Německo už přece chtělo nechat Řecko padnout...

Politika zuří, národ zůstává cool

18. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Jednoduše řečeno: Stále více politiků v Bruselu a Berlíně otevřeně spílá Řecku. Věří tomu, že právě to chtějí lidé slyšet. Ale ti jsou rozumnější. Evropa nenechá Řeky padnout, i když Aténami nenuceně opovrhuje, píše německý server Cicero. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Ach, to se neříká vůbec lehce: "Řecko musí být zachráněno!" Vláda v Aténách se nezdá být tím, v co tajně kancléřství před několika týdny doufalo: něco na způsob Schröder-Lafontaine 2.0. V jádru vlastně pragmaticky autoritářský šéf vlády Tsipras, který brzy odvolá z funkce ideologicky tvrdého ministra financí.

Tato naděje vysvětluje shovívavost nejen kancléřky Merkelové, ale také předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze, jakož i šéfa komise Jeana-Clauda Junckera. Ale v současné době není vidět žádná trhlina, což by mohla vést k oddělení komunistů ze strany Syriza. Tam vládne, jak se uvádí v Berlíně i v Bruselu, skutečné pekelné duo.

Po zklamání následuje hněv

Jak je to vždy při marné lásky snaze, následuje po zklamání hněv. Merkelové nejvěrnější manažeři CDU / CSU již nevylučují Grexit. Juncker, který dosud objímal Tisprase, přerušil jednání. Schulzovi, který dosud poklepával Tisprase po ramenech, jdou Řeci "nesmírně na nervy." Zcela po právu, řekne k tomu většina v Německu.

To je důvod, proč se vicekancléř Sigmar Gabriel nyní přidal slovně k táboru, který Řekům nerozumí. 

Žádné cavyky s tím nedělá deník Bild, jehož čtenáři jsou zvláště vznětliví: "Němečtí pracovníci a jejich rodiny nebudou platit přehnané sliby kampaní z určité části komunistické vlády." Wham (bum a basta)!

Avšak jedno je překvapující. Neplanul již jednou národ hněvem, tak jako nyní na vrcholu řecké opovážlivosti? Nechtěl již jednou Řeky energicky vyhnat z eurozóny, v době kdy byl ještě Tsipras v řecké opozici a o Varoufakisovi nikdo nevěděl? Když v Německu profesoři založili stranu, která hrdě nesla název "Euro odpůrců"?

Dnes někteří ekonomové spočítali, že by bylo možná lepší, nebo alespoň levnější, pokud by tehdy nechali Řecko zkrachovat. Jiní říkají, díky Bohu, že máme politiky, kteří se neřídí jen názory lidí. 

Protože pak by se zhroutil nejen Kypr, ale i Portugalsko, Španělsko, Irsko a Euro, včetně EU by zkrachovalo.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
8574

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015