Únik informací z Pentagonu potvrzuje to, co už víme: USA společně s NATO chtějí na Ukrajině zvítězit

13. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Dokumenty o válce na Ukrajině, které unikly z Pentagonu a dalších amerických bezpečnostních orgánů, jen potvrzují to, co každý již věděl: Spojené státy a NATO se zásadním způsobem podílejí na vyzbrojování a výcviku Ukrajiny a poskytují ukrajinským ozbrojeným silám podrobné zpravodajské informace.

Bez této pomoci by Ukrajina nemohla doufat, že se jí podaří zahájit plánovanou ofenzivu s cílem získat zpět území uloupená Ruskem. Podle uniklých dokumentů Pentagon vyhodnotil jako nejpříhodnější okamžik pro tuto ofenzívu polovinu května, jakmile vyschne bahno vytvořené jarními dešti, píše Anatol Lieven.

Nicméně únik těchto citlivých materiálů nám poskytuje zajímavé informace, které se až na jednu výjimku zdají být pravdivé. Čísla byla zřejmě zfalšována tak, aby americké odhady vykazovaly vyšší ukrajinské a nižší ruské ztráty. To je však poměrně nepodstatný bod, protože v samotných dokumentech se uvádí, že odhady ztrát jsou málo spolehlivé - jak jsem se sám přesvědčil při pokusu o vytvoření byť jen velmi hrubého odhadu ukrajinských ztrát.

Autentičnost dokumentů potvrdily i zdroje z Pentagonu, zatímco ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování, kdo je za únik odpovědný. Mezi odhalenými podrobnostmi je i fakt, že devět z dvanácti "bojeschopných" ukrajinských brigád připravovaných pro nadcházející ofenzivu je plně vycvičeno a vybaveno NATO. Výcvik těchto jednotek zajišťuje nejen Západ, ale i 71 příslušníků americké armády, kteří jsou umístěni na území Ukrajiny, spolu s 97 vojáky NATO pro speciální operace.

Tyto počty jsou velmi malé, nejedná se o bojové jednotky, přičemž únik informací jen potvrzuje to, co většina pozorovatelů již dávno předpokládala. Nicméně jejich přítomnost zjevně vytváří riziko, že budou zabiti nebo zajati, čímž Rusku přinesou propagandistické vítězství a vytvoří podnět k odvetným opatřením USA a nebezpečnému cyklu eskalace.

Je také důležité zdůraznit, že americký Kongres a veřejnost, stejně jako veřejnost spojenců v NATO, nebyly nikdy informovány o tom, že se na Ukrajině nacházejí nějací vojáci USA a NATO. Francouzská vláda popřela informace uvedené v dokumentech, že jsou na Ukrajině přítomni příslušníci francouzských speciálních sil. Tato část uniklých dokumentů vyvolává vážné otázky zákonnosti a demokratické odpovědnosti, které by měly západní vlády prošetřit.

Velký úspěch ukrajinské protiraketové palby proti ruskému bombardování ukrajinské infrastruktury (což mohu sám potvrdit, neboť jsem to zažil v Záporoží) stál Ukrajince značnou část jejich protiletadlových raket S-300 ze sovětské éry. Podle dokumentů Pentagonu mohou Ukrajině dojít již tento měsíc.

To vytváří dilema pro Spojené státy, které buď budou muset velmi rychle dodat Ukrajině mnohem více systémů protiraketové obrany Patriot - čímž vážně vyčerpají své vlastní omezené zásoby -, nebo budou riskovat, že dojde ke zničení další ukrajinské infrastruktury; ačkoli podle mých vlastních pozorování a rozhovorů na Ukrajině je účinnost ruského bombardování také vážně omezena nepřesností jeho raket a zřejmě i omezeným počtem těžkých pozemních zbraní.

Dokumenty odhalují informace o rozsahu a úspěšnosti americké špionáže proti Rusku, a hovoří se i o špionáži USA proti blízkým spojencům, včetně Jižní Koreje a Spojeného království. To opět není překvapivé vzhledem k tomu, že Spojené státy špehovaly soukromou komunikaci Angely Merkelové a dalších evropských lídrů.

Je však třeba připomenout, jak byly zprávy o ruské špionáži ve Spojených státech a v Evropě v letech před válkou opakovaně využívány k tomu, aby na Západě vybičovaly strach z Ruska a nepřátelství vůči němu, a tím ještě více ztížily hledání diplomatických kompromisů, které by mohly zabránit ruské invazi.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4028

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023