Ruská agrese na Ukrajině: Riziko konfliktu mezi velmocemi je "historicky nejvyšší", říká šéf OSN

25. 4. 2023

čas čtení 6 minut
 - Ekvádor ostře zkritizoval Rusko při zasedání Rady bezpečnosti OSN. Lavrov z protestu odešel:


'Napětí mezi velmocemi je na historicky nejvyšší úrovni. Stejně tak riziko konfliktu," říká António Guterres na zasedání OSN, kterému předsedá Rusko.

- Generální tajemník OSN a velvyslanci USA, Velké Británie, Francie a jejich spojenců na zasedání poukázali na základní zásadu Charty OSN, která požaduje, aby všechny země podporovaly svrchovanost, územní celistvost a politickou nezávislost každého národa - což Rusko invazí na Ukrajinu a nezákonnou anexí několika regionů porušilo.  



- Riziko konfliktu mezi velmocemi je podle šéfa OSN "historicky vysoké


Šéf OSN a zástupci západních zemí v pondělí v čele zasedání OSN ostře kritizovali nejvyššího ruského diplomatai. Obvinil Moskvu z porušení Charty OSN tím, že napadla Ukrajinu a obsadila část jejího území.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci obhajoval vojenskou akci své země a obvinil USA a jejich spojence z údajného podkopávání globální diplomacie, která je základem OSN, jež byla vytvořena s cílem zabránit třetí světové válce.

Generální tajemník António Guterres označil spolupráci mezi 193 členskými státy OSN za "tepající srdce" a "vůdčí vizi" organizace a Radu bezpečnosti varoval, že globální spolupráce je pod největším tlakem od vzniku OSN v roce 1945 na popelu druhé světové války.

Napětí mezi hlavními mocnostmi je na "historicky nejvyšší úrovni" a stejně tak riziko konfliktu "v důsledku nešťastné náhody nebo chybné kalkulace", řekl a poukázal především na válku na Ukrajině.

- Velvyslankyně USA Linda Thomas-Greenfieldová označila Rusko za "pokryteckého svolavatele" zasedání, jehož "nezákonná, nevyprovokovaná a zbytečná" válka na Ukrajině "zasáhla srdce Charty OSN a všeho, co je nám drahé".

Britská velvyslankyně v OSN Barbara Woodwardová uvedla, že svět viděl, "co pro svět znamená ruská představa multilateralismu" - pošlapání Charty OSN a válka, která přinesla nepředstavitelné utrpení Ukrajině a byla "naprostou katastrofou i pro Rusko".

Sedmadvacetičlenná Evropská unie označila snahu Ruska prezentovat se jako obránce Charty OSN a multilateralismu za "cynickou" a uvedla, že Rusko "pohrdá" nejen Chartou OSN, ale i rezolucemi Valného shromáždění OSN požadujícími stažení ruských sil.

Lavrov však hájil to, co Moskva nazývá "zvláštní vojenskou operací", a zopakoval obvinění, že Ukrajina propaguje "nacistické praktiky" a zakazuje ruský jazyk a kulturu a že NATO plánuje expanzi na Ukrajinu. Zdůraznil však, že "nejde jen o Ukrajinu", ale o to, co označil za plány Západu na ovlivnění ukrajinské vlády v naději na oslabení Ruska.

"Ukrajinskou otázku nemůžeme posuzovat odděleně od geopolitického kontextu," řekl Lavrov. "Jde o to, jak se budou mezinárodní vztahy nadále utvářet prostřednictvím nastolení zdravého konsensu na základě rovnováhy zájmů, nebo prostřednictvím agresivního a nestálého prosazování hegemonie Washingtonu."

-  Podle šéfa ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova Rusko přešlo na obranné pozice ve všech oblastech bojů kromě Bachmutu. V rozhovoru pro RBC Ukrajina uvedl:  "Jediná místa na frontě, kde se pokoušejí o obranu, jsou město Bachmut, pokus o krytí města Avdijivka ze severu a lokální boje ve městě Marinka. Jak v Avdijivce, tak v Marince je taktika totožná jako v Bachmutu - prostě pokus o vymazání osady z povrchu zemského."

-  Generální tajemník OSN António Guterres navrhl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi "další postup zaměřený na zlepšení, prodloužení a rozšíření" dohody umožňující bezpečný vývoz ukrajinského obilí do Černého moře, kterou Moskva pohrozila vypovědět od 18. května.
Ruské ministerstvo obrany mezitím obvinilo Ukrajinu z pokusů o napadení jejích lodí v Černém moři, což podle něj ohrožuje vyhlídky na prodloužení dohody.

- Ruský soud odmítl propustit na kauci ženu obviněnou ze zabití proruského vojenského blogera pomocí výbušniny. Šestadvacetiletá Darja Trepová je obviněna z toho, že 2. dubna zabila Vladena Tatarského, vlastním jménem Maxima Fomina. Při přednášce v petrohradské kavárně mu předala sošku s bombou.

- Ukrajinské úřady konstatují, že ruské síly "násilně evakuují" civilisty v částech Chersonské oblasti, které stále okupují, den poté, co bylo prohlášeno, že ukrajinské síly vytvořily předmostí na východním břehu Dněpru. Toto tvrzení nelze ověřit, ale přichází uprostřed zjevného nárůstu ukrajinské vojenské aktivity na jihu země, kterou někteří analytici interpretují jako potenciální předzvěst dlouho očekávané protiofenzívy Kyjeva.

-  Estonská premiérka Kaja Kallas během návštěvy ukrajinského města Žytomyr vyjádřil naději, že by rozhovory s Kyjevem o členství v EU mohly začít ještě letos.
"Bude to tvrdý proces a požadavky musí být splněny na 100 %," řekla po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Estonsko je jedním z největších dárců Ukrajiny v přepočtu na obyvatele a toto byla první návštěva Kallasové poté, co její strana minulý měsíc drtivě zvítězila díky své proukrajinské platformě.

-  Peking trvá na tom, že respektuje status nezávislých národů, které vznikly ze SSSR, poté, co výroky čínského velvyslance ve Francii zpochybňující suverenitu bývalých sovětských států vyvolaly pobouření v hlavních městech EU.
"Čínská strana respektuje status členských států jako suverénních států po rozpadu Sovětského svazu," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Mao Ning a dodal, že v otázce územní suverenity je postoj Pekingu konzistentní a jasný.

-  Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell vyjádřil přesvědčení, že blok během několika dní dokončí plán na nákup munice pro Ukrajinu poté, co Kyjev vyjádřil frustraci z tahanic mezi členskými státy EU. "Ano, stále existují určité neshody. Ale jsem si jist, že všichni pochopí, že jsme v extrémní situaci.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3296

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2023