Zákonodárci EU schválili rozsáhlou reformu trhu s uhlíkem

19. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
Evropský parlament v úterý přijal rozsáhlá klimatická opatření zaměřená na masivní snížení emisí skleníkových plynů v EU, včetně zavedení uhlíkové pohraniční daně z dovozu.

Legislativní krok krystalizuje ambiciózní plán EU na reformu evropského trhu s uhlíkem rozšířením systému obchodování s emisemi na více průmyslových odvětví a snížením kvót přípustných znečišťujících plynů.

"Dnešním hlasováním jsme dosáhli dalšího milníku," napsala na Twitteru šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Vyzvala členské státy EU, aby zákony definitivně schválily, aby mohly vstoupit v platnost.

Podle chystané legislativy by se emise uhlíku v Evropské unii do roku 2030 snížily o 62 % ve srovnání s úrovněmi v roce 2005 – což je velký krok oproti předchozímu cíli snížení o 43 %.

EU, kterou tvoří 27 evropských zemí, je dohromady třetím největším světovým producentem oxidu uhličitého.

Zdaleka největší je Čína, která výrazně rozšiřuje svou flotilu uhelných elektráren navzdory slibu, že do roku 2030 dosáhne vrcholu emisí uhlíku a poté do roku 2060 sníží na čistou nulu.

Pak přicházejí Spojené státy, historicky největší producent emisí uhlíku, jejichž dlouhodobou strategií je dosáhnout čisté nuly do roku 2050.

Americký prezident Joe Biden přišel se zákonem o snížení inflace ve výši 370 miliard dolarů, který poskytuje tučné dotace americkému průmyslu, aby podpořil tlak na zelenější Ameriku.

Brusel připravuje samostatnou legislativu EU, která má podpořit konkurenceschopnost evropského průmyslu tváří v tvář americkým dotacím a kolosálním čínským investicím do sektoru obnovitelných zdrojů energie.

"Úpravy" dovozů

EU byla průkopníkem v přechodu k ekologicky odpovědnějším energetickým a průmyslovým politikám a v posledních třech desetiletích snížila své emise skleníkových plynů.

V poslední době se však potýká s protitlaky, zejména s vyššími náklady na energie vyplývajícími z ruské války na Ukrajině a nepříjemně vysokou inflací.

I když je stále odhodlána pokračovat v ekologickém přechodu, uvalí uhlíkovou daň na dovoz, aby zajistila, že její průmysl nebude podbízen společnostmi mimo blok, které nečelí stejným nákladům.

Toto opatření, technicky nazývané "úprava", nikoli daň, vyžaduje, aby si dovozci do EU, jejichž výrobky překračují uhlíkové normy bloku, koupili "emisní certifikát".

Původně se zaměřoval na nejvíce znečišťující sektory - výrobce oceli, hliníku, cementu, hnojiv a elektřiny - ale poslanci také přidali dodavatele vodíku a Brusel zvažuje rozšíření seznamu o výrobce organických chemikálií a polymerů.

Získané peníze, až 14 miliard eur ročně, budou použity v rozpočtu EU.

Uhlíková daň má začít jako pilotní forma v říjnu tohoto roku a poté bude rozšířena mezi lety 2026 a 2034, protože emisní kvóty pro evropské průmyslové podniky budou postupně zrušeny.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5450

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2023