Pane Jurečko, polepšete se!

26. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 1 minuta
Pavel Veleman dostal cenu

Dnes jsem dostal cenu Gratias 2023 - sociální pracovník roku, nominovaný lidmi odspodu. Měl jsem tam krátký projev,  docela měl ohlas..., píše  Pavel Veleman.

Projev při uděení ceny Sociální pracovník roku 2023 ve veřejné správě

Vážené kolegyně a kolegové,

přebírám cenu, která se nazývá Sociální pracovník ve veřejné správě. Vždy jsem vnímal určitou ambivalentnost profese úředníka a sociálního pracovníka.

Zejména v této tak těžké sociální době pro naše klienty, kteří zažívají každodenní existenční ponížení, smutek a obrovský stres z budoucnosti. Je opravdu naše úloha být ideální typ všech emocí zbaveného úředníka veřejné správy, jak nám ho v dobrém úmyslu popsal slavný sociolog spíše devatenáctého století Max Weber? Myslím, že ne.


Celé dějiny dvacátého století ukázaly, že opuštění jakéhosi "patočkovského, přirozeného světa" celistvosti člověka, vytvořilio ty největší zločiny, které začínají vždy u byrokratického stolu v uzavřené místnosti s rušičkami.

Adolf Eichmann, hlavní úřední architekt holocaustu v jeruzalémském procesu v roce 1961 řekl: "Neznám jiný jazyk, než byrokratický. Vždy jsem vzorně plnil úřední činnost a proto se necítím vinen."

Úloha sociálního pracovníka je naopak naplňovat etický odkaz profese v empatickém přístupu ke každé lidské jedinečnosti a nedělat posluhu a fíkový list jakékoli politické mocii, jak bravurně popsal ve svých knihách již zemřelý, významný nizozemský teoretik našeho oboru - Van der Lann.

Moc děkuji všem, kteří jste mne nominovali. A poslední věta k ministrovi práce a sociálních věcí:

Pane inženýre Jurečko, polepšete se!

Bůh s námi všemi.

Děkuji všem.



4
Vytisknout
7821

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2023