Moskva povolila Gazpromu vlastní soukromou armádu

13. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruský premiér Michail Mišustin podepsal dekret, který umožňuje ruské společnosti Gazprom Něfť, která působí v Arktidě, založit vlastní soukromou vojenskou společnost. To vyvolává obavy, že by ji ruské úřady mohly použít jako polovojenskou sílu, podobně jako Wagner PMC Jevgenije Prigožina.

Gazprom Něfť je dceřiná společnost Gazpromu produkující ropu s operacemi v severních oblastech Ruské federace až po Severní ledový oceán. Společnost neuvedla, proč vytvořila tuto PMC, a nemusí to být nic jiného než skupina, která má zajistit bezpečnost svých zařízení, jak byla původně zamýšlena.

Ale role skupiny Wagner v Africe a na Ukrajině naznačuje, že tato nová síla může být použita i pro jiné účely. Také proti západním zemím, které se zabývají průzkumem ložisek ropy a zemního plynu v Arktidě, které zpochybnily úplnou ruskou kontrolu nad Severní mořskou cestou, nebo které si chtějí zachovat vlastní kapacitu pro projektování moci na severu.

Protože takové nebezpečí jistě existuje, je důležité, aby se ti, kdo se zabývají mírem a bezpečností v Arktidě, zaměřili na to, jak se tato skupina vyvíjí, aby zajistili včasné varování, zda jde pouze o bezpečnostní tým pro společnost, nebo o další skrytý prostředek, kterým Kreml vytvořil pro použití proti vnějšímu světu.

Celý článek v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4119

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2023