Kolik dělostřelectva poskytly západní země Ukrajině?

8. 7. 2024

čas čtení 4 minuty
Západní spojenci od roku 2022 přislíbili nebo poskytli Ukrajině více než 800 dělostřeleckých systémů, přičemž podle analýzy se odhaduje jejich počet na 937, píše Richard Thomas.

Rozsah vojenské pomoci, kterou Ukrajině poskytují spojenci NATO a sympatizující národy, zatímco Kyjev pokračuje v boji proti Rusku po invazi Moskvy v roce 2022, může být obtížné odhadnout, protože země pokračují ve svých slibech a poskytování systémů; možná nejdůležitější mezi nimi jsou systémy palby dlouhého dosahu a dělostřelectvo.

Zkoumáním dostupných informací z otevřených zdrojů (OSINT) a také vhledem z obranného oddělení společnosti GlobalData byla společnost Army Technology schopna určit řadu dělostřeleckých systémů poskytovaných, přislíbených nebo objednaných Ukrajině.

Tam, kde to bylo možné, byla data odvozena z existujících článků napsaných oddělením obrany společnosti GlobalData. V oblastech, kde to nebylo možné, byly využity informace z Kielského institutu pro světovou ekonomiku, stejně jako oficiální vládní zdroje včetně amerických, britských, německých a norských dokumentů.

Nejvyšší číslo naznačuje, že západní členové NATO a další spojenci Ukrajiny poskytli 805 až 937 kusů dělostřelectva nebo salvových raketometů (MLR), od 105 mm taktických platforem krátkého dosahu tažených vozidly, jako je L118, přes 155 mm samohybné houfnice středního dosahu, až po naváděné MLRS dlouhého dosahu (GMLRS), jako jsou systémy HIMARS nebo M270.

Počet systémů MLRS je nutně menší, ale nabízí potenciál pro údery na cíle s delším dosahem, přičemž munice jako ATACMS, kompatibilní s odpalovacími zařízeními M270 nebo HIMARS, má oficiální dosah 300 km a pravděpodobně i dále.

Výpočet ztrát na vybavení v bojích nebo při nehodách je obtížné určit, protože Ukrajina nezveřejňuje ústřední údaje o zničených platformách. OSINT specialista Oryx však sleduje ztráty ukrajinské i ruské techniky ve válce a naznačuje, že v bojových operacích byly zničeny stovky ukrajinských dělostřeleckých a raketových systémů darovaných Západem.

Dělostřelecký nepoměr Ukrajiny s Ruskem

Ukrajinská potřeba dělostřeleckých systémů se projevila v operacích v průběhu roku 2024, přičemž šestiměsíční zpoždění americké podpory je hlavním důvodem, proč je Rusko schopno převzít iniciativu na bojišti a vytlačit ukrajinské síly z řady klíčových měst.

Oficiální francouzské údaje také vypočítaly, že na každých šest vypálených ruských dělostřeleckých granátů je Ukrajina schopna vypálit jeden náboj, což svědčí o nepoměru v dodávkách navzdory podpoře Kyjeva ze strany NATO.

Výpočet vlastních ruských dělostřeleckých kapacit je obtížný, přičemž oficiální údaje po roce 2022 nastiňují bojové rozkazy, aniž by zohledňovaly vybavení ztracené v bojích za posledních dva a půl roku.

Podle předválečných informací společnosti GlobalData byl ruský obranný rozpočet v roce 2021 navýšen na 48,6 miliardy dolarů. V souladu se scénářem před invazí na Ukrajinu se očekávalo, že ruský obranný rozpočet vzroste ze 43,3 miliardy dolarů v roce 2023 na 46,9 miliardy dolarů v roce 2027, což odráží složenou roční míru růstu 2,1 %.

Není přesně známo, jak velká část ruského HDP je nyní vyčleněna na obranu. Rusko však přešlo k válečné ekonomice, přičemž západní představitelé odhadují, že přibližně 40 % ekonomiky země je nyní věnováno bezpečnostním a obranným účelům.

V únoru 2024 komentář Dr. Jacka Watlinga a Nicka Reynoldse pro britský obranný think tank Royal United Services Institute uvedl, že Rusko má v poli necelých 6 000 děl a raketometů, které se skládají z "přibližně 4 780 děl, z nichž 20 % je samohybných, [a] 1 130 MLR".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1388

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2024