Proč Německo podkopává jednotu NATO

10. 2. 2023

čas čtení 6 minut
Kvůli Německu vychází Západ z ukrajinské krize slabší a rozdělený, upozornila ještě vloni před 24. únorem výzkumnice Carnegie Europe Judy Dempseyová. Tento její článek vyšel před rokem, v lednu 2022.

Zatímco Rusko pokračuje v hromadění vojenských sil podél ukrajinských hranic, NATO a EU se snaží proti tomuto mimořádnému a nebezpečnému vývoji vytvořit silnou, jednotnou frontu. Německo však tuto jednotu podkopává a zanechává Západ slabší a rozdělenější.

Proč se Německo zdráhá následovat spojence NATO na Ukrajině?

Veřejně se Berlín přiklání k linii NATO ohledně vyslání vojáků a vybavení do pobaltských států a Rumunska s cílem posílit východní křídlo aliance. V praxi nechce na Ukrajinu posílat žádné obranné zbraně. Zablokovalo Estonsku možnost posílat takové vybavení, které bylo vyrobeno v Německu, a britské letadlo nesoucí vojenské vybavení na Ukrajinu oblétalo německý vzdušný prostor. Německý politický establishment věří, že takové kroky destabilizují Evropu a ztíží dialog s Ruskem.

Nepokouší se Rusko o destabilizaci Ukrajiny?

Německo to tak nevidí. Existuje část německého establishmentu, která vidí Ukrajinu prizmatem Ruska. Z historických důvodů tato skupina považuje Ukrajinu, Bělorusko a Gruzii za sanitární kordon mezi Evropou a Ruskem. Mezi Ruskem a Německem existuje dědictví jak staleté rivality, tak spolupráce. A je tu nesmírná historická vina za roli Německa ve 2. světové válce. Ukrajina a Bělorusko strašlivě trpěly okupací Adolfa Hitlera, ale tato fakta nějak nevstupují do veřejného diskurzu. Historická vina se soustředí na Rusko a němečtí politici se často odvolávají na toto dědictví.

Nechtějí se jednoho dne Bělorusko, Gruzie a Ukrajina připojit k NATO i k EU?

Ano. Vstup do EU je běh na dlouhou trať, ale to je jejich cíl. To je to, co pohání reformátory, pokud jde o posílení demokracie, právního státu a nezávislého soudnictví. To je to, co Rusko děsí: Skutečně nezávislé, demokratické země na jeho hranici. A NATO je jeho červená čára. Putin si nepřeje, aby se k této západní bezpečnostní alianci připojily nějaké východoevropské země. Pokud by to udělaly, Spojené státy by z bezpečnostního a vojenského hlediska ovládly nejen západní Evropu, ale i východní Evropu. Rusko by ztratilo jakýkoli vliv na ovlivňování událostí mezi svými bezprostředními západními sousedy. NATO by tyto země bránilo, pokud by byly ohroženy nebo napadeny.

Putin proto Ukrajině vyhrožuje a požaduje od NATO pevný závazek, že Ukrajina nevstoupí. Nechce Ukrajinu začleněnou do euroatlantických struktur NATO nebo EU, ani bezpečnou a demokratickou Ukrajinu na svém prahu. Strach z nákazy by byl příliš velký.

Jak spojenci NATO reagují na německou váhavost?

S hněvem. Pobaltské státy a země střední Evropy se domnívají, že Německo nerozumí jejich bezpečnostním obavám ani záměrům Ruska. Věří, že německý politický a obchodní establishment má tak blízko Rusku, že nechce narušit tyto desítky let trvající vazby.

Má postup Německa nějakou podporu?

Ano, z Francie, ale z jiných důvodů. Prezident Emmanuel Macron chce pro tuto krizi evropské řešení, nikoli řízenou USA. Chce, aby Evropa měla svou vlastní bezpečnostní a obrannou politiku, která by vytvořila jakousi "strategickou autonomii". Podle Macrona se globální geostrategický kontext natolik změnil, že Evropa musí vyvinout své vlastní nástroje k obraně a formování politiky. Německo ale žádný strategický kompas nemá. Kvůli 2. světové válce je uzavřeno v pacifistickém způsobu myšlení. To vysvětluje, proč je mu Macronův nápad nepříjemný, stejně jako pobaltským státům, Polsku a další zemím střední Evropy.

Proč tomu tak je?

Ukrajinská krize kvůli blízkosti Německa k Rusku a Macronovým ambicím mít vojensky a strategicky schopnou Evropu udělala střední Evropu ještě více proNATOidní a proamerickou. Tyto země pravděpodobně zbrzdí jakoukoli budoucí integraci EU, zejména pokud jde o bezpečnost, obranu a zahraniční politiku, kde by konsenzus podle navrhovaných reforem ustoupil prostému většinovému hlasování. Nedůvěřují záměrům Francie, které považují za oslabení vztahu Evropy s NATO. Berlínu nevěří, protože je považován za příliš proruský. To je špatná zpráva pro EU.

Jak potom členové EU a NATO hledají cesty z této krize?

Hrozbou dalších sankcí a zvýšenou vojenskou přítomností NATO a USA v pobaltských státech, Polsku a dalších středoevropských zemích. Spojené státy rovněž zintenzivňují své diplomatické úsilí s Moskvou o zmírnění krize. Mezi členy EU ani NATO zatím neexistuje shoda na rozsahu sankcí.

A co německé veřejné mínění?

Je rozdělené. Například asi 47 % je proti dodávkám obranných zbraní na Ukrajinu, ale nejméně 42 % je pro. Ale něco se mění – ne mezi politickým establishmentem, ale v médiích. Vlivné noviny, jako konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung nebo levicový zpravodajský magazín Der Spiegel, nyní otevřeně kritizují dvojznačnost Berlína vůči NATO, stejně jako neochotu kancléře otevřeně podporovat Ukrajinu a jeho vnímanou slepotu ohledně toho, jak se Rusko snaží zničit evropskou bezpečnostní architekturu ukotvenou v USA.

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová před několika měsíci odešla z úřadu. Změnila nová vláda kurz vůči Rusku?

Ano i ne. Ministerstvo zahraničí nyní vede ministryně zelených Annalena Baerbocková. Je proti Nord Streamu 2 a chce tvrdší politiku vůči Rusku. Ale kancléř má navrch, pokud jde o ruskou agendu.

Kancléř Olaf Scholz a (obecně) jeho kolegové ze sociální demokracie nechtějí zavrhnout závazek strany k Ostpolitik – angažovat se s Ruskem prostřednictvím dialogu a ekonomických vazeb. Tato pozice je v DNA sociálních demokratů. Ve skutečnosti to byla také cesta Merkelové – nikdy se nepokusila zastavit Nord Stream 2. Takže postoj Německa k Rusku se změní pouze tehdy, pokud si Scholz uvědomí, že Ostpolitik je u konce, pokud veřejné mínění vyvine tlak a pokud Německo uplatní tolik potřebné proaktivní vedení v Evropě. Pokud všechny tyto věci selžou, Evropa se stane slabší, zranitelnější a náchylnější k vměšování ze strany Ruska a Číny.

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4432

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023