"Imperialismus idiotů"

13. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
"Ruský imperialismus je jedinečný fenomén sofistikovaného sadomasochistického typu, který se zásadně liší od římského, britského nebo dokonce imperialismu tatarské hordy. Uvědomit si to je rozhodující pro pochopení jeho speciálních vlastností, uvádí text baškirského aktivisty Ajrata Dilmuchametova propašovaný z vězeňské kolonie.

Tento imperialismus má vždy dvojí účel, vnitřní a vnější. V rámci Ruska se Moskva s ohledem na svůj vlastní státotvorný ruský lid a další národy, které tato říše považuje za ‚vlastní‘, chová jako klasická horda s požadavky na tribut, despotismus a trestné výpravy.

Mimo Rusko se pokouší prezentovat světu falešnou ‚lidskou tvář‘ zahrnující dodávky peněz, zbraní a jídla výměnou za falešná prohlášení svých ‚spojenců‘ o nezničitelném ‚věčném přátelství‘ a vedoucí roli SSSR/Ruska.

Když si spočítáte, kolik Kreml hloupě rozdal nebo odepsal režimům ve třetím světě, jsou čísla nepředstavitelná. Kdyby se Rusko neangažovalo v tomto druhu imperialismu a místo toho utrácelo peníze pro sebe, bylo by dnes nejbohatší zemí na světě.

Ale taková ‚štědrost‘ v zahraničí je zaplacena naprostým vykořisťováním lidí v Rusku. Jeho obyvatelstvo by takovou štědrost v zahraničí přijalo, kdyby to Rusům přineslo nějaký zisk. Ale místo toho jejich vlastní stát nemilosrdně okrádá a terorizuje ruského rolníka a staví ho proti jeho sousedům na pomoc tomuto směšnému globálnímu mesianismu.

Pouze ti, kdo jsou v centru Moskvy, žijí a těží z těchto dvou druhů imperialismu, užívají si 90 % bohatství země jako celku, skupují vše za levné ceny a brání regionům a republikám, aby dokonce neměly ani nákupní centra, které vlastní někdo jiný než lidé z centra.

Někdy je vnitřní imperialismus pro pár lidí ziskový, ale vnější imperialismus je vždy nerentabilní. Čím více se do něj Moskva zapojí, tím rychleji a úplněji se její impérium rozplyne v nicotě. Lidé mimo hlavní město budou požadovat, aby Moskvané odešli a ruský politický a kulturní vliv byl odhozen na smetiště dějin.

V současné době biliony generované superzisky z prodeje ropy a plynu do zahraničí, peníze, které měly být nasměrovány do civilního průmyslu a sociálních potřeb, shoří v ohni nesmyslné zahraniční války.

Je jasné, že tohle je imperialismus idiotů.

Celý článek v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4240

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2023