Pavel Němec nenese zdaleka největší vinu za exekuční mor

20. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Foto: Mapa exekucí v ČR

Ačkoli naprosto souhlasím s celkovým vyzněním postu pana Hlavenky k exekučnímu moru a s jeho hodnocením Pavla Němce, nemohu souhlasit s tím, že za tu hrůzu, kterou exekuce u nás způsobily a způsobují, může Pavel Němec. Hlavní problém není to, že Pavel Němec si vymyslel a prosadil naprosto necivilizovaný, bezprávní exekuční byznys, hlavní problém je to, že vlády, které přišly po něm a které v praxi mohly vidět všechny ty hrůzy, k nimž to vede, s tím nic neudělaly. 

 
Představte si, že někdo vymyslí trest useknutí ruky za dloubání se v nose. Na první pohled jde o nelidský nesmysl a je strašné, pokud se z toho stane zákon. Nicméně pak dojde k tomu, že se na ulicích začnou objevovat lidi bez rukou. Čím více jich bude, tím děsivější je, když vláda a poslanci a senátoři situaci přihlížejí. Skutečná hrůza určitě není v tom, co Pavel Němec vymyslel, skutečná hrůza je to, že vlády v době, kdy se plně ukazovaly důsledky toho jeho systému, nezasáhly a systém nezměnily po vzoru civilizovaných zemí. 

Bohužel první, kdo začal civilizovat exekuce, byl až Babišův ministr Robert Pelikán. Dodnes jsme v tom ale moc nepokročili. Jakkoli to, co popisuje pan Hlavenka, tedy ukončování tzv. bagatelních a marných exekucí, může vypadat jako velký pokrok – celkem za loňský a letošní rok má jít dohromady o téměř dva miliony ukončených exekucí – je to pořád málo. V roce 2022 bylo v ČR podle Exekutorské komory stále více než čtyři miliony exekucí u fyzických osob. 

Stále jsme na tom velmi špatně, stále se topíme v bezpráví a hrůze, stále blokujeme přístup desítek tisíc lidí k legálnímu pracovnímu trhu a milionům (jestliže je u nás stále asi 600 tisíc lidí v exekucích, pak miliony jejich příbuzných a známých není přehnaný údaj) vysíláme signál o tom, že demokracie a právo jsou prázdná slova. 

Ostatně nedávno vysílaný pořad České televize, v němž Radek Hábl vysvětluje detailně, jak na tom jsme, je výmluvné a děsivé svědectví nejen o exekucích, ale také o půjčkách a byznysu s chudými, jak aktuálně probíhají v České republice. A současní politici nesou odpovědnost za to, že nezmění. 

3
Vytisknout
6553

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023