Proč v ruských městech stále vybuchuje plyn?

13. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
V lednu došlo v ruských obytných blocích k pěti výbuchům plynu, čímž se země dostala k trendu, jenž by znamenal více než dvojnásobek oproti 30, které se odehrály v loňském roce. Není divu, že někteří Rusové obviňují ukrajinské agenty. Odborníci ale tvrdí, že skutečnými příčinami jsou stárnoucí bytový fond, nedostatečná údržba a lidská chyba.

Média nyní hovoří o ukrajinských záškodnících a událostech z roku 1999, kdy ruští představitelé bez důkazů obvinili Čečence z vyhození bytových domů do povětří - což pomohlo mobilizovat podporu pro druhou ruskou invazi do této republiky, která pomohla mocenskému vzestupu Vladimira Putina.

Specialisté na bydlení v Dumě a mezi odbornou komunitou však tvrdí, že skutečnými příčinami alespoň tentokrát nejsou ukrajinští agenti, ale spíše prozaičtější faktory, včetně stárnutí budov, nedostatku modernizací a oprav a špatné bezpečnostní postupy jak obyvatel, tak majitelů budov.

Jejich závěry je třeba mít na paměti, až, jak se zdá být jisté, dojde v nadcházejících měsících k ještě dalším explozím plynu v ruských bytových domech a až se někteří v ruské metropoli i jinde budou snažit vinit Ukrajince, aby přesunuli odpovědnost a rozpoutali proti nim válečnou hysterii.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3672

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2023