UNICEF: Během pandemie zůstalo nenaočkovaných 67 milionů dětí

21. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
Pandemie COVIDu-19 způsobila omezení volného pohybu osob a závažné narušení zdravotní péče, což vedlo k tomu, že miliony dětí nedostaly rutinní očkovací látky, které zachraňují životy. Návrat do normálu bude náročný úkol, varovala agentura.

Pandemie COVID-19 vedla k propadu veřejného vnímání rutinních dětských vakcín, přičemž téměř 67 milionům dětí chybí jedna nebo více potenciálně život zachraňujících vakcín, podle zprávy UNICEF s názvem Stav dětí ve světě 2023.

"Více než deset let těžce dosažených úspěchů v rutinní imunizaci dětí bylo narušeno," uvádí zpráva a dodává, že data naznačují znepokojivý trend rostoucí váhavosti vůči očkování uprostřed politické polarizace, klesající důvěry ve vlády a dezinformací.

Největší trvalý pokles dětské imunizace za generaci byl pozorován během narušení COVIDem-19, přičemž 67 milionům dětí chybělo alespoň jedno očkování.

Navzdory rostoucímu počtu epidemií byly pokusy o dohnání zpoždění dosud neúspěšné, zdůraznila zpráva Dětského fondu OSN (UNICEF).

Oběti pandemie

Pokles důvěry v očkování přichází po více než deseti letech pokroku v rutinní imunizaci dětí a návrat k normálu bude náročný úkol, varovala agentura.

"Nemůžeme dovolit, aby se důvěra v rutinní očkování stala další obětí pandemie," uvedla v prohlášení výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russellová.

"V opačném případě by další vlna úmrtí mohla zasáhnout více dětí se spalničkami, záškrtem nebo jinými nemocemi, kterým lze předcházet."

Zpráva také vyvolává obavy z poklesu důvěry v očkování v 52 z 55 zkoumaných zemí.

Zpráva označuje důvěru ve vakcíny za "volatilní a časově specifickou", ale zdůrazňuje, že důvěra v očkování se může snadno změnit, a poznamenává, že "bude zapotřebí další analýzy, aby se zjistilo, zda zjištění naznačují dlouhodobější trend" po pandemii.

Důvěra v očkování se globálně liší

Celkově podpora vakcín "zůstává relativně silná". Přibližně v polovině z 55 zkoumaných zemí více než 80 % respondentů "vnímalo vakcíny jako důležité pro děti".

Zpráva také poukazuje na to, že důvěra v očkování se globálně liší, přičemž země jako Indie, Čína a Mexiko nezaznamenaly žádný významný pokles.

Naproti tomu země jako Papua-Nová Guinea a Jižní Korea zaznamenaly pokles shody na očkování o 44 % a více než o třetinu v Ghaně, Senegalu a Japonsku.

UNICEF vyzval vlády, aby zdvojnásobily svůj závazek zvýšit financování imunizace, se zvláštním důrazem na urychlení "dohánění" očkovacích snah pro ty, kteří se nenechali očkovat.

Případů spalniček přibývá

Zpráva zdůrazňuje, že důvěra v očkování je klíčová pro udržení rutinní imunizace dětí a záchranu životů.

Před zavedením vakcíny proti spalničkám v roce 1963 si tato nemoc vyžádala životy přibližně 2,6 milionu osob ročně, přičemž většina obětí byly děti.

Od roku 2021 se však toto číslo snížilo na 128 000.

Bohužel mezi lety 2019 a 2021 se podíl dětí, které dostaly vakcínu proti spalničkám, propadl z 86 % na 81 % a v roce 2022 se počet případů ve srovnání s předchozím rokem zdvojnásobil.

Zdroj v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
4527

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2023