Norsko se stává jedním z největších ukrajinských dárců

10. 2. 2023

čas čtení 3 minuty
Norsko může Ukrajině během příštích pěti let přidělit 75 miliard korun (7,3 miliardy dolarů) a peníze na to vzít ze svého Penzijního fondu, největšího světového suverénního investičního fondu v hodnotě 1,3 bilionu dolarů.

Premiér Jonas Gahr Støre v pondělí jednal s parlamentními stranami o plánu vyčlenit 15 miliard korun ročně po dobu pěti let na pomoc Ukrajině ve vojenství a dalších oblastech. Řekl o tom Bloombergu a dodal, že Kyjiv bude moci použít peníze podle vlastního uvážení, v závislosti na potřebách.

Lídři dvou opozičních stran uvedli, že se k jeho plánu staví pozitivně.

Støre zdůraznil důležitost dlouhodobého závazku Norska "ukázat Ukrajincům naši ochotu je dlouhodobě podporovat".

Norský balík pomoci ve výši 7,3 miliardy dolarů bude jedním z největších v Evropě a na světě. Hlavním dárcem Ukrajiny jsou Spojené státy, které loni zemi podle odhadů Kielského institutu pro světovou ekonomiku poskytly prostředky v hodnotě 48 miliard eur (51,4 miliard dolarů, údaje k 20. listopadu). Zákony přijaté v roce 2022 přitom počítají s přidělením celkem 68 miliard dolarů, upozorňuje Centrum pro strategická a mezinárodní studia.

Na druhém místě je podle Kielského institutu Británie se 7,05 miliardami eur (7,5 miliardy dolarů).

Norsko se svými 7,3 miliardami dolarů nyní bude těsně třetí.

Německo vyčlenilo 5,44 miliardy eur (5,8 miliardy dolarů). Už v lednu také souhlasilo s tím, že Ukrajině dodá bojová vozidla pěchoty Marder a tanky Leopard.

Evropská unie jako celek nedávno schválila poskytnutí 18 miliard eur na financování deficitu ukrajinského rozpočtu.

Země EU vyzvaly Norsko, aby se s Ukrajinou podělilo o významné příjmy z ropy a plynu, které loni získalo. A ve svém projevu v parlamentu minulý čtvrtek Støre řekl, že penzijní fond bude "dočasně" zapojen do pomoci:

"To považujeme za oprávněné, když se bezpečnostní situace zhoršila. Je v našem národním zájmu, aby Ukrajina tuto válku neprohrála, a díky mimořádným příjmům z ropného sektoru máme svobodu manévrování."

Fond získává prostředky od státní ropné společnosti Equinor a investuje je v 70 zemích. Ve svém portfoliu vlastní asi 9 000 akcií, vlastní asi 1,4 % celého globálního akciového trhu a má aktiva v hodnotě 1,3 bilionu dolarů.

Za první tři čtvrtletí roku 2022 vygeneroval Equinor zisk 20,9 miliardy dolarů (údaje za 4. čtvrtletí ještě nebyly zveřejněny), zatímco za celý rok 2021 to bylo 10 miliard dolarů.

Norská vláda se snaží omezit využívání penzijního fondu pro rozpočtové účely na pozadí nejvyšší inflace za posledních 30 let. Přidělení peněz z fondu Ukrajině nepovede k přehřátí norské ekonomiky a nepodpoří inflaci, věří Støre.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5429

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023