Jak čínská společnost Huawei vyděsila Německo, až zahájilo vyšetřování

26. 4. 2023

čas čtení 4 minuty
Technologie pro regulaci spotřeby energie by také mohla být použita k vyřazení německých telekomunikačních sítí, uvedli bezpečnostní činitelé.

Nejnovější skandál ohledně čínských telekomunikačních zařízení v Německu, který vedl k oznámení vyšetřování v březnu, má svůj původ v málo známé technologii Huawei, která má kontrolovat spotřebu energie, píše Louis Westerdarp.

Zatímco většina obav kolem Huawei na Západě se soustředila na špionáž a riziko úniku dat do Pekingu, nejnovější německé vyšetřování - a zpravodajské informace, které ho spustily - poukazují na další riziko: Potenciál sabotáže prostřednictvím kritických komponent, které by mohly zkolabovat telekomunikační sítě.

V březnu spolkové ministerstvo vnitra oznámilo, že kontroluje všechny komponenty od dvou čínských telekomunikačních dodavatelů, Huawei a ZTE, s bezpečnostními důsledky. Přezkum byl zahájen s cílem identifikovat technologii, "která by mohla státu umožnit vykonávat politickou moc," řekl v té době vysoce postavený úředník ministerstva vnitra.

Němečtí zákonodárci byli informováni o vyšetřování bezpečnostními orgány během tajného parlamentního slyšení v digitálním výboru německého Bundestagu na začátku dubna. Zasedání bylo uspořádáno německým ministerstvem vnitra a spolkovou zpravodajskou službou, uvedli dva zákonodárci. Přítomna byla i německá agentura pro kybernetickou bezpečnost, dodal jeden zákonodárce.

Na briefingu bezpečnostní představitelé řekli zákonodárcům, že zejména jedna technologická složka spustila vyšetřování ministerstva, a to složka energetického managementu od společnosti Huawei, řekli dva zákonodárci přítomní na briefingu, kteří hovořili pod podmínkou anonymity kvůli utajované povaze informací.

Odhalení naznačují, že bezpečnostní představitelé se obávali, že taková komponenta by mohla být použita k narušení telekomunikačních operací nebo - v nejhorším případě - zneužita ke zničení sítě.

Oznámení o přezkumu v březnu znamenalo posun v přístupu Německa k čínským telekomunikačním zařízením.

V posledních několika letech byla země pomalejší než mnoho jejích evropských vrstevníků při navrhování a prosazování bezpečnostních opatření týkajících se sítí 5G, aby se omezila rizika spoléhání se na čínské zařízení - trend, který se shoduje s holubičím přístupem Berlína k obchodním vztahům s Čínou. Berlín byl již dříve kritizován za svůj postoj americkými vládními úředníky i evropskými bezpečnostními orgány, které varovaly před riziky spojenými s čínskými telekomunikačními zařízeními.

Ministerstvo vnitra na žádost o ověření informací uvedlo, že utajované informace zásadně nebude komentovat.

"Nebyli jsme žádným orgánem informováni o riziku souvisejícím se složkou energetického managementu," řekl serveru Politico Patrick Berger, šéf mediálních záležitostí společnosti Huawei. "Kybernetická bezpečnost a ochrana soukromí jsou nejvyšší prioritou společnosti Huawei," dodal.

Německé ministerstvo vnitra ve svém přezkumu žádá provozovatele sítí, aby předložili seznam všech čínských "bezpečnostně důležitých" komponent. Očekává se, že kontroly budou dokončeny v nadcházejících měsících.

Přezkum by mohl vést k tomu, že operátoři budou muset "odstranit a vyměnit" komponenty poskytnuté čínskými dodavateli v minulých letech, pokud jsou považovány za příliš riskantní, ale taková drastická opatření jsou nepravděpodobná a mohla by vyvolat právní spory síťových operátorů, oznámili dříve hlavní operátoři.

Německé úřady v posledních měsících zaujaly kritičtější přístup k čínskému zapojení v kritických odvětvích, včetně omezení čínských investic v hamburském přístavu. Vláda také koncem loňského roku zablokovala převzetí továrny na výrobu čipů.

Obnovená kontrola telekomunikačních sítí přišla poté, co zpráva zveřejněná v loňském roce zjistila, že čínským dodavatelům se podařilo zajistit si velký podíl na trhu v oblasti zavádění 5G v zemi.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
4067

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2023