Ruské menšiny: "Žádné o nás bez nás"

19. 4. 2023

čas čtení 4 minuty
Skupina zástupců původních obyvatel Ruské federace vydala otevřený dopis s názvem Žádné o nás bez nás", aby zdůraznila svůj hněv nad snahou ruských opozičních skupin v Moskvě nebo v zahraničí, ale z hlavního města, zmocnit se jejich problému, aniž by projevovali úctu k Nerusům.

Ruská invaze na suverénní Ukrajinu donutila svět otevřít oči a připustit si imperiální povahu ruské moci. Expanze impéria a posilování "ruského světa" je nepochybně hlavním důvodem krveprolití a genocidy ukrajinského lidu páchané Kremlem.

Ve světle koloniální a imperialistické povahy této války se ozývají hlasy představitelů domorodých národů – těch, kteří byli a jsou vystaveni systematické etnické a rasové diskriminaci, čelí "skleněnému stropu" a žijí na územích kolonií přivlastněných ruským státem. Přesto se mnohým z nás daří vyvíjet protiválečné aktivity, zakládat nadace a hnutí, pomáhat těm, kteří se nechtějí zapojit do zločinné války a také bojovat s propagandou, kde jsou represe organizovány mnohem přísněji, i když zůstává pro širokou veřejnost méně viditelná.

Bohužel jak ruská vláda, tak moskevská liberální opozice zacházejí s původními obyvateli stejně – buď je ignorují, nebo je používají jako vyjednávací kartu ve své politice. A když si s prvním nemáme o čem povídat, pak druhým chceme říci:

Žádné o nás bez nás

- 1 -

Jménem domorodých, národních a dekoloniálních aktivistů z Ruska solidárních s námi ŽÁDÁME, aby jakékoli veřejné rozhovory o budoucnosti původních obyvatel a národních republik byly vedeny pouze za účasti zástupců těchto národů a republik.

Chápeme a uvědomujeme si, že etnické, národní, dekoloniální iniciativy nejsou jedinými a absolutními představiteli vůle jejich národů. Všechny tyto iniciativy jsou však bez výjimky neoddělitelně spjaty s jejich obyvateli a geografií, takže jejich odbornost nelze ignorovat.

Ti z nás, kteří jsou domorodci a/nebo z národních republik, si pamatují naše příběhy, ve kterých rozhodnutí učiněná bez účasti samotných národů vždy vedla k diskriminaci, represím a koloniálnímu násilí.

Tento model považujeme za nedemokratický a hluboce chybný.

— 2 —

PŘESVĚDČILI JSME SE, že pouhé zastoupení nestačí.

Zastoupení: Do rozhodovacích procesů musejí být zahrnuty domorodé národy, národní ​republiky, dekolonizační iniciativy a musí jim být umožněno distribuovat materiální a sociální kapitál.

Domníváme se, že náhle probuzený zájem některých představitelů moskevské liberální opozice o dekolonizační agendu je symbolickým gestem pozornosti, ale v žádném případě ne skutečným aktem solidarity a podpory. Nejsme připraveni stát se "ochočenými" aktivisty, přítomnými pouze kvůli krásnému obrázku.

Účast není inkluzivní pro vzhled, ale kvůli začlenění na všech úrovních. To znamená více než jen nominální přítomnost neruských jmen na seznamech spolupracovníků a neruských osob na konferencích a u jednacího stolu.

— 3 —

ŽÁDÁME, abychom mluvili o domorodých národech bez rasismu, exotizace, zobecňování a klišé. Nejde jen o používání otevřeně diskriminačního, urážlivého jazyka, ale také o slova, která zdůrazňují vnucenou hierarchii: "Menšiny", "Rusové" místo "ruští občané" atd.

Žádáme také, aby domorodí obyvatelé nebyli zobrazováni jako "tajemní", "exotičtí" jiní, jejichž řád musí být nutně civilizován, "osvícen" a osvobozen od "divokých zvyků" a "předsudků".

Milujeme naše národní kroje (a další kulturní atributy), takže si prosím nepřivlastňujte jejich obrázky k exotizaci vašich materiálů.

- 4 -

VYZÝVÁME k solidaritě.

Prvním krokem k solidaritě je nejen veřejně odsoudit, ale také přestat spolupracovat se strukturami, organizacemi, iniciativami a jednotlivci (politici, blogeři atd.), kteří výše uvedené principy systematicky ignorují a nereagují na veřejnou kritiku.

Věříme, že jakékoli sponzorování jejich akcí, poskytování veřejných prostor pro setkávání a mluvení, zdůrazňování jejich aktivit na sociálních sítích a médiích – každá z těchto akcí zvyšuje tlak na iniciativy domorodých aktivistů a činí představitele těchto iniciativ ještě zranitelnějšími.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3797

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023