Jak válka na Ukrajině rozpoltila ruskou levici

17. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Vpád na Ukrajinu rozpoltil ruskou levici. Část z ní invazi podporuje, zatímco jiná se stala "guerillou", upozorňuje Ilja Budrajckis.

Pokud budou Rusové nadále popírat, že extrémní centralizace jejich státu je problém, a pokud se budou nadále pokoušet vmáčknout etnická území do jediné matrice, protože všechny rozdíly považují za hrozbu pro územní celistvost státu, povede to k rozpadu toho, čemu se nyní říká Ruská federace.

Tomuto výsledku se lze vyhnout, ale pouze pokud se tento kurz obrátí. Dokud se tak nestane, Rusko je na kolizním kurzu s katastrofou.

Působí zde jak domácí, tak zahraniční politické síly, které naznačují, že provedení takové změny bude velmi obtížné. Za prvé, dnešní válka je založena na doktríně historického revizionismu, na myšlence, že skutečná existence Ruska je ve stávajících hranicích nemožná - což je pohled ze sovětské a imperiální minulosti, který Putin prosazuje.

Aby postputinovské Rusko žilo v míru se svými sousedy a přestalo být považováno za neustálou hrozbu pro ostatní, bude zapotřebí velmi vážné přepracování imperiálního vědomí.

Za druhé, zatímco se Rusko nazývá federací, je ve skutečnosti supercentralizovaným státem, kde všechny zdroje bere Moskva a pouze část vrací regionům výměnou za naprostou politickou loajalitu. Stručně řečeno, Moskva drží regiony pod kontrolou pouze silou a penězi.

Pro tato území nevzniká žádný další atraktivní program; a v důsledku toho, když centrální moc slábne nebo když je méně peněz, v dohledné době uvidíme v zemi explozi odstředivých trendů, které by ji mohly snadno roztrhat na kusy.

To nebude pro mnohé regiony pohodlné, ale chceme-li zachovat společný prostor, bude to vyžadovat řešení otázek, jaké hodnoty, myšlenky a principy může Rusko regionům nabídnout - hodnoty jako tolerance, rovnost, rozvinutou sociální politiku a autonomii v rozvoji svých zdrojů.

Pouze pokud se tak stane, bude existovat nějaká šance na zachování tohoto prostoru ve formě federace nebo konfederace. Jinak se rozpadne.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
3855

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2023