Murdochova Fox News zřejmě usiluje o mimosoudní vyrovnání se společností Dominion Voting Systems

18. 4. 2023

čas čtení 4 minuty
 
 
Kanál Ruperta Murdocha Fox News čelí žalobě za vědomé nebo nedbalostní vysílání obskurních lží o hlasovacím zařízení firmy Dominion 
 
Soudní proces v ostře sledovaném sporu o pomluvu mezi společnostmi Dominion Voting Systems a Fox o odškodné ve výši 1,6 miliardy dolarů začne o den později, než bylo plánováno, oznámil v neděli večer soudce, který na případ dohlíží, několik hodin před tím, než měly v pondělí začít úvodní řeči. Šíří se totiž zprávy o jednáních o mimosoudním urovnání.

 

Soudní proces byl přeložen na úterý. Eric Davis, soudce vyššího soudu v Delaware, který na případ dohlíží, neuvedl, proč se soudní proces odkládá. "Soud se rozhodl odložit začátek soudního procesu, včetně výběru poroty, na úterý 18. dubna 2023 v 9 hodin ráno. Toto oznámení učiním zítra [v pondělí] v 9 hodin ráno v soudní síni 7E," uvedl v prohlášení zveřejněném prostřednictvím mluvčího soudu.

Deník Wall Street Journal s odvoláním na osobu obeznámenou s celou záležitostí v neděli uvedl, že společnost Fox se nyní začala na posledni chvíli snažit o mimosoudní vyrovnání. Agentura Reuters rovněž uvedla, že podle zdroje obeznámeného se situací došlo k odkladu kvůli jednání o urovnání, stejně jako deník Washington Post s odvoláním na dva zdroje. Mluvčí společností Fox a Dominion bezprostředně neodpověděli na žádost o vyjádření k této věci. 

Oznámení přišlo v nedělní večer ve Wilmingtonu, který je místem konání soudního procesu, protože společnost Fox je stejně jako mnoho jiných amerických společností registrována v Delaware, kde existují štědré daňové výhody.  

Společnost Dominion žádá porotu v Delaware, aby jí přiznala odškodné ve výši 1,6 miliardy dolarů, protože podle ní Fox vědomě nebo z nedbalosti přehlížel pravdu, když vysílal obskurní lži o jejím  hlasovacím zařízení. Americké zákony stanovují velmi vysokou laťku pro  žaloby za pomluvu a případy se jen zřídka dostanou k soudu.

Podle odborníků je případ společnosti Dominion neobvykle silný. Během posledních několika měsíců Dominion předložil celou řadu interních sdělení zaměstnanců Foxu, která dokazují, že věděli, že to, co vysílají, je nepravdivé.

Očekávalo se, že soudní proces vyvolá  velký zájem a že v něm budou osobně vypovídat vrcholní manažeři Foxu Rupert a Lachlan Murdochovi a také přední moderátoři Foxu Sean Hannity, Tucker Carlson, Maria Bartiromo a Jeanine Pirro.

Společnost Fox obviňuje Dominion ze selekce důkazů a tvrdí, že hájí první dodatek americké ústavy a že vítězství Dominionu by vedlo k dalším žalobám proti médiím a oslabení ochrany tisku v USA. Někteří odborníci tyto obavy sdílejí. "Bohužel bych předpověděla, že pokud Fox prohraje, budeme svědky výrazného nárůstu případů pomluvy proti všem zpravodajským organizacím," napsala v e-mailu Jane Kirtleyová, profesorka na Minnesotské univerzitě a bývalá výkonná ředitelka Výboru novinářů za svobodu tisku.

Jiní odborníci tvrdí, že důkazy proti Foxu jsou tak silné, že by tento případ mohl ukázat, že stávající mediální standardy stále poskytují funkční ochranu, na jejímž základě mohou být média pohnána k odpovědnosti.

"Klíčovou otázkou je, zda společnost Dominion požaduje oslabení ústavních norem. Nebo zda argumentuje tím, že může překonat i závratně vysokou ústavní bariéru, jaká existuje nyní. Vše, co jsem od Dominionu slyšel a četl, naznačuje, že jde o druhou možnost," řekl RonNell Andersen Jones, odborník na první dodatek americké ústavy na Utažské univerzitě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3105

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2023