a sdělovací prostředky se musejí chovat daleko odpovědněji. Musejí ukazovat, že lidé, kteří bojují proti Isis, kteří jsou jimi vražděni, vyhánění z domovů a traumatizováni, jsou v první řadě muslimové.

Zdroj (audio) od minuty 14.26 ZDE

Hysterie v ČR

20. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Do Čech nechceme, říkají Syřané kousek za hranicí. Policie zostřila hlídky

K tomu píše Zuzana Brejchová na Facebooku:

Migrační "vlna" z pohraničí - ve dvou rakouských obcích žije celkem 42 Syřanů. Kvůli tomu zesílilo Česko pohraniční kontroly. Češi jsou hysteričtí, vláda a média tu hysterii šíří. Je to tak odporné, že nemám slov. Ti Syřané by byli blázni, kdyby jeli do Čech. V Rakousku mají velkou šanci na azyl a normální život. V Rakousku žije asi 500 000 muslimů.

Pozn. JČ: Faktem je, že se počet uprchlíků nijak nezvýšil, zůstává stabilní. To, co se zvýšilo, je počet mrtvých ve Středozemním moři.

Po internetu rasisté šíří vymyšlené protimuslimské nesmysly

20. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Podivný web Zajímavosti 24 vytvořil další hoax, a to článek s titulkem "Běženci ZNÁSILNILI první EVROPANKU !! Prý ve jménu Alláha ! Co si ještě necháme líbit ??". Protože se začal nekriticky šířit, je důležité věci uvést na pravou míru.

Na fotografii uvedené popiskem „Násilníci společně s ostatními zadrženými v cele předběžného zadržení“ jsou ve skutečnosti domnělí žoldnéři bojující za Kaddáfího z roku 2011 (text k tomu ZDE). Druhá fotka není znásilněná Italka Amelie Tancierová (která není dohledatelná), nýbrž šestnáctiletá Chrystal z USA (zpráva o tom ZDE), která byla údajně znásilněná v roce 2008 Casey Mundlingem (v tomto případě nám přijde důležité doplnit jinak nedůležitou informaci, že byl běloch).

Zdroj: ZDE

Další důkaz o fašizaci společnosti

20. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ve studiu Máte slovo už opravdu chyběl na zdi jen obraz Adolfa Hitlera

Děsivým příkladem fašizace české společnosti za základě strachu, hlouposti a neinformovanosti, je nedávný pořad České televize Máte slovo, v němž čeští rozumbradové označili disidenta a performera Milana Kohouta za blázna, přičemž Kohout v pořadu prezentoval normální, civilizované, západní hodnoty, kdežto ostatní přítomní rasistické postoje už hodně blízké fašismu. Přišlo mi, že v studiu Máte slovo už opravdu chyběl na zdi jen obraz Adolfa Hitlera.

Potíž s Milanem Kohoutem, kterého bývalý komunistický režim donutil emigrovat, je, že dlouhá léta žil na Západě, ve Spojených státech (v Bostonu) a rozumí tedy západnímu způsobu myšlení, které přijal za své. Paradoxní je, že toho, kdo poznal vnější svět, Česká republika začne ostrakizovat a považovat za blázna!

Tento pořad je ukázkou, jak Česká republika od komunistické normalizace nepokročila a zůstává ve své nelidskosti, omezenosti a zaprděnosti. Lidi, kteří do této společnosti přinášejí normální názor, ostrakizuje a zesměšňuje jako "šílence" tak, jako sovětský režim umísťoval kritické osoby do blázince.

Bylo šokující, že přítomní lidé ve studiu normálnímu myšlení a uvažování Milana Kohouta vůbec nerozumějí a nejsou schopni si uvědomit, jak nespravedlivé jsou jejich rasistické postoje.

Jak je možné, že moderátorka se nepostavila za základní civilizační hodnoty, které hájil v tomto rozhovoru Milan Kohout. Není snad povinností veřejnoprávní televize, aby hájila všeobecnou humanitu a evropské, civilizované hodnoty, které - jak šokujícím způsobem vyplývá z tohoto videa - jsou české společnosti téměř úplně cizí?

V aktuálním Rozhovoru Britských listů vysvětluje sociolog Libor Prudký, proč je česká společnost odcizená. Jakmile vznikne sebemenší krize, třeba i umělá, jako nyní, stává se tak obětí strachu, xenofobie a fašizujících postojů.

Pokud mi nevěříte, že tyto postoje jsou vážné, vyslechněte si seznam vulgárních nadávek, které po pořadu Máte slovo Milanu Kohoutovi poslali bodří čeští občané. Nejenže si vymysleli, že "černoši" mají nízkou inteligenci (to je naprostá pitomost, lidé se geneticky neliší, z genetického hlediska rasa vůbec neexistuje), ale na Kohouta útočí dokonce z pozic antisemitismu! Je to samozřejmě výrazem bezradnosti nad odlišným názorem, na nějž Čecháček není zvyklý, a tak reaguje sprostě.

V české společnosti jsou samozřejmě rozumní lidé a doufám, že se velmi energicky postaví proti nynější převládající atmosféře hysterie, iracionality, rasismu a intolerance.

Kohoute, ty jsi hovado a vlastizrádce, kriple zasranej. My tě za to jednou potrestáme, štvát proti bílým lidem

20. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Reakce veřejnosti na vystoupení Milana Kohouta v pořadu Máte slovo:

"Je vědecky dokázáno, že inteligenční kvocient černocha je pouze 70. Běloch má průměr 100. Číňan 101 až 102. Nadprůměrnou elitu 150 až 170 tvoří pouze běloši."

"Když se smísí rasy běloch-černoch, IQ za pár generací dosáhne 85."

K tomu: Ze studia lidského genomu vyplývá, že pojem rasy nemá vědeckou platnost

Česká televize v pořadu Máte slovo porušila zákon

20. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V reakci na převládající fašistickou atmosféru v pořadu Máte slovo píše čtenář Helmut Sternenhoch:

Zákon o ČT 483/1991 Sb. hned v § 2 odst. 2 b) stanovuje, že k hlavními úkolům veřejné služby v oblasti televizního vysílání patří: b) přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky.

Paradoxní ovšem je, že to byl právě pan Kohout, kdo v pořadu Máte slovo hájil principy, které jsou základem našeho nejvyššího zákona, tedy ústavního uspořádání ČR, a které by nám měly být natolik drahé, že jo nich nebudeme pochybovat. Že většina účastníků debaty činila opak, způsobilo patrně jeho konsternaci (vzhledem k této situaci se proto nedivím jeho rozhořčení).

Že pak tyto principy nehájila zaměstnankyně ČT, ba ani je nepřipomněla, je nejen nanejvýš podivné, ale je to přímo skandální.

Je tedy nasnadě se ptát, zda v ČR ještě platí jak zákon 483/1991 Sb., ale zda vůbec ještě platí i zákon č. 1/1993 Sb., zkráceně Ústava ČR, od které se všechny další zákony odvozují. Pokud ne, je třeba říci, že je nutno napsat ústavní zákony nové, stejně jak tomu bylo v polovině 30. let minulého století v Německu (říkalo se jim "norimberské"). Tento krok ale budu zároveň znamenat rozloučení se i v rovině de iure se západním civilizovaným a demokratickým světem, k čemuž ve skutečnosti v těchto debatách již pozvolna dochází, alespoň takový mám dojem.

O pokryteckých výmluvách, že Milan Kohout v pořadu Máte slovo skákal rasistům do řeči

20. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Milan Kohout měl plné právo, vlastně POVINNOST, vystupovat proti otevřenému rasismu ostatních "diskutujících". Ten je nepřijatelný a je nutno proti němu vystupovat okamžitě. Ten rasismus měla korigovat moderátorka, která zcela selhala a porušila tím zákon. Přispěla tím k nebezpečné normalizaci rasistických a fašistických názorů v české společnosti.

Rozhovor Britských listů 10:

Jak se stalo, že česká společnost neuznává hodnoty?

19. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Kolik desetitisíců lidí v Praze je před vystěhováním a hrozí jim bezdomovectví? Demokratická revoluce má fázi politickou (6 měsíců), ekonomicko-právní (6 let) a občanskou (60 let). Pokud se neuskuteční všechny tři, neuskuteční se ani jedna.

Rozhovor Bohumila Kartouse se sociologem Liborem Prudkým se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu,od pátku 19. července 2015.

Libor Prudký: V Praze hrozí bezdomovectví 30 000 lidem, kteří nejsou schopni platit činže

19. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Dnešní rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse se sociologem Liborem Prudkým je tak závažný, že z něho vyjímáme několik důležitých citací:

Libor Prudký: Zpočátku lidé nečekali, že se budou mít líp, anebo že budou jezdit do zahraničí. Na prvním místě čekali, že se bude žít slušněji. Že se nebude muset lhát. Já jsem v té době zažil, co jsem už potom nikdy nezažil. A to je, že si lidi říkali: "Safra, co já jsem to udělal blbě."

Ta otázka potom už nebyla položena, protože proti tomu byla postavena varianta "Starejte se sami o sebe, měřte všechno penězi a říkejte, že jste pravicoví." Tomu každý rozuměl.

Bude-li anomie, bude bezdomovectví

26. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

„Pomáhá solidarita. Ta je však cizí anomii která je tak typická pro tuto společnost. (…) Spolupráce je mizerná, ochota ke spolupráci je poměrně malá a postoje politiků jsou opačné. Většinou se jim hodí prohlašovat něco ve smyslu „já dostanu bezdomovce z ulic, já vás, slušné občany, bezdomovců zbavím“. Taková představa je falešná,“ říká sociolog Libor Prudký, spoluautor Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví, jež navrhuje řešení této palčivé společenské otázky v horizontu roku 2020. O cestách vedoucích k bezdomovectví, o ohrožených skupinách lidí, mýtech převládajících v běžné populaci a dalších souvislostech je následující rozhovor. Britské listy ho vydávají u příležitosti První konsensuální konference o bezdomovectví, která v těchto dnech (26. 27. 11. 2014) probíhá v Praze. U příležitosti rozhovoru s Liborem Prudkým pro Regionální TV připomínáme jeho rozhovor na téma bezdomovectví.

Alexis Tsipras se uchází o přízeň Vladimíra Putina

20. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecký premiér Alexis Tsipras zaútočil na "bludy" Evropy a naznačil, že Řecko by mohlo nalézt v Rusku "bezpečný přístav", pokud by koncem června vypadlo z eurozóny. Tsipras se spolu s Vladimírem Putinem účastnil Petrohradského hospodářského fóra. Charakterizoval Rusko jako "jednoho z nejdůležitějších partnerů Řecka" a kritizoval sankce EU, loni uvalené na Rusko. Naznačil, že Řecko uzavře spojeneckou alianci s Ruskem, pokud bude donuceno opustit eurozónu. Uvedl, že Řecko má "jiné finanční možnosti" mimo Evropu.

Britští muslimové:

Je to celé nesmysl, korán vraždění zakazuje. A proč se musíme pořád omlouvat?

19. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

"A taky pořád to, jak se očekává, že se muslimové budou za ty zločiny pořád omlouvat. Je to pro ně naprosto strašlivé. Už mám toho opravdu plné zuby. Podívejte se, v Charlestonu zabil běloch v kostele devět černých lidí. Neslyšela jsem jediné slovo, že by se za to celá bělošská komunita v Americe musela omlouvat, za zločin jednoho bělocha! Nebo ten Breivik v Norsku! Ten zneužil vlastenectví a náboženství. Copak se evropští běloši omlouvají za jeho vraždění?"

Reportér pořadu BBC World at One, pátek 13.15: Mám tady v Birminghamu před sebou dva mladé britské muslimy a chci se jich zeptat, proč někteří mladí britští muslimové cestují do Sýrie a přidávají se k islámskému státu: Shavs Mackenzie, jemuž je 21, a Archie Faruk, jemuž je 19.

O mých osobních zkušenostech s uprchlíky

19. 6. 2015

čas čtení 8 minut

napsala z Německa Michala Ascenzi:

Čísla a fakta:

V polovině roku 2014 bylo na světě 51,3 miliónů lidí na útěku- což je největší lavina od druhé světové války. Dalších 5,5 miliónu lidí se v první polovině roku 2014 octlo nově na útěku. Většina těchto lidí jsou tzv. vnitřní uprchlíci, zůstávají v zemích svého původu. 1,4 milionu překročilo mezinárodní hranice. Jen pouhých 77 000 dorazilo do Německa a zažádalo tam o azyl. I dnes stále platí, že přes přes 80 procent uprchlíků zůstává v regionech svého původu. Víte kolik uprchlíci platí, za to aby jejich rodiny přežily?

Vezmeme konkrétní příklad M. Chabo - původ ze Sýrie, člen křesťanské syrské pravoslavné církve.

Je pojem bližního výhodou křesťanství vůči islámu?

19. 6. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Jedním z hlavních problémů mnoha lidí, kteří dnes různě vyjadřují své názory na islám, spočívá v tom, že toto staré, složité náboženství berou jako nějakou konsistentní stranickou ideologii a nikoli jako kulturní a společenský jev, který nabývá různých forem v závislosti na různých historických podmínkách.

Uprchlíci svědčí o hrůzách, které je přiměly k útěku

Human Rights Watch: Zdrojem krize ve Středozemí je porušování lidských práv v domovských zemích

19. 6. 2015

čas čtení 9 minut

Mubarek z Parwanu v severním Afghánistánu uprchl v březnu ze své země s manželkou a s třemi dětmi ve snaze uniknout Talibanu. "Každý den unášel Taliban lidi i děti a používal je jako sebevražedné atentátníky," řekl. "Bál jsem se, že moje děti, moji synové, budou nuceni se stát sebevražednými atentátníky."

tisková zpráva

Brusel 19. června 2015. - Příčinou zvýšení počtu uprchlíků, kteří se snaží dostat přes Středozemní moře do Evropy je porušování lidských práv v jejich domovských zemích, konstatuje organizace Human Rights Watch v dnes zveřejněné zprávě. Lidská práva by měla být v ohnisku rozhodování politiků z Evropské unie. Šéfové EU budou 25. a 26. června jednat o návrzích Evropskié komise ohledně "evropské migrační agendy".

Human Rights Watch: The Mediterranean Migration Crisis ZDE

Jak je to s izraelskými osadami

19. 6. 2015 / Vojtěch Srnka

čas čtení 6 minut

Bývalý diplomat a podplukovník v záloze Martin Koller se ve svém čtvrtečním článku na serveru Novinky.cz vymezil proti současným snahám představitelů států Evropské unie zamezit dalšímu rozšiřování izraelských osad na územích Západního břehu a Východního Jeruzaléma. Na konci textu si dokonce klade otázku, kde evropští politici na něco takového berou právo.

Jak by měla seriozní média přistupovat k autorům bez morální integrity?

19. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Motto 1:

Komentátor: "Jsem přesvědčen, že by všichni Romové měli být posláni do plynové komory."

Redaktor: "Děkuji vám, vážený pane, za váš názor."

Motto 2:

"Rozdílem [mezi Británii a Ruskem] je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články."

Alexander Lebeděv, vlastník britského deníku Independent ZDE

Na jiném místě dnešního vydání Britských listů polemizuje Vojtěch Srnka, student mezinárodních vztahů a specialista na palestinsko-izraelské vztahy, s nesmyslným článkem Martina Kollera, ideologicky obhajující nepřijatelnou politiku Izraele a obsahující celou řadu věcných zkreslení a chyb.

Polemika navozuje velmi zajímavé téma týkající se profesionální novinářské práce v souvislosti s morální integritou osobnosti. Podle serveru echo.cz byl Martin Koller před rokem 1989 spolupracovníkem komunistické vojenské kontrarozvědky, která byla součásí StB (což by ještě nemuselo vadit, každý režim potřebuje odborníky), jenže zároveň o Martinu Kollerovi server Echo.cz zjistil, že byl údajně "velmi aktivním udavačem svých spolupracovníků". Je autorem prý až 150 vlastnoručně psaných udání na své spolupracovníky.

Stačí to?

19. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Stanovisko univerzity k výrokům docenta Martina Konvičky

"Vážení návštěvníci, čtenáři a přispěvovatelé facebookových stránek Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích,

v souvislosti s erupcí konfliktních, nepřátelsky laděných a hulvátských výroků kolegy Martina Konvičky, respektive výroků opatřených jeho jménem, se za sebe i celé vedení Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích důrazně distancuji od těchto jednoznačně soukromých aktivit pana kolegy Konvičky. Jihočeská univerzita je otevřenou vzdělávací a výzkumnou institucí, která si zakládá na čilých mezinárodních vztazích včetně zahraničních mobilit studentů a akademických pracovníků. Zakládáme si na tom, že naše univerzita je svobodnou a demokratickou institucí otevřenou všem bez ohledu na etnickou, rasovou či náboženskou příslušnost. Velice mě zneklidňují nejenom stupňující se hulvátství prezentovaných výroků v konfliktních diskusích, ale též společenské nebezpečí těchto nepřátelských projevů.

Libor Grubhoffer

rektor

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích"

Zdroj: ZDE * * *

V Británii v minulých dnech vyhodili z University College v Londýně nositele Nobelovy ceny profesora Tima Hunta, protože na konferenci v Jižní Koreji ke konsternaci všech přítomných pronesl několik naprosto trapných výroků ohledně "nevhodnosti" přítomnosti žen ve vědeckých laboratořích. Konvička páchá verbální trestné činy každou minutou, v České republice ho zvou do médií a diskredituje domácí i mezinárodní pověst Jihočeské univerzity. Ta se octne v izolaci, pokud se mezinárodní akademické společenství dozví, koho to má Jihočeská univerzita mezi svými zaměstnanci. (JČ)

Soukromou policii. Proč ne armádu?

19. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš provozuje soukromou firemní policii ZDE. Není jasné, zda to ona mu dodala kompro na poslance Šincla, ale pokud je pravda, že subjekt vyšetřuje uvnitř firmy, jistě se zabývá například případem likvidace konkurence prostřednictvím herbicidu ZDE. A nepochybuji, že věc vyšetří k naprosté spokojenosti Andreje Babiše.

Uprchlík spadl z letadla na budovu v Londýně

19. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Po letu z Jihoafrické republiky, dlouhém 13 000 km, spadl v pátek na střechu budovy v Londýně uprchlík, který se skryl v podvozku letadla. Druhý muž přežil a je v nemocnici ve velmi vážném zdravotním stavu.

Není to první případ, kdy se uprchlíci pokusili dostat do Británie tím, že se schovali do podvozku dopravního letadla. Většinou zahynou mrazem, který dosahuje až -60% stupňů a na nedostatek kyslíku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Společnost Mafra i další servery jsou právně odpovědné za hate speech zveřejňovanou na jejich serveru

19. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Jak informovaly např. Hospodářské noviny internetové portály nesou právní odpovědnost za komentáře svých uživatelů. Citujeme:

"Soud rozhodoval v případu sporu o hanlivé a výhružné komentáře na portálu Delfi, jednom z nejnavštěvovanějších zpravodajských webů v Estonsku. Anonymní uživatelé na něm v roce 2006 uráželi provozovatele lodní dopravy k místním ostrovům, který nechal trasu v zimě prorážet ledoborci. Znemožňoval tím vznik levnější a časově méně náročné trasy pro automobily po silném ledu. Dopravní společnost provozující trajekty portál zažalovala. Estonské soudy jí daly za pravdu a v roce 2008 uložily portálu Delfi peněžitou pokutu ve výši 5000 estonských korun, asi 8700 korun. Podle soudců Evropského soudu pro lidská práva neodstranili provozovatelé portálu Delfi urážlivé komentáře dostatečně rychle."

A Spiegel Online k tomu dodává, že právní odpovědnost trvá i po odstranění urážlivých výroků ZDE.

Z Holandska

19. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Nizozemský ministerský předseda přeje miliónům muslimů v Nizozemí šťastný Ramadán, píše Jan Hudeček z Holandska. Komentář, který má nejvíc palců nahoru, je od holandské pokladní z Alberta z městečka Brandevoort (~10000 obyvatel). Paní pokladní v něm kárá ostatní komentátory za jejich rasistické příspěvky, měli by se prý s islámem lépe seznámit, než ho začnou kritizovat, a vypočítává, že většina muslimů je slušných a nedělají žádnou neplechu. A že i mezi Holanďany se najde spousta černých ovcí, ale že by na to ostatní neměli doplácet. Připomíná, že bychom se měli chovat k druhým, tak jak bychom chtěli, aby se oni chovali k nám.

Zajímavé srovnání se Sobotkou a diskuzemi na českém Facebooku.

Rozhovor Britských listů 9:

Společnost je nejkrutější k těm nejslabším

12. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Proč je tolik lidí v České republice bezdomovci a proč je vůči nim společnost tak krutá? Rozhovor s Janem Malcem z organizace DivaDno.

Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2015.

Řešení pro bezdomovce a osoby postižené exekucemi?

Žit v Německu pod německou jurisdikcí a pracovat v českém pohraničí?

19. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Napsal nám jeden čtenář žijící v Německu k problematice bezdomovců a zformuloval zajímavý návrh. V jeho argumentaci zůstává celá řada nejasností a musel by pomoci právník, zda je to skutečně realizovatelné. Nicméně si myslíme, že je snad rozumné nad návrhem zauvažovat (JČ):

Zhlédl jsem váš rozhovor s bezdomovcem Petrem Bukalem, natočený pro Regionální televizi, a napadá mne k tomu tohle, možné? řešení.

Žiju v Německu, a je to tady celospolečensky problematické jak pro Němce, tak pro Evropany, pokud nepatříte k finanční elitě. Kapitalismus krok po kroku ničí lidem možnost individuální existence, dneska snad už všude v Evropě.

Ale i tak, zůstávají nadále určitě společenské a juristické rozdíly, proč z nich netěžit.

Britský premiér David Cameron popřál muslimům k zahájení posvátného měsíce Ramadánu

18. 6. 2015

čas čtení 2 minuty



Britský premiér David Cameron: Rád bych dnes popřál všechno nejlepší všem, kdo dodržují posvátný měsíc Ramadán, říká v tomto oficiálním britském vládním videu britský konzervativní premiér David Cameron. Je to nesmírně důležitý čas. Muslimové v Británii a po celém světě tím vzpomínají na založení své víry. A jak se rodiny a přátelé scházejí, v kontemplaci a při postu, jsou nám připomenuty ony muslimské hodnoty, britské hodnoty soudržného společenství, rodiny, shovívavosti a lásky. Vidíme je v minulých stoletích, kdy muslimští vojáci sloužili odvážně vedle svých kolegů v zákopech první světové války, od zákopů první světové války až k obloze druhé světové války. A vidíte je dnes, kdy britští muslimové dávají daleko více finančních příspěvků na charitativní účely než všechny ostatní náboženské komunity v Británii. Plní tak svou posvátnou povinnost zakat a opravdu pomáhají lidem, jejichž životy jsou postiženy válkou a katastrofami. A vzhledem k tomu, že britští muslimové vynikají ve všech oborech lidské činnosti, v našich největších podnicích, v našem cenném státním zdravotnictví, v našem parlamentu, a, ano, ve vládě, jíž stojím v čele.

Hovořím hodně o tom, že jsme jeden národ, že jsme země, kde má každý rovnost příležitostí, bez ohledu na to, z jaké kultury pochází. Britští muslimové jsou zosobněním tohoto ducha. Dokazují, že Británie může být zemí, kde je úspěch určován nikoliv barvou kůže, přítomností k určitému etniku nebo určité víře, ale je místem, kde se můžete dostat tak vysoko, až kam vás dovede váš talent.

Takže, jak se rodiny, přátelé a komunity setkávají každý večer při iftaru, doufám, že všichni z nich, i všichni ostatní po celé Británii, budou uvažovat o univerzálních hodnotách, které Ramadán představuje. A o tom všem, co britští muslimové přinášejí naší zemi.

Přeji vám všem Ramadan Mubarak.

Kauza Bašír a mlhavé naděje Palestinců

19. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když jihoafrická vláda navzdory rozhodnutí vlastních soudů nechala odjet ze země súdánského prezidenta Umara al-Bašíra, na nějž vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC), objevily se současně v zemi kritické hlasy vůči samotné instituci, která Bašíra stíhá. Výhrady sahají od tvrzení, že je ICC "zaujatý" vůči africkým lídrům, přes frázi o "nepotřebnosti" soudu až po obvinění, že jde o "loutkový" tribunál.

Poslední strategie palestinské reprezentace, která místo na mezinárodní jednání vsadila na prosazení svých požadavků via ICC, se tímto vývojem dostává do zvláštního světla.

Papež František kontra kapitalismus

19. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Papež František neustále překvapuje, avšak tato překvapení jistě nejdou pod nos mocných a bohatých tohoto světa. Hlava, dle mého soudu přežitého molochu, jakým je katolická církev, už pomaličku přestává být jen povolným nástrojem zhoubné Moci, ale svérázným kritikem společenských, ekonomických a ekologických problémů, jež tato Moc generuje. To je samozřejmě příznivá zpráva nejen pro věřící.

V dánských všeobecných volbách překvapivě vyhrála pravice

19. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Protiimigrační pravicová Dánská lidová strana se umístila jako druhá nejsilnější, s více než 21 procenty hlasů. Předstihla středopravicovou Liberální stranu. Po sečtení 99 procent hlasů je jasné, že středopravicový blok bude mít v parlamentě 91 křesel a levicový blok 88 křesel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Smrt expertízy

19. 6. 2015

čas čtení 10 minut

Jsem (nebo si alespoň myslím, že jsem) expert. Ne na všechno, ale v konkrétní oblasti lidského vědění, specificky v sociálních vědách a veřejné politice. Pokud o těchto věcech něco řeknu, očekávám, že můj názor bude mít větší váhu než názor většiny ostatních, napsal profesor U.S. Naval War College a Harvard Extension School Tom Nichols.

29285

Jsme mnohem náchylnější demagogii a blíže fanatismu než si myslíme...

Nejzákeřnější je "akademická xenofobie" posvěcená premiérem

18. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Před nějakými 6 lety jsem byl na Slovensku na jednání se zástupci vysokých škol. Během setkání padlo leccos o událostech, které přesahovaly téma schůzky. Během okamžiku se z akademické diskuse stal otevřeně rasistický potlach, když náhodou přišla řeč na romské osady, přesněji řečeno ghetta. Tolik nenávisti a opovržení, které bylo navíc sdílené všemi zúčastněnými jako jakási nezpochybnitelná pravda a součást slovenské kulturní identity, bych čekal v hospodě, ale ne mezi děkany a proděkany VŠ. Tehdy jsem si myslel, že to v ČR ještě není tak špatné. Po dnešku mám dojem, že to nemůže být horší.

Znovu: Žalujte Marka Zuckerbera za šíření rasové nenávisti

18. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Facebooková stránka Islám v Slovenskej republice nechceme šíří cílenou a lživou antimuslimskou propagandu. Například si vymýšlí, že "v Británii ovládají muslimové celé čtvrtě, kde je kriminalita a agresivita k původním obyvatelům neuvěřitelná". Stránka publikovala fotografii dopravního neštěstí z Konga v roce 2010, kdy se tam převrátil a explodoval tanker s benzínem, při čemž zahynulo asi 230 lidí, mimo jiné publikum v kině, které tam sledovalo přímý přenos z fotbalového mistrovství světa. O katastrofě informovala například společnost BBC ZDE.

Stránky Islám v Slovenskej republice nechceme o tomto incidentu tvrdí, že "Muslimové v Nigérii tento měsíc upálili zaživa okolní křesťany. Žádná televizní stanice to neukáže." Správci stránek byli opakovaně upozorněni, že je to lež, přesto však ji odmítli odstranit.

Vzhledem k tomu, že Facebook tuto manipulaci toleruje, bylo by záhodno podat trestní oznámení na Marka Zuckerberga za šíření nenávisti proti etnickým a náboženským skupinám:

800 let od podpisu Velké listiny svobod

19. 6. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Omlouvám se, že jsem to nějak nestihl připomenout včas, i když jsem s tím počítal už od ledna. Ale když do dneška nikdo v BL (pokud jsem to nějak nepřehlédl) ničím tohle významné jubileum nepřipomněl, osmělil jsem se a pokusil se to datum připomenout.

Vaše občanská práva v ohrožení

19. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Martin Konvička dnes na svém blogu vysvětlil, že opravdu chce, aby byli kolaboranti s islámem zbavováni občanských práv ZDE, upozorňuje čtenář, který se podepsal jako Vladimír Pýcha.

Strategie a taktika ruské propagandy:

Proč Kreml už nedokáže "vypnout televizi"

19. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

O ruské propagandě toho bylo řečeno i napsáno už mnoho. Ze své strany předkládám schematické zobecnění její základní strategie a současně způsobů i metod, jimiž se dosahuje výsledku. Současně dodávám, že řeč je o propagandě zaměřené na ruské, ne na zahraniční publikum, napsala Xenia Kirillovová.

Ničím neregulované vydírání uchazečů o práci

Divočina jménem „český trh práce“

18. 6. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 5 minut

V poslední době jsme byli nezřídka bombardováni úžasnými zprávami o poklesu nezaměstnanosti v Česku. Jak ale říká jedno známé přísloví, ďábel je skryt v detailu. Pročež ani s tím poklesem nezaměstnanosti to u nás nebude až tak žhavé. Proč?

Nabízím ubytování uprchlíkům ve svém domě - jak mám postupovat?

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Velice citlivě vnímám dnešní negativní a xenofobní nálady ve společnosti související se situací lidí prchajících před hladem, bídou, válkami a dalšími zvěrstvy do naší "vysněné" a "civilizované" Evropy. Jsem Vám velice vděčný za publikování mnoha článků, úvah a kritických pohledů na toto téma. Momentálně si nevybavuji žádný jiný zpravodajský zdroj v ČJ který by dokázal přinést čtenářům odlišný pohled na věc s důrazem na širší souvislosti. Moc Vám za Vaši práci děkuji, píše Vlastimil Nohavica.

Mám rodinný domek na vesnici kde se nachází nevyužité druhé nadzemní podlaží a s družkou vážně uvažujeme, že bychom v něm dokázali ubytovat jednu rodinu uprchlíků. Je nám celkem jedno, jakého budou náboženského vyznání. Často jezdím do světa, vždy se vydávám do chudých zemí, prioritou je hledání inspirace u obyčejných, chudých lidí. Po návratu mám vždy drobné potíže se jakoby zpět dostat do stereotypního běhu konzumního života v našich končinách. Směrem na západ cestuji vyjimečně.

Myslím si, že ubytovat lidi v nouzi může býti nejlepší cesta jak jít příkladem ostatním lidem s povrchním myšlením a uvažováním a že bych takto mohl jít i někomu v okolí příkladem. Jsem obyčejný člověk a mnoho toho k nápravě věcí veřejných nezmůžu. Chtěl bych ale (namísto kecání) někomu opravdu pomoci. Můžete mi prosím poradit, jak mám dále postupovat.

Stydím se, že jsem Francouz

18. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

George Faye, francouzský diplomat v penzi na pobřeží nedaleko francouzsko-italské hranice, kde policie honí imigranty, tam chodí s nápisem "Občané světa a Francouzi, JÁ SE STYDÍM." Faye pracoval jako kulturní atašé v několika afrických zemích. Přišel k moři, aby vyjádřil solidaritu s uprchlíky.

"Stydím se, že jsem Francouz," vysvětluje. "Tohle není lidské chování. Všichni tihle lidé jsou z míst, jako je Eritrea nebo Darfur. Eritrea je věznice a my všichni víme, co se stalo v Darfuru."

Faye udělá rukou gesto k pláži. "Ti lidé by měli dostat politický azyl. Je nás v Evropě 740 milionů. I jestliže vpustíme 200 000 lidí - to je kapka v moři."

Podrobnosti v angličtině ZDE

O ruském hybridním konfliktu, aneb Když válka je mír

18. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut

Rácz, A.: Russia’s Hybrid War in Ukraine. Breaking the Enemy’s Ability to Resist. Helsinki 2015. ISBN 978-951-769-453-7. ZDE (pdf).

Finský institut pro mezinárodní záležitosti vydal stostránkovou studii věnovanou ruské "hybridní" válce na Ukrajině. András Rácz v ní zpřesňuje pojetí "hybridní" války používané žurnalistikou často jako zastrašovací zaklínadlo - a vedle toho se snaží odpovědět i na otázku, nakolik jde o pojetí války "ušité na míru" Ukrajině, nebo nakolik je možné jej považovat za univerzálně použitelný nástroj.

45 % řeckých důchodců se ocitá pod hranicí chudoby

Zchudnutím důchodců se Řecko nezachrání

18. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Penzijní reforma je jedním z hlavních bodů jednání o Řeckém mezinárodním dluhu a jeho řešení. Jenže spoustě řeckých důchodců už byly penze velmi výrazně sníženy a je otázka, zda je v tom možné nadále pokračovat. 45 % z nich se už nyní ocitá pod hranicí chudoby, píše Guardian.

Německo už přece chtělo nechat Řecko padnout...

Politika zuří, národ zůstává cool

18. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Jednoduše řečeno: Stále více politiků v Bruselu a Berlíně otevřeně spílá Řecku. Věří tomu, že právě to chtějí lidé slyšet. Ale ti jsou rozumnější. Evropa nenechá Řeky padnout, i když Aténami nenuceně opovrhuje, píše německý server Cicero. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Ve vepřovém mase v supermarketech se vyskytuje superbakterie MRSA

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Vepřové maso, které prodává celá řada britských supermarketů, je nakaženo superbakterií MRSA, která vznikla v důsledku přehnaného používání silných antibiotik na továrních farmách, produkujících maso. Bakterie MRSA CC398 byla nalezena ve vepřovém mase v supermarketech Sainsburys, Asda, Cooperative a Tesco. Především šlo o maso z Dánska a z Irska.

Bodláky Václava Duška

Sinekura státem posvěcená

18. 6. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Být exekutorem je výhodnější, než buzerovaným a exekuovaným penzistou, svobodnou matkou, bezdomovcem, či nezaměstnaným. Nenažranost exekutorských bojarů nezná často mezí. Přisají se jak ploštice a lemtají ti krev za živa, dlužníku; stát čučí a mlčí. Stát už nejsme my – hošánku. Stát jsou ti, co nezaspali revoluční kolotoč. Povozili se dosyta a vozit se budou, dokud jim hrátky povolíme, demokratický voliči nešťastný, a smrt nás nerozdělí..  

Čerstvý prezidentský kandidát podpořil těžařskou lobby proti papežovi

Jeb Bush se postavil svému "otci"

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

"Nebudu se řídit ekonomickou politikou mého biskupa, kardinála nebo papeže," prohlásil Jeb Bush, syn a bratr předchozích amerických prezidentů, který nedávno oznámil svou účast v republikánských primárkách o kandidáta na příštího amerického prezidenta. Jeb Bush po sňatku konvertoval ke katolické církvi. Ostře reagoval na záměr papeže kritizovat důsledky průmyslové činnosti na klimatické změny.

Normalizace fašismu v České republice

17. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Protiuprchlická hysterie v České republice vede k znepokojující normalizaci otevřeně fašistických postojů. Česko se silně přibližuje Rusku nekritickým zveřejňováním nenávistných konspiračních teorií paranoidních bláznů. Připomíná to varovné tvrzení ruského oligarchy a majitele britského deńíku Independent Jevgenije Lebeděva, který před časem konstatoval:

"Jediným rozdílem [mezi Británii a Ruskem] je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články."

Posuďte v této souvislosti tento extremistický výlev:

"Jsou to vetřelci, žádní uprchlíci! Je to invaze, kterou někdo řídí, aby nás zničil. Nedojímá mě, že se utopili"

Tato nenávistná kampaň, která se začíná velmi silně podobat paranoidní nenávistné kampani, jakou vedou ruské sdělovací prostředky proti Západu, začíná být opravdu nebezpečná, protože nenávistná slova vedou k legitimizaci a normalizaci extremních postojů a nakonec k násilí a ke krveprolévání. Zločinným na zveřejňování takovýchto blábolů je skutečnost, že dehumanizují lidské bytosti a proměňují je v podřadné subjekty na úrovní zvířat, které je pak možno klidně zabíjet. Lidé, kteří tyto neuvěřitelnosti vypouštějí z úst a publikují, by se měli stydět. Možná budou mít brzo na rukou krev.

Jon Snow: Supervelmoci necitlivým prosazováním vlastních sobeckých zájmů zadělaly světu na obrovské problémy

17. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut

Máme povinnost vůči svým dětem, vytrhnout se ze své sebestředné letargie a angažovat se - ne tak, jako v minulosti, kdy jsme prostě jen vyplenili, co bylo k dispozici - ale tak, abychom umožnili všem podílet se na tom, co je produktivní a obohacující pro všechny z nás. Jestliže to neuděláme, rozhněvaní chudí na nás budou útočit se stále větší zuřivostí.

Přečetl jsem v minulých dnech autobiografii jedné z nejváženějších anglických veřejných osobností, novináře Jona Snowa z roku 2004, nazvanou Shooting History (Natáčíme historii). John Snow se narodil v roce 1947 ve vyšších anglických vrstvách, v rodině správce soukromé školy, který se posléze stal anglikánským biskupem z Whitby.

Válku v Sýrii vyvolalo globální oteplování

17. 6. 2015

čas čtení 3 minuty



Moderátor Jon Snow: Iane Bremmere, jsme v oblasti mezinárodních vztahů ve velmi podivné etapě. Máme na jedné straně hrozbu, která se nyní rozšířila od severní Nigérie až po Pákistán, a uprostřed toho je Isis, a přesto tu máme Evropu, která je ve zmatku ohledně toho, co si má s tím počít, A Amerika? Co se děje?

Kdo žvaní, a kdo to myslí vážně?

17. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Veliký muftí českých islamofobů Martin Konvička překonává vše, nač jste od něj byli dosud zvyklí. Tento extrémista nyní prosazuje, aby ti, kdo nesdílejí jeho za vlasy přitaženou ideologii, byli zbavováni občanských práv ZDE.

KAUZA UPRCHLÍCI:

"My jsme to nezavinili, proč máme pomáhat?"

17. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

ptají se nelidsky někteří čtenáři. Kromě toho, že pomoc lidem v nouzi je normální lidská reakce (kterou, jak se zdá, ve svém iracionálním strachu někteří Češi zapomněli), Česká republika má PRÁVNÍ POVINNOST podle mezinárodního práva poskytnout útočiště lidem, prchajícím před pronásledováním a válkou, přesně tak, jak toto útočiště poskytovaly západní země Čechoslovákům prchajícím z komunismu. Ty se tehdy neptaly "My jsme stalinský teror ve východní Evropě nezavinili, proč máme pomáhat?"

A skutečně jste to, přátelé, vůbec nezavinili? Topíte plynem a uhlím? Máte mobilní telefon?

Reakce některých rozumbradů, kteří nehovoří žádnými jazyky a nikdy nestrávili žádnou dobu nikde v zahraničí, jaké nekriticky publikují Parlamentní listy, jsou pozoruhodně omezené, Jeden z nich rasisticky dokonce doporučuje nové vytvoření kolonií v Africe. Potíž je, že vytvoření kolonií a jejich drancování Západem právě nynější situaci vytvořilo. Jaké další hlouposti se dovíme?

Jak konstatuje k neuvěřitelným výrokům Bohuslava Sobotky, že se by prý kvůli uprchlíkům "mohla položit Evropská unie": Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch: "Je to prostě neuvěřitelné, takhle se stoprocentně vzdát nejnižšímu společnému jmenovateli populistické argumentace. Žádné státnictví, žádné vysvětlování, jak věci skutečně jsou, bojácné veřejnosti . Namísto toho naprosté vzdání se nejomezenějším hlasům ve společnosti..."

Řecko v neřešitelné situaci

17. 6. 2015

čas čtení 9 minut

K blížícímu se bankrotu Řecka znovu přinášíme analýzu situace z deníku Daily Telegraph z letošního března, která předpovídá, že řecký bankrot bude znamenat, že věřitelé v EU přijdou o 300 miliard euro. Bude to rekordně největší bankrot všech dob. Daily Telegraph dnes připomíná, že v důsledku případného řeckého bankrotu přijdou evropské soukromé důchodové fondy o 10 procent své hodnoty, sníží se tedy starobní důchody o 10 procent.

Za normálních okolností by bylo postavení Syrizy beznadějné. Jenže nic na tomto problému není normální. Kdyby eurozóna donutila Řecko k odchodu tím, že by mu odepřela bankovní likviditu a záměrně by vyvolala kolaps řeckého bankovního systému, vytvořila by pro celou evropskou levici mučednický stát. Vyvolala by tím další útoky na eurozónu a její další nejslabší článek řetězu. Západní bezpečnostní systém by se na Balkáně octl v chaosu. Musel by jednat se zatrpklým Řeckem, nepřátelským vůči NATO a ochotným postavit se na stranu Ruska. Tak by vznikl oblouk nestability od Ukrajiny přes Levant až po severní Afriku. Proto zasáhl americký prezident Barack Obama a požádal Angelu Merkelovou, aby odvrátila to nejhorší.

Radikálové z řecké Syrizy podepsali křehké příměří s věřiteli z eurozóny. Málokdo si myslí, že to přežije. Obě strany podepsaly tuto dohodu se stejným cynismem. Vědí velmi dobře, že prozatímní dohoda se vyhýbá pravé podstatě řecké krize a nemůže překlenout obrovské politické rozpory, píše v deníku Daily Telegraph z Atén Ambrose Evans-Pritchards.

Mrzí nás, že se studenta v Olomouci nikdo nezastal

17. 6. 2015

čas čtení 5 minut

Jednání zahraničního studenta bylo daleko méně kontroverzní než tykadlová akce Romana Smetany, který se po právu stal téměř národním hrdinou. Mrzí nás, že se studenta nezastali a proti IvČRN hlasitě nevystupují vedoucí představitelé křesťanských církví, kteří v roce 2012 velmi nelibě nesli billboardy ČSSD, na nichž byla vyobrazena ruka katolického duchovního sápající se po měšci.

Tisková zpráva

Iniciativa Za církev sociálnější k incidentu na Horním náměstí v Olomouci

29. 5. 2015 došlo na Horním náměstí v Olomouci ke konfliktu mezi aktivisty spolku „Islám v ČR nechceme“ (IvČRN), kteří zde sbírali podpisy pro svou petici proti uprchlickým kvótám, a několika zahraničními studenty.

Přestože mnohá média původně přebrala od IVČRN velmi dramatické líčení incidentu, podle hodnověrnějších svědectví došlo pouze k tomu, že skupinka studentů vyjádřila slovní nesouhlas s xenofobní peticí, po provokacích aktivistů došlo k pošťuchování, a jeden student se pokusil strhnout ze stánku plakátek s přeškrtnutou mešitou.

Channel Four News: "Báli jsme se o život." Syrští uprchlíci přicházejí do Turecka

17. 6. 2015

čas čtení 4 minuty



Reportérka Lindsey Hilsum: Z betonového koridoru, kolem pohraničního oplocení, vyčerpaní, hladoví, žizniví, ale nyní konečně v bezpečí. Některé rodiny čekaly na syrské straně hranice týden nebo i déle, až tlak velkého počtu uprchlíků donutil tureckou vládu, aby je pustila přes hranici. Během čtrnácti měsíců si zvykli na vládu Islámského státu ve svém domovském městě Ter Abjad. Teď prchají před válkou a před obavou, že pod správou kurdských jednotek by se jejich život mohl ještě zhoršit.

Jak se "bojuje proti fašistické juntě"

17. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Reportér ruské Novoj gazety Pavel Kanygin v pondělí zpracoval reportáž o protestní demonstraci v Doněcku ZDE. Některým obyvatelům se totiž nelíbí, když "separatisté" umístí svou artilérii kousek od jejich obytných domů a odsud ostřelují pozice ukrajinské armády. Pokud prokyjevské kontrabaterie odpoví, často zasáhnou domy a "separatisté" to využijí ve své propagandě. Obyvatelé však kupodivu dávají před propagandou přednost střeše nad hlavou.

Co vede Čechy k brutálnímu rasismu?

17. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Mí bývalí spolužáci ze základní školy, dnes mají skoro 30 let, pracující, někteří jsou již v manželském svazku, sdílejí na Facebooku odkaz na tento článek s videem, píše Karel Stehlík: "Francouzští policisté brutálně zkopali uprchlíky, natočila je kamera" Zároveň to komentují, cituji:

"to je ono. . . a toho aktivistu, co to natáčel bych tak zmydlil."

"Uz se tesim az nejakymu tomu zkurvenymu aktivistovi nasomrujou dom a pozna peklo co ty lidi s tema negrama zazivaji kazdej den,bude prvni kdo chytne flintu do ruky. Maji ty lode potapet uz na mori."

"Krásný video....Uff,jak je mi krásně teplo u srdce..."

" tak to má být. jak ještě mlátil tím obuškem o ty svodidla... hehehe"

"Co nejde silou, pujde vetsi silou..."

To se všichni zbláznili?? Kde se tato vlna neskutečného rasismu bere? ptá se Karel Stehlík.

Řecko obviňuje ze své situace všechny ostatní, jen ne sebe

17. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Začátkem týdne, který bude rozhodující pro vládu Alexise Tsiprase, je faktem, že Řecko je nyní viděno v mnoha evropských hlavních městech jako stát, který odmítá se modernizovat, a tak musí odejít z eurozóny, a možná i z EU, píše v deníku Guardian Harry Theoharis, poslanec strany Potami.

Palestinská vláda rezignuje

17. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Palestinská vláda národní jednoty dnes rezignuje, oznámil včera prezident Palestinské autonomie se sídlem v Ramalláhu Mahmúd Abbás.

Podle informací z Abbásovy blízkosti jsou příčinou neshody s hnutím Hamas, které kontroluje pásmo Gazy.

Zdroj v angličtině: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
59408