Egypt odmítl poslat Rusku rakety a rozhodl se vyzbrojovat Ukrajinu

19. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Pokus Kremlu vyjednat dodávky raket z Egypta kvůli zásobování armády uvízlé na Ukrajině skončil fiaskem.

Egyptské úřady se podle listu The Washington Post rozhodly odmítnout žádost Kremlu o zbraně, o které se uvažovalo na začátku roku, s odkazem na tajné dokumenty Pentagonu, které unikly na web.

Jak noviny poznamenávají, místo pomoci Rusku nařídil egyptský prezident Abdal Fattáh as-Sísí dodávky dělostřeleckých granátů ukrajinské armádě.

Rozhodnutí padlo v březnu po jednání s americkými představiteli, vyplývá z dokumentů citovaných WaPo.

Navzdory dlouhé historii diplomatického partnerství s Ruskem a velkým nákupům ruských zbraní a obilí je Egypt závislý na americké vojenské pomoci, která ročně přesahuje 1 miliardu dolarů.

V rámci "dohody" s Bidenovou administrativou al-Sisi souhlasil s prodejem granátů ráže 152 a 155 mm do Spojených států za účelem zásobování ozbrojených sil Ukrajiny. Egypt na oplátku doufá, že dostane moderní americké zbraně, ukazují uniklé dokumenty.

Po ztrátě 10 000 kusů těžké techniky na Ukrajině a vyčerpání zásob přesně naváděných střel Kreml zoufale hledá zbraně po celém světě a obrací se o pomoc na několik málo spojenců. Po dohodě o dronech s Íránem vyjednalo Rusko dodávky severokorejského dělostřelectva, které však byly neúspěšné.

V Egyptě ruské úřady očekávaly pořízení nejméně 15 000 raket a podle dřívějšího úniku mohly počítat s téměř trojnásobkem kýženého počtu – 40 000 kusů.

V korespondenci egyptských představitelů, která se dostala do uniklých dokumentů, zaznělo, že Rusko je "připraveno koupit cokoli". V reakci na to senátor a člen senátního výboru pro zahraniční vztahy a finance Chris Murphy pohrozil, že "přehodnotí" vztahy s Káhirou, zatímco státní indická média označila informaci za falešnou, která nemá nic společného s realitou.

Egypt zůstává "blízkým partnerem" USA, řekl WaPo vysoký úředník administrativy Joe Bidena. "Jsme v pravidelném kontaktu s [egyptským] vedením ohledně regionálních a globálních otázek," řekl.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3926

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023