Ruská agrese na Ukrajině: Norsko vyhostilo 15 ruských diplomatů a obvinilo je z působení ve zpravodajských službách

13. 4. 2023

čas čtení 5 minut
 

-Norské ministerstvo zahraničí oznámilo, že se rozhodlo vyhostit 15 úředníků ruského velvyslanectví v Oslu s tím, že se jedná o zpravodajské důstojníky působící pod rouškou diplomatických funkcí


V prohlášení ministerstvo uvedlo:

    Rozhodnutí vlády je reakcí na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě, která vedla ke zvýšené zpravodajské hrozbě ze strany Ruska.

Dodalo, že dotyční důstojníci "musí Norsko brzy opustit".

Norská ministryně zahraničních věcí Anniken Huitfeldtová v prohlášení uvedla:

    Jedná se o důležitý krok v boji proti ruským zpravodajským aktivitám v Norsku a jejich snížení, a tím i v ochraně našich národních zájmů.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že bude reagovat na vyhoštění 15 norských diplomatů, informovala státní média.

- Ruská generální prokuratura uvedla, že zahájila vyšetřování videozáznamu, na němž ruští vojáci zřejmě stínají hlavu ukrajinskému válečnému zajatci ležícímu na zemi.


Znepokojivé video, které se ve středu objevilo na sociálních sítích, podle všeho ukazuje příslušníka ruské armády, jak nožem odřezává vojákovi hlavu. Na druhém videu se objevily uťaté hlavy dvou ukrajinských vojáků ležících vedle zničeného vojenského vozidla.

V prohlášení zveřejněném na Telegramu ruská generální prokuratura uvedla:

    Aby bylo možné posoudit věrohodnost těchto materiálů a přijmout příslušné rozhodnutí, byly předány vyšetřovacím orgánům k prověření.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov včera novinářům řekl, že video je "hrozné", ale "nejprve je třeba ověřit pravost" záběrů.

 
- Kreml popírá, že by Putin osobně schválil zatčení amerického novináře Evana Gershkoviche

Kreml popřel zprávu, že Vladimir Putin osobně schválil zatčení Evana Gershkoviche, reportéra listu Wall Street Journal, který je vězněn v Rusku.

Podle zprávy agentury Bloomberg, která se odvolává na nejmenované zdroje, ruský prezident osobně schválil Gershkovichovo zatčení za špionáž. Iniciativa vzešla od "jestřábů mezi nejvyššími představiteli ruských bezpečnostních služeb", uvedla zpráva.

Novinářům to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov:

"Ne, není to prezidentova výsada, svou práci dělají speciální služby. Ještě jednou bych rád připomněl, že tento novinář byl přistižen při činu."

V úterý americké ministerstvo zahraničí oficiálně označilo Gershkoviche za neoprávněně zadržovaného, čímž dalo najevo, že Washington považuje obvinění ze špionáže proti němu za falešné a že je držen jako rukojmí.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba  vystoupil na černomořské bezpečnostní konferenci prostřednictvím videospojení a označil válku na Ukrajině za "krvácející ránu uprostřed Evropy".
Řekl:
"Jsme spojeni zásadami Charty OSN a společným přesvědčením, že Krym je Ukrajina a vrátí se pod její kontrolu."

- Polsko je "skeptické" vůči francouzským pokusům zorganizovat rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem, uvedl polský ministr zahraničí Zbigniew Rau.

-Muž odpovědný za únik stovek tajných dokumentů Pentagonu je údajně mladý rasistický nadšenec do zbraní, který pracoval na vojenské základně a který se snažil zapůsobit na dvě desítky kolegů z internetové chatovací skupiny.
 

- Alexej Navalnyj, nejvýznamnější ruský opoziční vůdce, se ve vězení potýká se záhadnou nemocí, která by mohla být nějakým pomalu působícím jedem, a za pouhé dva týdny zhubl 8 kg.


- Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz ve čtvrtek uvedla, že arbitrážní soud v Haagu nařídil Rusku zaplatit 5 miliard dolarů jako kompenzaci za nezákonné vyvlastnění jejího majetku na Krymu, který Ruská federace v roce 2014 anektovala.


- Ruské ministerstvo zahraničí vydalo tiskové prohlášení k černomořské obilné iniciativě, v němž uvádí, že "Rusko znovu potvrzuje svůj postoj, že po 18. květnu nelze o černomořské obilné iniciativě jednat bez jakéhokoli pokroku ohledně pěti systematických problémů", které podle něj blokují vývoz ruských zemědělských produktů.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jednal v uzbeckém Samarkandu s čínským ministrem zahraničí Qin Gangem.

- Ruská státní tisková agentura Tass informuje, že ruské úřady identifikovaly dalšího podezřelého z výbuchu, při němž v petrohradské kavárně zahynul vojensky orientovaný blogger Vladlen Tatarskij.
Jde o občana Ukrajiny Jurije Denisova.

- Evropské hry v Polsku musí být zrušeny jako kvalifikace na olympijské hry v Paříži v roce 2024, protože sportovcům z Ruska a Běloruska bylo znemožněno startovat, uvedla ve čtvrtek světová organizace amatérského boxu vedená Ruskem.

- Ukrajinský Energoatom tvrdí, že v Záporožské jaderné elektrárně explodovala ruská mina.

Ukrajinská jaderná energetická společnost Energoatom ve svém prohlášení na Telegramu tvrdí, že v blízkosti jednoho z reaktorů Záporožské jaderné elektrárny (ZNPP) explodovala ruská mina.


- Ruské ministerstvo zahraničí vydalo tiskové prohlášení k černomořské obilné iniciativě, v němž uvádí, že "Rusko znovu potvrzuje svůj postoj, že po 18. květnu nelze o černomořské obilné iniciativě jednat, aniž by došlo k pokroku ohledně pěti systematických problémů", které podle něj blokují vývoz ruských zemědělských produktů.

Ruské požadavky jsou následující:

    opětovné připojení Rosselchozbank k platební službě Swift

    obnovení dodávek zemědělských strojů, náhradních dílů a servisních služeb

    zrušení omezení v oblasti pojištění a zajištění a odblokování přístupu do přístavů.

    obnovení provozu čpavkového potrubí Toljatti-Oděsa.

    odblokování zahraničních aktiv a účtů ruských společností souvisejících s výrobou a přepravou potravin a hnojiv

Zdroj v angličtině ZDE


1
Vytisknout
3278

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2023