Morálně zastaralé zbraně

24. 4. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Stát bez armády a ministerstva války není možný. Výdaji by se zde rozhodně nemělo v žádném případě šetřit. Válka je nejdůležitější věcí státu (Mistr Sun). Nechápou to pouze zabedněnci, a proto kolem sebe šíří různé poraženecké vrtochy, mírové nálady, protiválečné myšlenky, a také protestují proti obměňování morálně zastaralých zbraní.

Výměna morálně zastaralých zbraní přísně souvisí s naším evolučním, kulturním a civilizačním pokrokem. Kdybychom nepřekonali stádium pěstního klínu, žili bychom stále v mladší době kamenné. Žili bychom v jeskyních a svítili bychom si loučemi. A také bychom měli malé početní stavy.

 

Rozmnožování lidské společnosti je přímo závislé na vědeckotechnickém pokroku ve vývoji zbraní a zbraňových systémů. Toto tvrzení lze statisticky snadno dokázat. Stačí porovnat statistické údaje o počtu lidí s údaji o vývoji vojenské techniky. Určitě nás bylo méně před zavedením atomových bomb do výzbroje mocenských armád, než potom.

Již prostá logika věci napovídá, že když jsme žili v tlupách vyzbrojených sekeromlaty, že naše početní stavy byly mnohem nižší, než když používáme raketové systémy. Zbraně hromadného ničení mají vlastně již ve svém názvu (hromadné) dáno, že se týkají větších počtů ničených lidí.

Mnozí vědci darwinisté, evolucionisté, sexuologové a jiní uvádějí, že narůstající počty lidí na planetě jsou zcela správné. Čím více nás bude na planetě, tím více nás bude šťastných lidí. Život, i když bídný a mizerný, je vždy lepší než smrt. Abychom byli šťastní, musíme se množit. Všechny způsoby antikoncepce působí různá citová, psychická a zdravotní traumata, a lze je uplatňovat jenom dočasně. Příroda vždy nakonec překoná jejich umělá omezení, a prosadí si svou. Nebýt prasklé gumy, bylo by nás méně.

Zajímavý je také mravní a právní pohled na vývoj zbraňových systémů. Pokud zabijete pěstním klínem jednoho člověka, dostanete doživotí nebo i trest smrti (výběr záleží na stupni vyspělosti demokracie v dané zemi). Jestliže však pomocí vyspělých zbraní zabijete statisíce nebo desítky milionů lidí, budou s vámi vyjednávat, a budou vás oslovovat i oslavovat. Příkladem zde budiž II. světová válka, která byla válkou tanků či motorů.

Určitě vás více morálně pohorší, když někdo vrazí druhému občanovi na ulici facku, než když se dozvíte, že v nějaké válčící zemi zemřelo pár desítek či stovek vojáků a civilistů. Ta facka na ulici vám totiž bezprostředně hrozí mnohem více, nežli zabití těch stovek lidí v jiné zemi. Košile je bližší než kabát.

Jak bylo uvedeno, vývojové obměňování zbraní souvisí s rozmnožováním. Rozmnožování je podle evolučních odborníků závislé na výběru druhu. V přírodní říši probíhá selekce pozitivní, čili se uplatňují lepší jedinci, a horší jsou z vrhu či rozmnožování eliminováni. V lidské říši je tomu zase naopak. Tam probíhá selekce negativní, čili se prosazují jedinci horší, a jedinci lepší jsou potlačováni a z množení vyřazováni. Množstevní rozsah selekce zde závisí na vyspělosti použitých zbraní.

Ze zákonů selekce vyplývá, že rozmnožování probíhá ve vlnách. Před každým zvýšením počtu jedinců, dochází k jejich snížení, a naopak. I v přírodě vidíme, že na podzim se počty jedinců snižují, a po zimě se zvyšují. U lidí je tomu podobně. Válkou se množství občanů snižuje a po válce se zvyšuje.

Pomocí pěstního klínu by kolísání počtů mrtvých a živých občanů bylo nevýrazné. Vyšší počty zde mohou zajistit pouze vyspělejší zbraně a zbraňové systémy. Kupříkladu dnes lze šmahem pomocí digitální techniky, atomových a termonukleárních zbraní zničit miliardy měkkých cílů. Když se to povede, pozůstalí si rozdají metály a budou se rozmnožovat.

Dovedete si představit, jakou by to dalo obludně obrovskou práci, kdybychom museli 8 miliard lidí snížit byť jenom o 1 miliardu pomocí holí nebo holých rukou? Hole nebo holé ruce jsou morálně velice zastaralé, a v tomto případě dnes nepoužitelné.

Milí občané, než budete vynášet unáhlené soudy ohledně obměňování zbraní a zbraňových systémů, věnujete se napřed morálním úvahám! Mohou být těmi posledními úvahami v tomto století nebo i tisíciletí.



-1
Vytisknout
3659

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2023