20254

Rozhovor Britských listů 594. Konec školského oddělení ÚSTRu. Rada ÚSTRu (a potažmo Senát ČR) zlikvidoval důležité odborné pracoviště

26. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Po vyhození šéfa Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů a jeho nahrazení policistou bez historického vzdělání zaměstnanci školského oddělení rezignovali. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje jeden z postižených, historik a pedagog Jaroslav Najbert, celý kontext. Novému vedení ÚSTRu, najmenovanému Senátem, stejně jako nové Radě ÚSTR, vadil nezávislý, akademický přístup školského oddělení k historii. Požadavek byl šířit ideologii. Poslanci Senátu a Rada ÚSTR tak zničili - částečně z diletantismu, částečně ze zlé vůle - významné odbornéé pracoviště, jehož úkolem bylo vytvořit pro školy moderní, pluralitní, kritický přístup k výuce historie, který měl sloužit pro ministerstvo školství jako vzor pro obdobnou reformu vyučování i v jiných předmětech. Oddělení vzdělávání ÚSTRu po ukončení  výpovědní lhůty jeho zaměstnanců letos v červnu končí.

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev přiznal, že provedl útok dronem na Sevastopol

26. 4. 2023

čas čtení 12 minut


Za útokem dronem v Sevastopolském zálivu stál Kyjev, potvrdily ukrajinské úřady.

Úředníci však odmítli ruská tvrzení, že útok ohrozil provoz obilného koridoru.

Andrij Jusov, mluvčí ukrajinské obrany, řekl státní televizi Suspilne: "Nedávné události na Krymu se týkaly výhradně vojenských zařízení a v žádném případě nesouvisí s obilnou dohodou, která počítá s ukrajinskými přístavy a civilními přístavy."

"Ukrajina dodržuje mezinárodní závazky, včetně plnění všech závazků souvisejících s obilným koridorem," dodal Jusov.

- Ukrajinské síly sídlící na západní straně řeky Dněpr často podnikají nájezdy na východní břeh poblíž města Cherson, aby se pokusily vytlačit ruské jednotky, uvedl v úterý regionální představitel. Jurij Sobolevskij, zástupce vedoucího Chersonské oblastní správy, uvedl, že cílem nájezdů je snížit bojeschopnost ruských jednotek, které ostřelují město Cherson od chvíle, kdy byly nuceny ustoupit. "Naše armáda navštěvuje levý [východní] břeh velmi často a provádí nájezdy. Ukrajinské ozbrojené síly pracují, a to velmi efektivně," řekl Sobolevskij ukrajinské televizi.

- Při útoku na muzeum v Kupjansku v Charkovské oblasti byl zabit jeden člověk a 10 osob bylo zraněno. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij: "Teroristická země dělá vše pro to, aby nás zcela zničila. Naši historii, naši kulturu, naše lidi. Zabíjí Ukrajince naprosto barbarskými metodami."

    Oleh Syněhubov, gubernátor Charkovské oblasti, řekl: "Na místě raketového útoku v centru Kupjanska probíhají záchranné operace. Žena, která byla pod sutinami, bohužel zemřela. Záchranáři právě vyzvedli její tělo. Podle našich informací může být pod sutinami ještě jedna osoba. Speciální služby dělají vše pro to, aby ji našly. V blízkosti budovy muzea, která byla zasažena nepřátelskou raketou S-300, se nenachází žádné vojenské objekty. Nepřítel záměrně zasahuje civilní infrastrukturu a terorizuje civilní obyvatelstvo."

- Počet denních obětí, které Rusko utrpělo, se v dubnu snížil asi o 30 %, uvedla britská rozvědka. Ministerstvo obrany ve své každodenní zpravodajské zprávě uvedlo, že pokles byl pravděpodobně způsoben ukončením ruské zimní ofenzívy, která, jak dodalo, z velké části selhala. MO rovněž uvedlo, že Rusko nyní pravděpodobně připravuje své jednotky na ukrajinskou protiofenzívu.

Rozhovor Britských listů 593. Radní pro dopravu Ryvola: Zpoplatníme vjezd auty do Prahy 1

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



S Vojtěchem Ryvolou, radním pro dopravu na Praze 1, hovoří Jan Čulík o jeho plánech jak vyřešit šokující dopravní situaci v centru Prahy, které je zahlceno auty. Vjezd na Staré Město pražské bude zpoplatněn, bude vyřešeno parkování (už nyní začíná Městská policie tvrději zasahovat proti nepatřičně zaparkovaným vozidlům) a pan Ryvole chce vybudovat páteřní cyklostezky, oddělené od komunikací pro automobilová vozidla, vedoucí přes celou Prahu. Aby nevjížděli občané do centra města auty, musejí vzniknout na pražských předměstích na uzlech veřejné dopravy lehce dostupná parkoviště.

 20226

K čemu je nám vlastně Nejvyšší kontrolní úřad

26. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Musím říci, že vystoupení prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v nedělních Otázkách V. Moravce pro mne bylo zklamáním. Hezky si popovídali s moderátorem o nutnosti změnit mentalitu, bylo uvedeno i pár obecných a dokonce konkrétních příkladů nehospodárnosti, ale je jasné, že tohle nebude mít na reálný chod státu žádný vliv.

 20231

Pane Jurečko, polepšete se!

26. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 1 minuta

Pavel Veleman dostal cenu

Dnes jsem dostal cenu Gratias 2023 - sociální pracovník roku, nominovaný lidmi odspodu. Měl jsem tam krátký projev,  docela měl ohlas..., píše  Pavel Veleman.

Projev při uděení ceny Sociální pracovník roku 2023 ve veřejné správě

Vážené kolegyně a kolegové,

přebírám cenu, která se nazývá Sociální pracovník ve veřejné správě. Vždy jsem vnímal určitou ambivalentnost profese úředníka a sociálního pracovníka.

Zejména v této tak těžké sociální době pro naše klienty, kteří zažívají každodenní existenční ponížení, smutek a obrovský stres z budoucnosti. Je opravdu naše úloha být ideální typ všech emocí zbaveného úředníka veřejné správy, jak nám ho v dobrém úmyslu popsal slavný sociolog spíše devatenáctého století Max Weber? Myslím, že ne.

 19544

Ekologické organizace se setkaly s prezidentem Petrem Pavlem. Shodli se na významu klimatických témat a možnostech spolupráce

26. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Společná tisková zpráva Zeleného kruhu a Klimatické koalice

Díky společnému setkání při příležitosti Dne Země se po 20 letech znovu otevírá společný dialog mezi ekologickými nevládními organizacemi a prezidentem republiky. Tématem byla role neziskových organizací ve společnosti a jejich zapojení při tvorbě a implementaci veřejných politik. Prezident a ekologické organizace shodně vnímají význam ekologie a potřebu ukazovat praktická řešení, dohodli se také na konkrétních krocích další spolupráce.

 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 20232

Jedenáctý pochod za snížení rychlosti dopravy zaměřený na znečištěné ovzduší prošel v úterý odpoledne Prahou

26. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Skupina Poslední generace svolala již jedenáctý protestní pochod v rámci kampaně 30 pro Prahu. Úterní protest byl tématicky zaměření na znečištěné ovzduší. Průvod kráčel od Florence po jižním břehu Vltavy od Wilsonovy až k Čechovu mostu a k budově magistrátu. Připojilo se k němu téměř devadesát podporovatelů Poslední generace.

Průvod vyšel krátce před šestou hodinou večerní z Florence a vydal se směrem k řece. Protestující zabrali jeden pruh a doprava je objížděla. Na hladký průběh dohlížela policie. Protest se neobešel bez troubících aut. Řidiči tak dávali najevo svůj nesouhlas. Protestující na troubení odpovídali cinkáním zvonků na svých kolech. 

 18992

Čína nyní otřásá základy mezinárodního řádu

26. 4. 2023

čas čtení 7 minut

Čínský velvyslanec ve Francii popírá suverenitu bývalých sovětských států a zpochybňuje mezinárodní právo. Pobouření v Evropě je obrovské. Protože i když Peking ustoupí, znepokojivý vývoj bude zřejmý. Tento proces je také ranou pro Macrona, píšou Martina Meister, Clemens Wergin a Christina zur Nedden.

Rozhovor Britských listů 592. Zlikviduje nás umělá inteligence?

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří se spisovatelem a pedagogem Františkem Tichým o jeho varujícím dystopickém, orwelliánském románu Rekrut 244. Zničí nás umělá inteligence? František Tichý argumentuje, že nemusí to tak být, ale nestane se to pouze tehdy, budeme-li efektivně a rozhodně jednat. Bude to složité. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 25. dubna 2025.

K tomu:

 20228

Ekologie v čase války

26. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Válka na Ukrajině se ukázala být pro velké ruské dřevařské společnosti darem z nebes. Už se neřídí ekologickými normami vyžadovanými pro vývoz dřeva do Evropy nebo dokonce ruskými zákony na ochranu některých pralesů - a Kreml jim ještě pomohl uzavřením nebo omezením činnosti všech nezávislých organizací na ochranu životního prostředí.

 20230

Statisíce válečných sirotků tentokrát v Rusku nejsou. Zatím

26. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

"Až dosud" válka na Ukrajině nevedla k nárůstu počtu sirotků v ruské společnosti, jako tomu bylo při masivních populačních ztrátách ve druhé světové válce. Ale kvůli společenským změnám a dopadu PTSD na děti a dospělé lze říci pouze "až dosud", píše Světlana Stroganová.

 20053

"Stop migrantům a teroristům": Jak ruské úřady stupňují jazyk nenávisti

26. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Nedávný případ v Moskvě týkající se umístění mešity ukazuje, že existuje nebezpečně symbiotický vztah mezi rostoucí nesnášenlivostí a xenofobií ruského obyvatelstva a tím, jak Putinův režim používá jazyk nenávisti, aby demonstroval, že je v souladu s populací a zaslouží si její podporu, upozorňuje Abbás Galljamov.

Rozhovor Britských listů 590. Jáchym Topol: Mé rekviem za východní Evropu se ukázalo jako proroctví

18. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak je možné, že ve svých knihách Kloktat dehet (2005) a Citlivý člověk (2017), napsaných dávno před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu z roku 2022, dokázal spisovatel Jáchym Topol tak přesně už tehdy definovat putinovskou mentalitu Rusů, kteří dnes vraždí na Ukrajině? O tom s Jáchymem Topolem hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 18. dubna 2023.

Rozhovor Britských listů 591. Vede nerovnost ve vzdělání k nárůstu pravicového populismu?

21. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Současná demokracie v ČR postrádá alespoň pro část voličů důvěryhodnou politikou reprezentaci. Chybí levicová politická strana. Nebo se mění struktura české společnosti, a tím pádem i charakter české demokracie? O těchto otázkách hovoří Bohumil Kartous s esejistou Matějem Metelcem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region on pátku 21. dubna 2023.

Neuvěřitelné. Fialova vláda blokuje podpis pod Istanbulskou úmluvou proti násilí na ženách

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Ruská agrese na Ukrajině: Riziko konfliktu mezi velmocemi je "historicky nejvyšší", říká šéf OSN

25. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 - Ekvádor ostře zkritizoval Rusko při zasedání Rady bezpečnosti OSN. Lavrov z protestu odešel:


'Napětí mezi velmocemi je na historicky nejvyšší úrovni. Stejně tak riziko konfliktu," říká António Guterres na zasedání OSN, kterému předsedá Rusko.

- Generální tajemník OSN a velvyslanci USA, Velké Británie, Francie a jejich spojenců na zasedání poukázali na základní zásadu Charty OSN, která požaduje, aby všechny země podporovaly svrchovanost, územní celistvost a politickou nezávislost každého národa - což Rusko invazí na Ukrajinu a nezákonnou anexí několika regionů porušilo.  



- Riziko konfliktu mezi velmocemi je podle šéfa OSN "historicky vysoké


Šéf OSN a zástupci západních zemí v pondělí v čele zasedání OSN ostře kritizovali nejvyššího ruského diplomatai. Obvinil Moskvu z porušení Charty OSN tím, že napadla Ukrajinu a obsadila část jejího území.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci obhajoval vojenskou akci své země a obvinil USA a jejich spojence z údajného podkopávání globální diplomacie, která je základem OSN, jež byla vytvořena s cílem zabránit třetí světové válce.

Generální tajemník António Guterres označil spolupráci mezi 193 členskými státy OSN za "tepající srdce" a "vůdčí vizi" organizace a Radu bezpečnosti varoval, že globální spolupráce je pod největším tlakem od vzniku OSN v roce 1945 na popelu druhé světové války.

Napětí mezi hlavními mocnostmi je na "historicky nejvyšší úrovni" a stejně tak riziko konfliktu "v důsledku nešťastné náhody nebo chybné kalkulace", řekl a poukázal především na válku na Ukrajině.

Rozhovor Britských listů 589. Co všechno se dá dělat v Ústeckém kraji

14. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Hannah Saleh, umělkyně, absolventka FAMU rozvíjí v Teplicích pozoruhodné vzdělávací aktivity. O své práci a o svých zkušenostech s ní hovoří Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 14. dubna 2023.

 18993

Britská vláda zakazuje odborníkům vystupovat na státních konferencích, pokud ji kdy kritizovali na sociálních sítích

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento mírný článek v deníku Times je nejděsnější věc, jakou jsem za velmi dlouhou dobu četl ohledně občanských práv v této zemi, píše novinář Michael White. PROSÍM, ČTĚTE!

Jde o to, že podle iniciativy ultrapravičáka Rees-Mogga jsou v Británii umlčováni ti odborníci, kteří se kdy odvážili kritizovat britskou vládu na sociálních sítích.



Rozhovor Britských listů 588. O lidových blábolech ve společnosti

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Nad reakcemi veřejnosti. Často jsou velmi podivné a redaktor Britských listů Boris Cvek se je často, trpělivě a racionálně, snaží uvádět na pravou míru. Jaké má s tím zkušenosti? O tom s Borisem Cvekem v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 11. dubna 2023.

 20215

Vyhazov krajně pravicového Tuckera Carlsona z Fox News a levicového Dona Lemona ze CNN je důkazem konce éry populismu

25. 4. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut


Tucker Carlson byl nejsledovanějším kabelovým zpravodajským pořadem ve Spojených státech. Byl nejostřejším a nejvlivnějším hlasem krajně pravicového populismu v Americe. Avšak jen několik dní poté, co muselo impérium Ruperta Murdocha zaplatit 787 milionů dolarů společnosti Dominion Voting Systems za lži Fox News o společnosti zodpovědné za hlasovací zařízení v mnoha amerických státech, byl Carlson překvapivě propuštěn. Toto rozhodnutí vyšlo zcela jistě veřejně najevo během pondělního odpoledne, neboť dopoledne stanice ohlašovala Carlsonův rozhovor pro jeho pořad ve 20:00 s republikánským prezidentským kandidátem Vivekem Ramaswamym.

 20214

Mezitím v Absurdistánu 230: Nemocniční protekce pro stranu PiS, tunelování Státních polských lesů, stávka v Německu...

25. 4. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Foto: Aktivistka s autistickým synem terčem útoku fašistů

"Plus ça change, plus c'est la même chose", jak by řekli Francouzi. Vzpomínáte na Artura Zawiszu, bývalého politika PiS, který v roce 2016 přišel o řidičský průkaz za řízení pod vlivem alkoholu, ale řídil dál a v roce 2019 srazil cyklistu, takže řídil dál, protože asi předpokládal, že mu nemohou zakázat řídit dál? Hádejte: jezdí dál. A policii je to úplně jedno. Zákon je pro plebs, ne pro přátele strany PiS.

 20221

Výtvarnice z Haapsalu

25. 4. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

Vysloví-li, kdokoliv z nás slovo lázně, značné většině okamžitě na mysli vyvstanou nejen Karlovy Vary, ale také i ty Mariánské, Františkovy, Třeboňské či řada dalších, ale málokdo již ví, když se vysloví slovo Haapsalu, že jde o jedno z nejznámějších lázeňských měst, které se rozprostírá na západním pobřeží Estonska, na jižním břehu Haapsalského zálivu, které není po celá staletí proslulé jen díky své teplé mořské vodě, léčivému bahnu a poklidné atmosféře, jenž zde vládne dosud, ale i díky řadě známých estonských umělců, kteří zde žili, tvořili a zanechali, tak tvůrčí kořeny až do současných dob, na něž navazuje mnoho současných estonských spisovatelů, fotografů, malířů a výtvarníků. Jednou z nich je i světově úspěšná výtvarnice a keramička Liisu Arro, která má v tomto kouzelném a poklidném městě svůj ateliér.

Paní Arro, musím přiznat, že kdybych zde bydlela, nemohla bych se té vší krásy a klidu stále nabažit. Jak to máte vy?

Používání antibiotik v zemědělství ohrožuje lidský imunitní systém

25. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 
Studie naznačuje, že antimikrobiální látky používané k podpoře růstu hospodářských zvířat vytvářejí bakterie odolnější vůči naší přirozené obraně

Plošné používání antibiotik v zemědělství vedlo ke vzniku bakterií, které jsou odolnější vůči lidskému imunitnímu systému, varovali vědci.

Výzkum naznačuje, že antimikrobiální látka kolistin, která se po desetiletí používala jako stimulátor růstu na farmách prasat a kuřat v Číně, vedla ke vzniku kmenů E.coli, které se s větší pravděpodobností vyhnou první linii obrany našeho imunitního systému.

Přestože je nyní kolistin v Číně a mnoha dalších zemích zakázán jako potravinářská přísada pro hospodářská zvířata, tato zjištění bijí na poplach kvůli nové a významné hrozbě, kterou představuje nadměrné používání antibiotik.

"Je to potenciálně mnohem nebezpečnější než rezistence vůči antibiotikům," řekl profesor Craig MacLean, který vedl výzkum na Oxfordské univerzitě. "Ukazuje to na nebezpečí, které představuje nerozlišující používání antimikrobiálních látek v zemědělství. Nešťastnou náhodou jsme tak ohrozili vlastní imunitní systém, abychom získali tučnější kuřata."

"Vždyt je to jedno, jsme přece tentýž národ"...

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Na ironický, téměř "čonkinovský"  komentář na Facebooku upozorňuje Albín Sybera:

"Dyť je to jedno, říkaj, že jsme tentýž národ," pomyslel si pilot letounu SU-34 a shodil bombu na ruský Bělgorod...

Koncert nesmyslů vlády Petra Fialy

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



 20215

Tucker Carlson, známý ultrapravicový komentátor, byl náhle vyhozen z Fox News

25. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Foto: Tucker Carlson, autor Gage Skidmore, Wikimedia Commons

Krajně pravicový moderátor extremistické americké televize Fox News odchází s okamžitou platností a na jeho místo nastupují dočasní moderátoři
 
V pondělí bylo náhle oznámeno, že krajně pravicový moderátor Tucker Carlson opustil televizi Fox News

Tucker Carlson byl propuštěn na Murdochův příkaz kvůli žalobě za diskriminaci

"Fox News Media a Tucker Carlson se dohodli na rozchodu," uvedla televize v prohlášení. "Děkujeme mu za jeho služby pro televizi jako moderátorovi a předtím jako přispěvateli."

V prohlášení se uvádí, že poslední díl Carlsonova pořadu byl v pátek. Od pondělí se budou ve vysílacím čase 20:00 ET střídat různé osobnosti, dokud nebude vybrán nový stálý moderátor, uvedla stanice.

 18993

Británie v hluboké krizi

25. 4. 2023

čas čtení 19 minut

Německý týdeník Der Spiegel zveřejnil, rozsáhlou, přesnou a děsivou analýzu propadu Velké Británie do absolutní krize. To se zemím stává, když propadnou ideologii a nejsou schopny vidět fakta. (JČ)

Shrnujeme: 

V nejvnitřnějších komnatách Dolní sněmovny, starého paláce svého parlamentu, je Británie stále stejně "Velká" jako kdysi. Rozsáhlé malby sahající až ke stropu vyprávějí o slavných triumfech ohromného světového impéria - o bitvách proti Dánům, Napoleonovi, španělské Armadě, o podrobení Indie a osídlení Ameriky.

S každým ozvěnou kroků připomínají tyto vážné prostory britským poslancům jejich vlastní důležitost.

Spíše výjimečně se však některý z nich dostane ze sálů parlamentu do podzemí starého paláce, který byl kdysi postaven na bažinatém ostrově v Temži. Zde, v labyrintových katakombách s nízkými stropy, doslova hnijí základy britské demokracie, z velké části mimo dohled a mimo mysl. Většina stavby je zamořena azbestem, zatímco ze stropu chaoticky visí husté spleti kabelů a potrubí náhle končí zdánlivě uprostřed ničeho.

Plynové, elektrické a vodovodní potrubí - vše pohromadě - se táhne vlhkými sklepy v délce několika kilometrů. Požární alarm se zde za posledních deset let spustil více než čtyřicetkrát a v budově údajně 24 hodin denně hlídkují požární experti.

Před sedmi lety interní zpráva nastínila "značné a rostoucí riziko ... katastrofické události" a novogotická památka s tisícovkou místností a stovkou schodišť už dávno čeká na komplexní rekonstrukci. Její dokončení by trvalo desítky let a stálo by až 22 miliard liber. Dosud se však ctihodní poslanci nedokázali dohodnout, kdy a jak.

Představitelé země si dál týden co týden hrají na demokracii, zatímco pod nimi dál tiká časovaná bomba.

Odkazy na mezinárodní podporu demonstrací proti ultrapravicové vládě v Izraeli

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta


 יש לכם חברים או משפחה בחו״ל? שלחו להם את הסרטון הבא באנגלית, ובקשו שיפיצו לחברים ומשפחה שלהם — זו הזדמנות לתמוך במאבק למען הדמוקרטיה למי שנמצא בחו״ל 🇮🇱🏴

Please share this video with your friends and family abroad and ask them to share it — it’s an opportunity to stand with the Israelis fighting for democracy:

Prosíme, sdílejte toto video s vašimi přáteli a příbuznými a požádejte je, aby je sdíleli dál - je to příležitost podpořit Izraelce bojující za demokracii!


 

*הוסיפו את שמכם לקמפיין באנגלית לתמיכה במאבק על הדמוקרטיה בקישור הבא: * 🇮🇱🏴 Add your name to this petition to stand with the Israelis fighting for democracy:

Podepište tuto petici na podporu Izraelců bojujících za demokracii:


צרפו לקבוצות שלנו (בעברית) Join “The Black Flags” quiet update groups (Hebrew only): https://go.blackflags.org/JoinUs ‼️


Pozvánka

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

27688

Kalouskův návrat - návrat mantry o škrtání

24. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


V první hodině nedělních Otázek V. Moravce jsme se, měl jsem takový pocit, tak nějak vrátili do roku 2010. Byl tam pan Kalousek a pan Rusnok a paní Schillerová. Kalousek opakoval svou mantru ze zmíněného období: škrtat, škrtat, škrtat. Bohužel nic opravdu konkrétního. A samozřejmě, dnes je to boj s inflací, ne boj s ekonomickou krizí jako minule. Asi proto můžeme zopakovat starý přístup, protože na případu inflace ještě neselhal.

Až do včerejška jsem si myslel, že po ekonomické krizi, která nastala po roce 2008, už je ustaven konsenzus, že se z krize nedá proškrtat.

Zničené mládí

24. 4. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 5 minut


Počty zničených mladých lidí drogami se snad u nás ustálily na nějakém průměru. Možná dokonce i rostou, ale to se moc nedozvíme. Statistiky jsou nedůvěryhodné. Průměr o utrpení sociálně vyloučených skupin a jedinců neříká nic.

Polistopadová generace mladých lidí odnesla největší náraz a nárůst v užívání drog. Čekali jsme lepší zacházení s člověkem, ale byli jsme na velkém omylu. Člověk je spotřební zboží ekonomiky. Kdo neměl drogami zničeného syna nebo dceru doma, neuvěří, že problém užívání drog je tak naléhavý. Cizího krev neteče.

31461

Do důchodu na vozíku!

24. 4. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Je zajímavé si představovat, jak vždycky, když stát nedokáže sehnat peníze na důchody jinak (zejména proto, že nechce nebo neumí zdanit amorální luxus), prodlouží lidem věk odchodu do důchodu. A to podle toho, jak se statisticky bude zvyšovat průměrný věk odžití, aby náhodou důchodci nepobyli v důchodu příliš dlouho a po zásluze si ho neužili. A to ani v nové průmyslové revoluci, kdy lidi z podstatné části zastoupí roboti (umělé hlavy).


Morálně zastaralé zbraně

24. 4. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty


Stát bez armády a ministerstva války není možný. Výdaji by se zde rozhodně nemělo v žádném případě šetřit. Válka je nejdůležitější věcí státu (Mistr Sun). Nechápou to pouze zabedněnci, a proto kolem sebe šíří různé poraženecké vrtochy, mírové nálady, protiválečné myšlenky, a také protestují proti obměňování morálně zastaralých zbraní.

Výměna morálně zastaralých zbraní přísně souvisí s naším evolučním, kulturním a civilizačním pokrokem. Kdybychom nepřekonali stádium pěstního klínu, žili bychom stále v mladší době kamenné. Žili bychom v jeskyních a svítili bychom si loučemi. A také bychom měli malé početní stavy.

 20212

Fyzik Michio Kaku: "Odhalíme tajemství vesmíru"

24. 4. 2023

čas čtení 8 minut


Kvantové počítače změní náš svět, vyléčí rakovinu a vyřeší klimatickou krizi, říká vědec a fanoušek sci-fi - ale dokážeme je zprovoznit?


Co kdyby však počítače používané k vývoji umělé inteligence nahradily počítače schopné provádět výpočty ne milionkrát, ale bilionkrát rychleji? Co kdyby úkoly, které by na dnešních zařízeních trvaly tisíce let, mohly být hotové během několika sekund? Přesně takovou budoucnost předpovídá fyzik Michio Kaku. Podle něj se chystáme opustit digitální věk a přejít do kvantové éry, která přinese nepředstavitelné vědecké a společenské změny. Počítače už nebudou k výpočtům používat tranzistory, ale subatomární částice, což uvolní neuvěřitelný výpočetní výkon.  

Evropská agentura pro životní prostředí: Znečištěné ovzduší v Evropě ničí život jejím dětem

24. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 

Podle Evropské agentury pro životní prostředí způsobuje znečištěný vzduch každoročně předčasnou smrt v Evropě nejméně 1 200 dětí


Evropa selhává v otázce znečištění ovzduší. Téměř všechny děti na celém kontinentu jsou vystaveny ovzduší, které nesplňuje zdravé normy, a zpožďuje se odstraňování zdrojů znečištění, zjistil výzkum.

Podle nejnovějšího hodnocení znečištění ovzduší, které provedla Evropská agentura pro životní prostředí, způsobuje dýchání špinavého vzduchu každoročně předčasnou smrt nejméně 1 200 dětí v celé Evropě a mnoho tisíc dalších trpí fyzickými a duševními zdravotními problémy, které mohou mít celoživotní následky.

Pozn. JČ: Jel jsem před týdnem do Prahy vlakem z předměstské stanice Nučice zastávka, která funguje pro mnoho vlaků na trati Praha-Beroun přes Rudnou jako konečná stanice. Do stanice přijel z Prahy vlak s naftovým motorem třicet minut před odjezdem zpět do Prahy. U nástupiště pak stál třicet minut s běžícím naftovým motorem, po celou dobu. Plýtval tak pohonnými hmotami a znečišťoval životní prostředí. Ve Skotsku je nechat běžet motor u stojícího vozidla zákonem zakázáno.

 20213

Myanmar: vysoký volební činitel spojený s vojenskou juntou byl zastřelen odbojovou skupinou

24. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Aun Schan Su Ťij

Zabití bývalého podplukovníka Sai Kyaw Thua v Rangúnu potvrdila partyzánská skupina


Při nejnovějším útoku připisovaném militantům, kteří se staví proti vojenské vládě, byl v Rangúnu ve svém autě smrtelně postřelen vysoký volební úředník v Myanmaru.

Informační úřad v neděli uvedl, že útok provedly Lidové obranné síly, volně organizované ozbrojené křídlo prodemokratické Vlády národní jednoty, podzemní skupiny, která se staví proti vojensky dosazené vládě, jež byla ustavena po převzetí moci armádou před dvěma lety.

 19904

Západ zřejmě Ukrajinu zradí

24. 4. 2023

čas čtení 7 minut


Volodymyr Zelenskij bude možná donucen přijmout nepříjemný kompromis, ať už si jeho vojáci povedou na bojišti jakkoli dobře
, píše Simon Tisdall.

Takto ta válka skončí: Dlouho očekávaná jarní protiofenzíva Ukrajiny bude úspěšná a podaří se jí získat zpět část nebo dokonce velké množství okupovaného území. Ale početnější ruské jednotky, zakopané za minovými poli, tankovými nástrahami a dračími zuby, nadále budou ovládat  části Donbasu a Krymu. Se začátkem podzimu bude jasné. Žádné čisté řešení se konat nebude.

Uprostřed obrovské destrukce, velkých ruských ztrát, kritického nedostatku ukrajinských sil, zbraní a vybavení a slábnoucích chutí na nekonečnou opotřebovávací válku začínají západní podporovatelé Kyjeva prosazovat vyjednané příměří nebo "trvalé příměří" do doby, než bude dosaženo dlouhodobějšího řešení. Do hry se zapojuje i Čína.

 20210

Británie: Po skandálu kolem rezignovavšího ministra Raaba chtějí vládnoucí konzervativci zničit nezávislou státní službu

24. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Po skandálu kolem Raaba zvažují britští konzervativci   kontroverzní plán na zpolitizování státní správy 

Radikální plány na zavedení větší politizace britské státní správy s  tím, že by ministři měli větší pravomoci jmenovat své vlastní úředníky - včetně některých s otevřenou politickou příslušností - zvažuje  poradce Sunakovy vlády pro státní službu.

Podle dosavadní britské tradice musejí být státní úředníci politicky nadstraničtí a nezávislí.

Bývalý konzervativní ministr úřadu vlády Francis Maude napsal v týdeníku Observer, že k tomu, aby ministři měli "co nejlepší podporu od svých státních úředníků" je třeba "být důraznější a méně křečovitě mluvit o 'politizaci'".

Pozvánka: místní Kurdové a Turci ohledně voleb v Turecku

24. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Příznivci Lidově demokratické strany (HDP) / Strany zelené levice (YSP) / Aliance práce a svobody (EÖI) svolávají při příležitosti rozhodujících květnových voleb v Turecku předvolební setkání sympatizantů HDP/YSP/EÖI a dalších odpůrců Erdoganova režimu.

Uskuteční se na Staré radnici v Brně (v sobotu 29. dubna, 15.00–18.00).

Vystoupí zde i kurdský politik, scénárista a herec Ahmet Zirek (nar. 1957), žijící v exilu v Rakousku. Hovoří kurdsky, francouzsky, turecky a částečně německy.

Bližší info Duygu Günesová (anglicky), profil https://www.facebook.com/RjdDyg

14854