V Anglii ultrapravičáci podpálili policejní vozidlo při "protestech" proti uprchlíkům

10. 2. 2023

čas čtení 4 minuty
Aktualizace:

Liverpoolská policie  oznámila, že po násilných výtržnostech před hotelem, kde byli v pátek večer ubytováni žadatelé o azyl, bylo zatčeno patnáct osob ve věku od 13 do 54 let.

Demonstrace před hotelem Suites v Knowsley se zvrhla v násilnosti, při kterých byla zapálena policejní dodávka a házeny kameny.

Třináct mužů a dvě ženy byly zatčeny.

* * *

"Jsme hluboce šokováni, že ultrapravicová demonstrace v Knowsley vedla k nepokojům. Dovedeme si představit, v jaké hrůze jsou uprchlíci uvnitř hotelu, kolem něhož ultrapravičáci páchají násilí. Ultrapravicoví násilníci zapálili policejní vozidlo."
V oblasti Knowsley v Liverpoolu vypukly nepokoje poté, co několik stovek demonstrantů z krajně pravicové skupiny Vlastenecká alternativa protestovalo proti žadatelům o azyl, které ministerstvo vnitra ubytovalo v místním hotelu.

Podle očitých svědků se protest u hotelu Suites zvrhl v násilnosti, když příznivci krajní pravice zapálili policejní dodávku a její vybavení.

Protestu se zúčastnili také antifašističtí demonstranti a jeden z nich uvedl, že krajně pravicoví demonstranti se rozdělili do tří skupin a obklíčili menší počet antifašistických demonstrantů.

 

Clare Moseleyová, zakladatelka charitativní organizace Care4Calais, která podporuje žadatele o azyl a která se demonstrace zúčastnila, aby podpořila ty, kteří se nacházeli v hotelu, řekla:  "Nevím, jestli budou žadatelé o azyl v bezpečí. Jsem hluboce šokována a otřesena tím, čeho jsem byla dnes večer v Liverpoolu svědkem. Soucítím s každým v našem kraji, kdo má obavy o naše služby nebo o svou vlastní budoucnost, ale terorizování obětí války a mučení je neodpustitelné. Nenávistná akonfliktní rétorika našich politiků ničí naši společnost a britské hodnoty. Největší obavy mám z toho, zda policie dokáže zajistit bezpečnost lidí v tomto hotelu dnes večer i v budoucnu."

Care4Calais na Twitteru: "Jsme uvězněni na parkovišti, obklopeni stovkami krajně pravicových demonstrantů, kteří prorazili policejní kordony."




Merseysidská policie uvedla, že nejsou hlášena žádná zranění.

Ve svém prohlášení uvedla: "V oblasti jsou další policisté, kteří se zabývají těmito incidenty. Zavedli jsme také několik uzavírek na silnici East Lancs Road a vyzýváme motoristy, aby se této oblasti vyhnuli, a ty, kteří se v ní nacházejí, aby se rozešli."

Labouristický poslanec z Knowsley Sir George Howarth uvedl, že demonstraci vyvolal "údajný incident zveřejněný na sociálních sítích", a kritizoval dezinformace o tom, že uprchlíci mají v hotelu "suoperluxusní ubytování".

Ve svém prohlášení uvedl: "Údajný incident zveřejněný na sociálních sítích, který vyvolal demonstraci před hotelem Suites, jsem postoupil policii Merseyside a  měsdtské radě Knowsley.

"Dokud policie záležitost nevyšetří, je předčasné dělat závěry a snaha některých lidí situaci vyhrotit je rozhodně špatná.

"Pokud byl spáchán trestný čin, měla by se jím policie náležitě zabývat prostřednictvím řádného řízení. Kromě toho dezinformace o uprchlících, jimž se prý dostává superluxusního ubytování, jsou nepravdivé a mají za cíl vytvořit obraz, který vůbec neodpovídá skutečnosti.

"Obyvatelé Knowsley nejsou fanatici a jsou vstřícní k lidem, kteří utíkají z jedněch z nejnebezpečnějších míst na světě a hledají bezpečné místo. Ti, kteří na dnešním protestu demonstrují proti uprchlíkům, tuto komunitu nereprezentují. Nejsme takoví a v drtivé většině se chováme k ostatním se sympatiemi a laskavostí bez ohledu na to, odkud pocházejí."


Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4556

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2023