31441

A Vídeň taky. Třicítka a všude cyklotrasy

20. 4. 2023 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Je to neuvěřitelné. Proč se pražští radní nezajedou podívat do Vídně, mají to za rohem? Všude jsou ve velkých městech třicítky a pevné cyklotrasy. Nejen tedy Německo, Benelux, skandinávské země, ale i Vídeň, která je za humny. Není to ostuda, pánové Svobodo a Hřibe?

 17383

Pavel Němec nenese zdaleka největší vinu za exekuční mor

20. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Foto: Mapa exekucí v ČR

Ačkoli naprosto souhlasím s celkovým vyzněním postu pana Hlavenky k exekučnímu moru a s jeho hodnocením Pavla Němce, nemohu souhlasit s tím, že za tu hrůzu, kterou exekuce u nás způsobily a způsobují, může Pavel Němec. Hlavní problém není to, že Pavel Němec si vymyslel a prosadil naprosto necivilizovaný, bezprávní exekuční byznys, hlavní problém je to, že vlády, které přišly po něm a které v praxi mohly vidět všechny ty hrůzy, k nimž to vede, s tím nic neudělaly. 

Rozhovor Britských listů 590. Jáchym Topol: Mé rekviem za východní Evropu se ukázalo jako proroctví

18. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak je možné, že ve svých knihách Kloktat dehet (2005) a Citlivý člověk (2017), napsaných dávno před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu z roku 2022, dokázal spisovatel Jáchym Topol tak přesně už tehdy definovat putinovskou mentalitu Rusů, kteří dnes vraždí na Ukrajině? O tom s Jáchymem Topolem hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 18. dubna 2023.

 20208

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev dostal od USA a Německa protiraketové systémy Patriot

20. 4. 2023

čas čtení 9 minut

Foto: "Buď mužem!" Ruské úřady vyzývají ruské muže reklamou ke vstupu do armády


- Systémy protivzdušné obrany Patriot v provozu na Ukrajině


Podle ukrajinského ministra obrany dorazily systémy protivzdušné obrany Patriot, které si ukrajinská vláda vyžádala na pomoc při obraně země před leteckými útoky.

Oleksij Reznikov na Twitteru napsal, že "naše krásná obloha se stává bezpečnější, protože na Ukrajinu dorazily systémy protivzdušné obrany Patriot".

Za jejich poskytnutí poděkoval vládám USA, Německa a Nizozemska. Reznikov uvedl, že za Patrioty poprvé lobboval v srpnu 2021, ještě před invazí, při návštěvě USA.

Značnu nedostatek ukrajinských vzdušných sil od počátečních fází invaze znamenal, že Ukrajina byla vystavena útokům ruských stíhaček.

Ukrajinští vládní ministři ještě v prosinci naléhali na zahraniční mocnosti, aby poskytly raketové systémy, USA připravovaly plány na jejich dodání.

Nizozemská vláda pak v lednu souhlasila, že patrioty rovněž pošle.



Sopečný mikrob "překvapivě rychle" požírá CO2, zjistili vědci

20. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Objev organismu konzumujícího kysličník uhličitý  uhlík v horkých pramenech by mohl vést k účinnému způsobu pohlcování plynu, který způsobuje globální oteplování

Mikrob objevený v horkém sopečném prameni pohlcuje oxid uhličitý "překvapivě rychle", zjistili vědci, kteří ho objevili.

Vědci doufají, že mikroby, které se přirozeně vyvinuly k pohlcování CO2, využijí jako účinný způsob odstraňování skleníkového plynu z atmosféry. Ukončení spalování fosilních paliv má zásadní význam pro ukončení klimatické krize, ale většina vědců se shoduje na tom, že k omezení budoucích škod bude nutné CO2 z ovzduší také odsávat.

 20089

30 pro Prahu - schůzka s primátorem Svobodou a náměstkem Hřibem

20. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Zastupitelům hlavního Města Prahy zástupci iniciativy „30 pro Prahu“ vysvětlili  důvody pro zavedení plošného zklidnění dopravy a snížení rychlostního limitu, mezi něž patří především zajištění bezpečnosti zranitelných účastníků provozu, snížení intenzity automobilové dopravy, plnění klimatického závazku a zlepšení kvality veřejného prostoru a života ve městě.  Zástupci iniciativy „30 pro Prahu“ požádali pana nám. Hřiba, aby se návrhem na snížení rychlostního limitu v širším centru zabýval a uvedl konkrétní důvody, proč nepodporuje plošné řešení po vzoru Paříže a Bruselu. 

Pan primátor vyjádřil pochopení pro důvody, které vedou k pořádání pochodů a vyjádřil se v tom smyslu, že racionálním požadavkům, pokud na nich bude shoda, může Rada vyhovět bez ohledu na to, kolik lidí je zastává. Zmínil též možnost zřízení pozice zmocněnce pro zklidnění dopravy. Uvedl však, že tato forma protestu nepřispívá diskusi a může být kontraproduktivní.    

Pan náměstek Hřib potvrdil, že se hlásí ke klimatickému plánu i k cíli dosáhnout dopravního zklidnění a uvedl, že ochrana klimatu je pro něj prioritou, avšak nesouhlasí se zvolenou formou protestu. Podporuje rozšíření zón 30 v rezidenčních oblastech a vyzve městské části k jejich urychlenému zavádění.  

Zastupitelé o protestních pochodech mluvili jako o blokádách, proti čemuž se zástupci iniciativy  ohradili s tím, že jde o ohlášená shromáždění s malým dopadem na automobilový provoz.  

Obě strany se shodly na tom, že o možnostech zklidnění dopravy v Praze je třeba vést širší  diskusi a vysvětlovat veřejnosti pozitiva třicítky. Pan primátor závěrem zástupce iniciativy „30 pro Prahu“ požádal, aby sepsali konkrétní požadavky, o jejichž případném uskutečnění by bylo možné vést další diskusi.


Zástupci iniciativy „30 pro Prahu“:


Jarmila Johnová - Poslední generace, z.s.

Marie Bourne - Doctors for Future

Michal Pech - Poslední generace, z.s.

Matěj Michalk Žaloudek - Zelení

 19387

Britský lékař zemřel na vzácnou reakci na injekci proti covidu od společnosti AstraZeneca, rozhodl britský koroner

20. 4. 2023

čas čtení 3 minuty


Dr. Stephen Wright, 32letý klinický psycholog a pracovník britského zdravotnictví v první linii, utrpěl kombinaci infarktu mozkového kmene, krvácení do mozku a trombózy způsobené vakcínou, zaznělo při vyšetřování u londýnského koronerského soudu v Southwarku.

Patřil do jedné z prvních skupin osob, které byly očkovány, a zemřel 10 dní po aplikaci vakcíny.

Koroner Andrew Harris uvedl, že se jednalo o "velmi neobvyklý a hluboce tragický případ", ale poznamenal, že závěr vyšetřování "neobviňuje společnost AstraZeneca".

 20195

Situace občanů padající do propasti chudoby se zhoršuje každým dnem… Praha a další města musejí udělat nějaká krizová opatření

19. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


"Nalej čistého vína, pokrytče…"
Filip Topol, Psí vojáci, 1991


Nejen sociologicky, ale i literárně jsou popsána 80 léta 20. století v USA v situaci, kdy došlo k masivnímu šetření v již tak velmi děravém sociálně-zdravotním systému a tisíce lidí přišlo o ubytování, o lůžko v psychiatrické léčebně a skončili na ulici,  podle očitých svědků - zaplavili americká města.


ČR je obětí primitivní ultrapravice

20. 4. 2023

čas čtení 1 minuta





31439

Rekrut 244: Zvítězí budoucnost, nebo kontrola budoucnosti?

20. 4. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

V románu Františka Tichého v roce 2055 už zdánlivě neexistuje svoboda. Systém převzal kontrolu a řízení všeho, včetně psychického rozpoložení, chování k ostatním, a dokonce i pociťovaných emocí. 


Systém optimalizuje denní návyky lidí, výchovu nastupujících generací. Doprava i dovolená jsou na příděl, jelikož systém optimalizuje vše. A v tomto prostředí vyrůstá čtrnáctiletý Jonáš. Jeho trvalým a nejbližším společníkem je thinker, zařízení, které ho propojuje se systémem, takže díky němu ví, kdy se má napít, kdy vymočit, kdy má relaxovat a kdy spát.

29797

Úvaha k článku v Hospodářských novinách

K exekučnímu moru

20. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Dobrý příspěvek k exekučnímu moru, který nás zaplavuje dvacet let, vyšel v Hospodářských novinách.
Vyjímám to důležité:

1) Dochází (díky novele zákona) k postupnému mazání tzv. bagatelních exekucí, tedy exekucí za drobné částky. Bagatelní exekuce jsou exemplárním příkladem, kdy trest naprosto neodpovídá provinění. Tisícovka dluhu, s "příslušenstvím" naskáče na desítky tisíc, což už je pro dlužníka nesplatitelné, pokud je drobných dluhů více, vyleze to na statisíce. V těchto případech dlužník často splatil původní dluh už desetkrát, padesátkrát... a stále leží pod horou vymáhaných peněz, bez úniku.
2) Současně se ukončují tzv. marné exekuce, nevymahatelné exekuce trvající šest let bez vymožení koruny. K čemu milión exekucí, ze kterých nikdo nic nemá?

3) Loni jich bylo zlikvidováno 400 000, letos má být 800 000, celkově asi DVA MILIÓNY. Takže tady se trápily stovky tisíc lidí zabavováním věcí, rekvírováním mzdy, zalepováním bytů, likvidací normálního osobního a rodinného života kvůli dluhu za tisícovku nebo dluhu, kde nejsou schopní splatit ani kačku.
Je z toho dobře vidět nesmyslnost, nelidskost a destruktivitu systému, který uvaluje stovky tisíc exekucí, ze kterých se nezíská ani koruna: jen to likviduje životy lidí a generuje další náklady na "krmení obludy" v řádu miliard.

4) Ač je to veřejně známé, je dobré to zopakovat: tohle vymyslel a zavedl jistý Pavel Němec, toho času ministr za Unii svobody a gauner k pohledání. Napsal si zákon pro sebe - po odchodu z politiky vlastnil (zřejmě stále vlastní) firmy zabývající se vymáháním dluhů. 

Dlouhodobě jsem přesvědčen, že TOTO bylo vůbec největší svinstvo celé polistopadové éry, které nám zrodilo celou "generaci", obrovskou skupinu lidí vyřazených z normálního fungování, s nenávistí vůči státu, vůči systému, vůči politikům a politice, obracejících se pak k dezinfo médiím (která je tou nenávistí dále krmí). 800 000 lidí v exekuci znamená celkem možná 3 milióny postižených osob (protože tím trpí jejich rodiny, exekuce nedopadá na jednotlivce, ale na celou domácnost). 3 milióny z desetimiliónového národa.

Autor zveřejnil text na sociální síti.

27615

Co řekl pan Bezděk o důchodové reformě

20. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zhlédl jsem nedělní debatu o důchodové reformě v Otázkách V. Moravce. Pominu zcela, co tam říkal ministr Marian Jurečka a poslanec Radim Fiala. Chtěl bych se zabývat vystoupením pana Vladimíra Bezděka, asi nejváženějšího experta na důchody v Česku. V minulosti vedl tzv. Bezděkovu komisi k reformě důchodového systému a působí jako poradce prezidenta Pavla. 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Češi žijící v zahraničí absolutně nenávidí xenofobní komunistický výraz "krajan"

20. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

Byl určen k tomu, aby z Čechů žijících v zahraničí udělal někoho druhořadého...



Jubilejní desátý pochod za snížení rychlosti dopravy v Praze prošel ve středu odpoledne městem k budově magistrátu

20. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Hnutí Poslední generace uspořádalo ve středu v odpoledních hodinách již desátý pochod za zklidnění dopravy a plošné omezení rychlosti na 30 km/h. Cílem průvodu dnes byl symbolicky magistrát města Prahy, na který protestující vznášejí své požadavky. 

Pochodu se zúčastnilo přes sto třicet sympatizantů Poslední generace. Průvod vyšel ze stanice metra Hradčanská. Poté prošel Bádeniho a Chotkovou ulicí a následně přes Mánesův most a Křižovnickou a Platnéřskou ulici. Před budovou magistrátu organizátoři protest rozpustili. 

 20203

Botanik Stefano Mancuso: Musíme zaplnit města stromy

19. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Vášnivě se zasazujete o to, aby byla města osázena stromy. Proč je to tak důležité?

Ve městech produkujeme 75 % CO₂ a nejlepším způsobem, jak tento CO₂ odstranit, jsou stromy. Čím blíže je strom ke zdroji emisí uhlíku, tím lépe jej pohlcuje. Podle našich studií bychom mohli ve městech vysadit přibližně 200 miliard stromů. Abychom toho dosáhli, musíme si skutečně představit nový typ města, zcela pokrytého rostlinami, bez jakékoli hranice mezi přírodou a městem.

Máte fascinující kapitolu o pařezu, který je udržován při životě desítky let sousedními stromy. Co se mohou lidé naučit od stromových společenství?


 19447

Hospodaření OSBL za březen 2023

3. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V březnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 589,72 Kč,  výdaje byly 44 020,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20195

Další absurdní debata nad státním rozpočtem

19. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

 

První hodina nedělních Otázek V. Moravce (druhou jsem nesledoval, ale možná se do ní ještě pustím, když tématem byly důchody a mezi pozvanými hosty pan Vladimír Bezděk, desítky let známý expert na tuto problematiku) začala oznámením výsledků průzkumu preferencí pro jednotlivá politická uskupení za březen.

 19248

Záře Fialovy svatozáře

19. 4. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

 


Září, už zase září

Premiér Fiala se dostal do bodu, kdy už sám září víc než ona linoucí se rudá záře. Pravda, není to bývalá Rudá záře nad Kladnem, dnes jde o Fialovou neoliberální zhoubnou záři nad celým Českem.

 18407

Společnost Fox a Dominion se dohodly na odškodném ve výši 787,5 milionu dolarů v žalobě za pomluvu televize Fox News kvůli jejím lžím při amerických prezidentských volbách

19. 4. 2023

čas čtení 10 minut

 

Lži, bez ohledu na to, jak jsou nebezpečné nebo zákeřné, jsou v USA tolerovatelné, pokud máte peníze na jejich podporu


 
Televize Fox a společnost Dominion, která vyrábí hlasovací zařízení, dosáhly v ostře sledovaném soudním sporu o pomluvu vyrovnání ve výši 787,5 milionu USD, čímž byl ukončen spor o to, zda televize a její mateřská společnost vědomě vysílaly nepravdivá tvrzení, že se Dominion podílel na spiknutí s cílem ukrást americké prezidentské volby v roce 2020.

 19385

Ruští hackeři chtějí narušit nebo zničit britskou infrastrukturu, varuje ministr

19. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Ministr britského úřadu vlády Oliver Dowden vydává celostátní  varování a vyzývá firmy, aby zvýšily kybernetickou bezpečnost

 
Ruští hackeři organizovaní po vzoru polovojenské skupiny Wagner se snaží "narušit nebo zničit" části kritické národní infrastruktury Spojeného království, varuje ministr britské vlády na středeční kybernetické konferenci v Belfastu.

 19675

Yanomamové v Brazílii umírají na malárii a podvýživu. Jde o genocidu a může za to Bolsonaro?

19. 4. 2023

čas čtení 7 minut

 

Nejdříve přišli zlatokopové, říká komunita. Pak se objevily nemoci a choroby


V ranách, které horníci vyryli do země, se shromažďovala voda, která přitahovala komáry přenášející nemoci, uvedli členové komunity, a řeky, na které spoléhají, změnily barvu z modré na barvu Coca-Coly.

Zásoby životně důležitých léků byly vyčerpány a nemocní umírali na léčitelné nemoci. Lidé, kteří přežili, naříkali, že jejich blízcí zemřeli na malárii a tuberkulózu, a obávali se, že stejný konec potká i jejich děti.

Yanomami, jedna z největších domorodých skupin v Amazonii, trpí krizí malárie a podvýživy, která podle jejich vůdců ohrožuje jejich samotnou existenci, píše Washington Post.

 18694

Solověj: Povídá se, že jsou připraveny zatykače na Šojgua a Gerasimova

19. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Říká se, že Mezinárodní trestní soud v Haagu již připravil zatykač na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a ruského náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Zakladateli on-line publikace "GORDON" Dmitriji Gordonovi to sdělil ruský politický analytik, doktor historických věd Valerij Solověj.

 19263

Rusko dováží západní zbrojní technologie a obchází sankce

19. 4. 2023

čas čtení 7 minut

 

V ruských raketách se objevuje západní technologické zboží. Vyvolává to otázky o účinnosti sankcí


Koncem minulého měsíce si američtí představitelé a představitelé Evropské unie vyměnili informace o zakázaných technologiích v hodnotě milionů dolarů, které proklouzly skulinami jejich obrany a dostaly se na ruské území.

Vysocí daňoví a obchodní úředníci zaznamenali prudký nárůst čipů a dalších elektronických součástek prodávaných do Ruska přes Arménii, Kazachstán a další země. A podělili se o informace o toku osmi obzvláště citlivých kategorií čipů a dalších elektronických zařízení, které považují za kritické pro vývoj zbraní, včetně ruských řízených střel, které zasáhly Ukrajinu, píše New York Times.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Putin a Zelenskij navštívili vojáky poblíž fronty

18. 4. 2023

čas čtení 12 minut

 

Ruský prezident byl na jihu Chersonské oblasti, Zelenskij byl viděn v Avdijivce


- Zelenskij navštívil vojáky v Avdijivce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v úterý navštívil ukrajinské jednotky v Avdijivce v Doněcké oblasti, uvedla jeho kancelář.

Zelenskij si vyslechl hlášení velitelů o situaci na bojišti a předal vojákům ocenění, uvedla agentura.

- Vladimir Putin navštívil vojenská velitelství v Ruskem kontrolované ukrajinské Chersonské a Luhanské oblasti,
uvedl Kreml. Prezident se zúčastnil zasedání vojenského velení v Chersonské oblasti, aby si vyslechl zprávy výsadkových sil a "dněperské" armádní skupiny a dalších vysokých důstojníků o situaci v Chersonské a Záporožské oblasti, které Moskva prohlásila za součást Ruska.

Ruské jednotky se v listopadu stáhly z hlavního města oblasti Chersonu a v očekávání ukrajinské protiofenzívy posilují své pozice na protějším břehu Dněpru. Kreml neuvedl, kdy se Putin jednání zúčastnil.

Rozhovor Britských listů 589. Co všechno se dá dělat v Ústeckém kraji

14. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Hannah Saleh, umělkyně, absolventka FAMU rozvíjí v Teplicích pozoruhodné vzdělávací aktivity. O své práci a o svých zkušenostech s ní hovoří Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 14. dubna 2023.

 20189

Ruské menšiny: "Žádné o nás bez nás"

19. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Skupina zástupců původních obyvatel Ruské federace vydala otevřený dopis s názvem Žádné o nás bez nás", aby zdůraznila svůj hněv nad snahou ruských opozičních skupin v Moskvě nebo v zahraničí, ale z hlavního města, zmocnit se jejich problému, aniž by projevovali úctu k Nerusům.

Rozhovor Britských listů 588. O lidových blábolech ve společnosti

11. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Nad reakcemi veřejnosti. Často jsou velmi podivné a redaktor Britských listů Boris Cvek se je často, trpělivě a racionálně, snaží uvádět na pravou míru. Jaké má s tím zkušenosti? O tom s Borisem Cvekem v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 11. dubna 2023.

 18389

dTest: Jak na vysoké ceny potravin?

19. 4. 2023

čas čtení 6 minut

tisková zpráva

Česko se potýká s prudkým nárůstem cen potravin. Příčinou není jen vysoká inflace, ale i nedostatečně konkurenční prostředí. Spotřebitelům se tak často vyplatí nakupovat potraviny v zahraničí, nejčastěji v Polsku. Způsobů, jak ušetřit, se však nabízí více.

Cenový nárůst u vybraných potravin

Rýže

32,9 %

Mouka

32,6 %

Vepřové maso

34,0 %

Polotučné trvanlivé mléko

45,2 %

Vejce

75,5 %

Margarín a ostatní rostlinné tuky

36,3 %

Zelenina

29,9 %

Cukr

97,6 %

Neviditelná ruka „trhu“

Míra meziroční inflace v březnu oproti únoru mírně klesla, spotřebitelé si však i tak oproti loňsku za položky ze spotřebitelského koše připlatí o 15 % více. Z hlediska cen potravin je situace ještě dramatičtější. Český statistický úřad v březnovém meziročním srovnání zaznamenal nárůst cen základních potravin v řádu desítek procent. Navíc v březnu loňského roku se už do řady cen promítly vysoké ceny energií. Aktuálně zjištěný nárůst je tak nutné vztáhnout k již poměrně vysoké cenové základně. S dozvuky koronavirové pandemie a důsledky ruské agrese na Ukrajině se potýká značná část evropských zemí. Čím to je, že v Česku ceny rostou razantněji než například u našich sousedů?

Rozhovor Britských listů 585. Zahyneme? Nebo dokážeme vystoupit ze stereotypů? A jak?

31. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jak dosáhnout udržitelnosti, abychom vůbec přežili? O tom hovoří Bohumil Kartous s výzkumnicí Michaelou Pixovou. Jde o to, že se musíme vzdát pohodlného života? Jde přece o to, jak se člověk k těmto věcem staví. Máme zakládat svůj život na konzumu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 31. března 2023.

 20198

Na veselé vlně

18. 4. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut


Také patříte k milovníkům písniček, jejichž vznik se datuje rokem 1860 až 1925?

„Jestli ano, tak jste jste také naladěni na veselou vlnu stejnou měrou jako jeden z nejznámějších slovenských old-timových skupin, která si říká Funny Fellows, což v doslovném překladu znamená Veselí chlapíci“. A je tomu přesně tak, neboť tito chlapíci, kterých je v dané skupině celkem pět, jsou stále dobře naladěni, ale také ještě k tomu skvěle hrají. Jejich kapelníkem je Roman Féder.

Pane Fédere, kde jste našel Pavola Ivičiče, Marka Berkyho, Daniela Valáška, Milana Ručeka, abychom tedy byli styloví, zbývající kapelanty?


30772

Chaos

18. 4. 2023 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut


Původně jsem toto povídání chtěl nazvat blázincem, ale jsem člověk kulturně slušný. Chaos tady byl když Duch Boží se vznášel nad vodami a pak provedl řadu opatření, aby ten tristní stav napravil.

Tak tedy raději chaos i když mi to co se kolem nás děje připadá opravdu spíše jako blázinec. Nadarmo protestovali vysokoškolští pedagogové proti vládní nevšímavosti k jejich neutěšené hmotné situaci. A to prosím máme vládu vedenou právě takovou, z řad protestujících vzešlou osobou.

Kam s ním?

18. 4. 2023 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Když se urodí málo je to problém, ale když se urodí moc, je ještě větší. Teď prý zemědělce trápí nadúroda pšenice. Neví se co s ní. Jsou ale země kde je spíše po pšenici nebo jiných obilovinách hlad. Vyspělé lidstvo si s tím neví rady. Tady je přebytek tam zase chybí. I naše námořní flotila dokázala lecos převézt, než naše vláda dopustila, aby jakýsi pan Kožený ji rozprodal. Naše flotila byla ovšem ve srovnání s námořními velmocemi nepatrná, ale přesto mají problém pšenici rozvézt.

 20193

Úniky informací z Pentagonu odhalují rozklad amerických zpravodajských služeb, ale Ukrajině neublížily

18. 4. 2023

čas čtení 6 minut

 

Nejnovější prozrazení tajných dokumentů je dalším vlastním ranou patologicky zmatených amerických bezpečnostních služeb, míní právník a bývalý voják Frank Ledwidge
 
V tomto století došlo zatím ke třem velkým veřejným "kompromitacím" materiálů amerických zpravodajských služeb. První - série WikiLeaks iniciovaná Chelsea Manningovou - odhalila chaos v jádru válek v Iráku a Afghánistánu. Rozsáhlý archiv materiálů Edwarda Snowdena odhalil kampaň nezákonného sledování vlastních občanů ze strany amerického státu. V uplynulém týdnu jsme byli svědky dalšího prozrazen sbírky tajných dokumentů, které rozčeřily vody amerických zpravodajských služeb.

Ze tří souborů úniků je ten nejnovější sám o sobě nejméně politicky škodlivý. Znovu však ukazují na nebezpečnou hnilobu v srdci amerického zpravodajského systému, kterou si sám vytvořil a která stále přetrvává: kombinaci přílišného utajování a široké dostupnosti přístupu k tajným materiálům.

 19396

Británie: Parlamentní dozorčí orgán zahájil vyšetřování Rishiho Sunaka

18. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Vyšetřování souvisí s premiérovými vazbami na firmu pro péči o děti, v níž je jeho žena investorkou


Rishi Sunak je vyšetřován britským parlamentním komisařem pro etiku kvůli možnému porušení přžedpisů  týkajících se prohlášení o finančních zájmech poslanců, které souvisí s jeho vazbami na firmu zabývající se péčí o děti, v níž je jeho manželka investorkou.

Komisař Daniel Greenberg zahájil vyšetřování premiéra minulý týden ve čtvrtek, uvádí se v aktuálním prohlášení na  internetových stránkách tohoto komisaře.

 20180

Ruská agrese na Ukrajině: Nepřekvapivě, Británie se na svého občana Kara-Murzu vykašlala

18. 4. 2023

čas čtení 9 minut

Kara-Murzova manželka je "zmatená" chabou reakcí Británie na jeho uvěznění

Manželka Vladimira Kara-Murzy řekla britskému komerčnímu rádiu LBC, že reakce britské vlády na uvěznění jejího manžela je "slabá".

Jevgenija Kara-Murza řekla, že by ráda viděla, kdyby britská vláda zavedla sankce proti osobám, které odsoudily jejího manžela, a dodala, že je chabou reakcí Británie na uvěznění jejího manžela "zmatená".

Řekla: "Ano, rozhodně je to dost slabý postoj. Vyjadřují znepokojení a já jsem za to samozřejmě vděčná. Ale potřebuji vidět nějaké skutečné činy, víte, nějaké skutečné činy, protože Vladimir je britský občan a já si myslím, že britská vláda má povinnost chránit jeho práva a bránit ho v této naprosto kruté situaci. A vyjádření obav už nestačí, protože Vladimírovo zdraví se zhoršuje... Zavedení sankcí proti jeho odsuzovatelům by byl skutečně velmi praktický krok, který bych velmi ráda viděla.

    Jsem samozřejmě vděčná za přítomnost britských diplomatů na slyšeních mého manžela po celý tento rok. A jsem samozřejmě velmi vděčná za to, že britské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance a položil mu otázky související s nezákonným protiprávním pronásledováním mého manžela. Ale pokud mluvíme o sankcích, jsem upřímně řečeno mírně zmatená. Vladimír je  ruský občan britské národnosti a já se domnívám, že je povinností, odpovědností britské vlády postavit se na jeho stranu a všemi dostupnými nástroji ukázat ruským úřadům, že vědí, kdo jsou pachatelé, a nenechají jim projít páchání tak krutého porušování lidských práv, jakého se dopustili v případě mého manžela.

    Vladimir není například kanadským občanem. Kanada však byla první zemí, která zavedla sankce proti Vladimírovým odsuzovatelům. Na tuto iniciativu pak navázaly Spojené státy, které sankce zavedly v březnu. Dnes lotyšské ministerstvo zahraničí oznámilo, že zavede sankce proti deseti osobám, které se podílely na nezákonném stíhání mého manžela. Zatím jsem od britského ministerstva zahraničí v této věci nezaznamenala žádnou reakci. A abych pravdu řekla, jsem poněkud zmatená.


Petr Pavel: Seberte peníze důchodcům. Oligarchy zdaňovat netřeba

18. 4. 2023

čas čtení 1 minuta


K tomu Milan Lelek:

Hypoteticky jsem měl před 15 lety 10000 Kč.
Za 15 let mám důchod ve výši 20000 Kč.
Je to suma, za kterou si neuhradím vodu, energie, a další “nezbytnosti” za ceny, které těch 15 let rostou až exponciálně. Dokonce i léky a potraviny které ovšem zaplatím. Ty se také neúměrně zvýšily.
Žádné “nůžky” nevznikly. Stačí to tak k životu.
Jsou to blbci, co snesou všechno.
To jsme my důchodci.
Zdraví Vás důchodce, který kdysi počítal s logárem, potom kalkulačku a dnes s mobilem.
Snad to spočítá i Marek Benda.
 
Umělá inteligence, vodíkové technologie, roboti a čtvrtá. průmyslová revoluce, vše pro praxi.
Kdo tam z české vlády pojede?
Kdysi jsem o tom psal v blistech.
Přešla mě chuť něco o tom psát.
Budeme se děsit, jak zajistit důchodce, zatímco Západ přejde na 4 denní pracovní týden.

 20202

Bída českého zemědělství

18. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Na obrázku: Jez na Vltavě v Českých Budějovicích, zhruba sto metrů za soutokem s Malší. Právě teď.

Zatímco vzedmutou Vltavou (vpravo) nadále teče poměrně čirá voda, Malší (vlevo) tak jako ostatně vždy po větších deštích přitéká ornice z erodujících polí.

Fotka myslím pěkně ilustruje bídu českého zemědělství, píše Michal L. Hořejší.

 20087

Západ se připravuje na to, že Putin na Ukrajině použije "všechny nástroje, které mu zbývají"

18. 4. 2023

čas čtení 5 minut

 

Západni politici jsou připraveni na jaderné hrozby a kybernetické útoky jako součást ruské reakce na předpovídanou protiofenzívu


Západní představitelé se připravují na to, že Vladimir Putin v reakci na očekávanou ukrajinskou protiofenzivu proti Rusku použije "všechny nástroje, které mu ještě zbývají", včetně jaderných hrozeb a kybernetických útoků.

Britští představitelé na summitu ministrů zahraničí skupiny G7 v Japonsku uvedli, že očekávají odvetný úder Ruska a "musí být připraveni" na extrémní taktiku při pokusu udržet ukrajinské území.

 16843

Protest proti novému regionálnímu vysílání ČT sílí, petici podpořili i starostové

18. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Česká televize od začátku dubna změnila rozsah vysílání z regionálních studií v Českých Budějovicích a Plzni na celý Kraj Vysočina. Změna vyvolala vlnu kritiky. Vznikla petice, na které přibyly stovky podpisů včetně starostů dotčených obcí.

Nové regionální vysílání ČT zahrnula Vysočinu pod "jih a západ Čech". Většina kraje se přitom rozkládá na Moravě a touto částí spáduje více k Brnu než ke krajskému městu Jihlavě, o spádovosti k podstatně vzdálenějším Českým Budějovicím a Plzni ani nemluvě. Obdobná situace pak nastává také v případě diváků ze Svitavska, kteří budou informováni o regionálním dění ze severních a severozápadních Čech.

"Svoboda musí být silněji podpořena než tyranie. Pokud demokracie zůstanou pevné, Putinova válka proti Ukrajině selže"

17. 4. 2023

čas čtení 9 minut

Bývalí vysocí diplomaté vyzvali Západ, aby vojensky podpořil Ukrajinu.

Skupina složená rovněž z bývalých vysoce postavených vojenských poradců varuje, že "činy stále neodpovídají rétorice". Transatlantická skupina bývalých vysoce postavených diplomatů a vysoce postavených vojenských poradců uvedla, že válka na Ukrajině je na cestě k patu, pokud Západ nepodpoří Ukrajinu vojensky "naplno". 

Naléhavé varování pochází od autoritativní skupiny, do níž patří bývalý stálý tajemník britského ministerstva zahraničí Simon McDonald, Christoph Heusgen, diplomatický poradce bývalé německé kancléřky Angely Merkelové, bývalý poradce Baracka Obamy pro národní bezpečnost Jim Jones, Stéphane Abrial, šéf štábu bývalého francouzského premiéra Jean-Pierre Raffarina, a Stefano Stefanini, diplomatický poradce bývalého italského prezidenta Giorgia Napolitana.


Když Vladimir Putin 24. února 2022 nařídil svým vojákům vstoupit na Ukrajinu, hrubě tím porušil mezinárodní právo a dopustil se porušení Charty OSN. Popřell právo Ukrajiny na existenci, použil masivní sílu, aby se ji pokusil vymazat z mapy Evropy, a zanechal přitom stále větší stopu hrubého porušování lidských práv a válečných zločinů. O rok později se Putin svého cíle ovládnout Ukrajinu nevzdal; věří, že má větší sílu než Ukrajina a mezinárodní koalice, která ji podporuje.


Pokud by se mu to podařilo, Putin by nepochybně upřel svůj zrak na Moldavsko a možná i na pobaltské státy, čímž by se zvýšilo riziko přímé konfrontace mezi Ruskem a NATO. Ruské vítězství na Ukrajině by podkopalo mezinárodní řád založený na pravidlech a základní zásady územní celistvosti a národní suverenity a vytvořilo by nebezpečný precedens pro dobývání území jinde.
 

 20180

Ruská agrese na Ukrajině: Kara-Murza byl odsouzen na 25 let do vězení

17. 4. 2023

čas čtení 12 minut

  
Ruský aktivista Kara-Murza odsouzen na 25 let za kritiku invaze na Ukrajinu
 
Soud v Moskvě odsoudil opozičního aktivistu Vladimira Karu-Murzu k 25 letům vězení v jednom z dosud nejzávažnějších případů ruského disidenta uvězněného za odpor proti invazi na Ukrajinu. Šéf OSN pro lidská práva Volker Türk apeloval na Putina, aby Kara-Murzu propustil.

Kara-Murza, otec tří dětí, který má ruské a britské občanství a studoval na univerzitě v Cambridge, byl zadržen v dubnu 2022 a obviněn z šíření nepravdivých informací o ruské armádě na Ukrajině. Později byl také obviněn z "vlastizrady" kvůli sérii svých veřejných projevů, v nichž kritizoval politiku Kremlu a válku na Ukrajině.

Rozsudek nad Karou-Murzou je zatím nejdelším trestem pro politického oponenta Vladimira Putina. Kreml tím dále stupňuje své neúprosné potlačování disentu.

V závěrečné řeči před soudem minulý týden Kara-Murza nasadil vzdorovitý tón, odmítl požádat soud o zproštění viny a prohlásil, že si stojí za vším, co řekl.

"Obviňuji se pouze z jedné věci," řekl 41letý Kara-Murza, kterého Amnesty International označila za "vězně svědomí".

"Nepodařilo se mi přesvědčit dostatek svých krajanů a politiků v demokratických zemích o nebezpečí, které současný kremelský režim představuje pro Rusko a pro svět."

Vladimiru Kara-Murzovi hrozí za kritiku války na Ukrajině až 25 let vězení; čínský ministr obrany Li Šang-fu řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že jejich země "již vstoupily do nové éry

 
- Ruský soud má vynést rozsudek v případu opozičníka Vladimira Kara-Murzy, který je souzen za "vlastizradu" kvůli kritice ofenzívy na Ukrajině.

Jeho vysoce postavený proces je posledním z řady případů proti opozičním hlasům v Rusku v rámci represí, které zesílily od začátku války na Ukrajině.

Kara-Murza, 41 let, je obviněn z vlastizrady, šíření "nepravdivých" informací o ruské armádě a napojení na "nežádoucí organizaci".

Prokuratura žádá pro Kara-Murzu trest 25 let vězení.

Ve svých posledních slovech u soudu po procesu za zavřenými dveřmi Kara-Murza uvedl, že si stojí za svými politickými prohlášeními, mimo jiné proti ruské ofenzívě na Ukrajině.

"Podepisuji se pod každé slovo, které jsem řekl a které je mi dnes kladeno za vinu," řekl Kara-Murza v komentáři, který zveřejnil novinář Alexej Venediktov.

"Nejenže se za nic z toho nekácím - jsem na to hrdý," dodal.

Kara-Murza byl zadržen v dubnu loňského roku na základě obvinění z šíření podle úřadů nepravdivých informací o ruské armádě kvůli projevu před poslanci dolní komory arizonského parlamentu z března loňského roku.

V srpnu 2022 byl Kara-Murza obviněn z napojení na "nežádoucí organizaci" kvůli účasti na konferenci na podporu politických vězňů.

V říjnu pak byl obviněn z vlastizrady kvůli kritickým výrokům vůči Moskvě, které pronesl na třech veřejných akcích v zahraničí, uvedl jeho právník pro státní agenturu TASS.

Opoziční aktivista trpí nervovým onemocněním zvaným polyneuropatie, které podle jeho právníků způsobily dva pokusy o otravu v letech 2015 a 2017.

Tento stav se ve vězení zhoršil, a proto se nemohl zúčastnit některých slyšení, uvedli jeho právníci.

 

Naše neonormalizační sobectví může za Vaše neradostné životy

17. 4. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Proč nejsou  demokratičtí politici  schopni tento typ občanů ničím oslovit?

"Vzdálil se světu konkrétního člověka a zapletl se s oním člověkem abstraktním, na kterého se tak rád odvolává ten, kdo ve skutečnosti sleduje zájem pouze jediného člověka: sebe samého."

(Václav Havel, Přemýšlení o Františku K., 1988)

Sledovat vystupování a slovní projev třeba pana JUDr. Jindřicha Rajchla je pro mne osobně - nesnesitelný zážitek. Tento člověk pro mě symbolizuje další typ obchodníka se zoufalstvím jeho podporovatelů. Jeho životopis je ukázkou českého kariérismu v šedých stokách fotbalové mafie a dnes další postava v řadě českých populistických figur, které se střídají na Václavském náměstí, jako svatí na orloji.



O významu a poloze střední Evropy

17. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta

A touto mapou uzavírám veškeré epistemologické zkoumání ohledně významu a umístění střední Evropy. Prosím, nepište mi.



 19905

Prigožin vyzval Putina k ukončení války na Ukrajině

17. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Šéf Wagnerovy skupiny apeloval na Vladimira Putina, aby oznámil konec války na Ukrajině. Podle něj lze efekty, kterých Rusové dosáhli, prezentovat již jako úspěch. Tyto mimo jiné podle něj zahrnují "zničení velké části aktivní mužské populace na Ukrajině" nebo "zastrašování obyvatel".

 19071

"Nejhorší, co může Kreml potkat, jsou otázky ohledně budoucnosti země"

17. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Největší strach Kremlu spočívá v tom, že se Rusové začnou ptát na budoucnost Ruska. Režim se proto snaží zorganizovat prezidentské volby v roce 2024 jako referendum, v němž se Rusům řekne, že k Putinovi neexistuje žádná alternativa a že současný prezident bude zemi nadále řídit podle toho, jak si usmyslí, říká Grigorij Judin.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
14863