Rozhovor Britských listů 572. Poslanci: Už nám dejte s tou Bečvou pokoj!

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Jan Čulík hovoří s přírodovědcem Jakubem Hruškou o skandálních nesrovnalostech při vyšetřování ekologické havárie na řece Bečva a při probíhajícím soudním procesu v této věci. Poslanci českého parlamentu jsou už tímto problémem znuděni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 14. února 2023.

 19916

Objekty sestřelené americkými stíhačkami jsou možná "neškodné" balóny, tvrdí Bílý dům

14. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Létající objekty mohou mít komerční nebo výzkumný význam

Tři neidentifikované objekty, které od pátku sestřelily americké stíhačky, se mohou ukázat jako balóny spojené s "neškodnými" komerčními nebo výzkumnými snahami, uvedl v úterý představitel Bílého domu.

USA nenašly žádné důkazy, které by objekty spojovaly s čínským programem sledování pomocí balonů ani se špionážním programem jiné země, řekl novinářům mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby.


Vážné varování pro Američany: Necestujte do Ruska

14. 2. 2023

čas čtení 8 minut

Americké velvyslanectví v Moskvě vydalo v těchto dnech vážné varování pro Američany, aby necestovali do Ruska a aby tuto zemi okamžitě opustili, pokud tam jsou. Závažný tón a formulace tohoto varování jsou podle odborníků bezprecedentní:

 Necestujte do Ruska kvůli nepředvídatelným důsledkům nevyprovokované invaze ruských vojenských sil na Ukrajinu  v důsledku možnosti obtěžování a zadržování občanů USA ze strany ruských bezpečnostních složek, kvůli svévolnému vymáhání místních zákonů, omezeným letům do Ruska a z Ruska, omezené schopnosti velvyslanectví pomáhat občanům USA v Rusku a možnosti terorismu. Občané USA, kteří pobývají nebo cestují do Ruska, by měli okamžitě odjet. Dbejte zvýšené opatrnosti vzhledem k riziku neoprávněného zadržení.



 19958

Prezidentka Moldavska varuje před plánovaným pučem Ruska v její zemi

14. 2. 2023

čas čtení 3 minuty


Moldavská prezidentka v pondělí nastínila to, co označila za spiknutí Moskvy, jehož cílem je pomocí externích sabotérů svrhnout vládu její země, dát ji "k dispozici Rusku" a zmařit její snahy o vstup do Evropské unie.

Brífink prezidentky Maii Sanduové se konal týden poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij informoval, že jeho země zachytila plány ruských tajných služeb na zničení Moldavska, což později potvrdili i představitelé moldavské rozvědky.

 19965

Je skutečně "nepřípustné" srovnávat "kohokoliv" s Adolfem Hitlerem?

14. 2. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jeden nebo dva čtenáři ve svých e-mailech proti článku Jana Čulíka namítají, že se údajně jedná o argumentační faul zvaný "reductio ad Hitlerum". Podívejme se tedy, co to skutečné "reductio ad Hitlerum" je, kdo ho v českém veřejném prostoru používá a proč falešné chápání kritizovaného klamu vede k naprostým absurditám.

Ruská agrese na Ukrajině: Ministři obrany NATO se sejdou v Bruselu; Bachmut pod těžkou palbou

14. 2. 2023

čas čtení 13 minut

 
- Šéf NATO očekává, že se bude jednat o stíhačkách. Vyzývá k urychlení závodu o zvýšení vojenské podpory Kyjeva

- Německo podepsalo smlouvy se společností Rheinmetall o obnovení výroby munice pro protiletadlové kanóny Gepard, které dodalo Kyjevu,
uvedl v úterý německý ministr obrany Boris Pistorius.

"Urychleně zahájíme vlastní výrobu munice Gepard ve společnosti Rheinmetall. Jsem velmi rád, že se nám podařilo zajistit dodávku této důležité součásti protivzdušné obrany," řekl podle agentury Reuters Pistorius před setkáním s ministry NATO v Bruselu.



- S blížícím se prvním výročím ruského útoku na Ukrajinu shromáždila agentura France-Presse řadu statistických údajů o dosavadním průběhu války:


    Podle posledních odhadů Norska bylo v konfliktu zraněno nebo zabito 180 000 ruských vojáků a 100 000 ukrajinských vojáků. Jiné západní zdroje odhadují, že válka si na každé straně vyžádala 150 000 obětí.

    Celkem přišlo v konfliktu v celé zemi o život 30 000 až 40 000 civilistů, uvádějí západní zdroje. Koncem ledna OSN odhadla, že v bojích bylo zabito nebo zraněno 18 000 civilistů, ale uvedla, že skutečný počet je pravděpodobně mnohem vyšší.

    Podle ukrajinských úřadů bylo zabito nejméně 400 dětí. Kyjev také tvrdí, že Moskva násilně deportovala více než 16 000 dětí do Ruska nebo do oblastí kontrolovaných Moskvou podporovanými separatisty.

    Podle agentury OSN pro uprchlíky bylo od vypuknutí války nuceno Ukrajinu opustit více než osm milionů Ukrajinců, což je největší uprchlická krize v Evropě od druhé světové války. Největší podíl těchto uprchlíků hostí sousední Polsko, kde jich je více než 1,5 milionu. Uvnitř země bylo vysídleno více než pět milionů lidí.

    Hrozbou pro civilisty jsou také nášlapné miny. Kyjev uvádí, že 30 % ukrajinského území je zaminováno, zatímco organizace Human Rights Watch obviňuje ukrajinské vojáky, že ve východní oblasti Izium nastražili zakázané protipěchotní miny. Odborníci varují, že odminování může trvat desítky let.

    Podle komisaře Evropské unie pro spravedlnost Didiera Reynderse bylo v průběhu války nahlášeno přibližně 65 000 podezření na válečné zločiny. Vyšetřovatelé OSN obvinili Rusko z páchání válečných zločinů na Ukrajině v "masovém měřítku", včetně bombardování, poprav, mučení a sexuálního násilí.

    Podle Valerije Zálužného, vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil, se "aktivní" frontová linie táhne od severu k jihu podél 1 500 km území.

    Světová banka v říjnu uvedla, že očekává pokles ekonomiky země o 35 % v roce 2022, zatímco Kyjevská ekonomická škola v lednu odhadla, že nahrazení veškeré infrastruktury zničené válkou bude stát 138 miliard dolarů. V listopadu uvedla, že válka způsobila hospodářské ztráty v zemědělském sektoru ve výši více než 34 miliard dolarů.

 19908

Hospodaření OSBL za leden 2023

2. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace 18.2. 2023: Finanční podpora Britských listů je stále minimální.

Aktualizace 13.2. 2023. Tak současný stav financí Britských listů na účtu je 10 558 Kč. To je stále velmi málo.

Aktualizace: Tak zatím nám za únor čtenáři poskytli 7900 Kč. To skutečně není k přežití. Apelujeme na čtenáře, aby nám finančně pomohli tak trochu víc.

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem ledna 2023 měly Britské listy na účtu 69,31 . Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50  Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Další vážný požár v Moskvě, zatímco ruská televize dál blouzní o okupaci Polska a celého Západu

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

Kadyrov: Máme bitevní výsledky, o nichž se Západu může jen zdát, blouzní Kadyrov a slibuje dosáhnout Polska:

Východní Německo je naše, ruské území. Vrátíme se tam,  argumentuje Kadyrov v ruské televizi: Mezitím v Moskvě vznikl další velký požár nedaleko Výzkumného ústavu precizních nástrojů, kde Rusové vyvíjejí a vyrábějí kanály radiového řízení pro námořní a letecké tryskové zbraně:

Česko ve své moudrosti jde proti všem mezinárodním trendům

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

Kvůli globálnímu oteplování se v mnoha zemích světa zlevňuje a dotuje veřejná doprava a omezuje automobilismus. (Skotsko například zavedlo dopravu autobusy zdarma pro všechny mladé do 22 let a pro starší občany od 60 let. Dramatické zlevnění dopravy po železnici v Německu je známo.)

V České republice se naopak bude veřejná doprava zdražovat. :)

Ekologické škody způsobované automobilismem jsou dosud ekonomicky nevyčíslitelné, jsou však zjevně větší než by byly dotace do veřejné dopravy. 


Stejně pitomé je v ČR  prodlužování věku odchodu do důchodu době, kdy v  důsledku AI, uměle inteligence, zmizí většina zaměstnání. (JČ)

 19964

Praha se umístila na 73. místě co do vstřícnosti vůči cyklistům. Analyzováno bylo 90 světových měst

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta



Sýrie: Zoufalství v Idlíbu, kde zemětřesení ještě zhoršilo už tak trvající katastrofu

14. 2. 2023

čas čtení 5 minut


Severozápadní syrská provincie byla místem posledního útočiště pro lidi prchající před válkou - pak přišel COVID, cholera a nová katastrofa


"Spali jsme, když udeřilo zemětřesení - myslel jsem si, že je to nálet, tak jsem vyběhl ven," řekl Mohammed Hadi a s pláčem jemně svíral svou malou dcerku. "Popadl jsem ženu a dvě děti a vzal je s sebou. Manželka mě pevně držela za ruku, když jsme utíkali. Ale když jsme se dostali ven, uvědomila si, že dvě z našich dcer jsou stále uvnitř, a běžela je zachránit."

Popsal, že viděl bílý záblesk, který se rozptýlil a odhalil trosky toho, co kdysi bývalo jeho novým domovem. Zřícení pětipodlažního bytového domu si vyžádalo životy jeho tří blízkých. Přišel o manželku a dvě dcer.

Dostane se humanitární pomoc vůbec do syrských oblastí, ovládaných vzbouřenci? Zatím se na pět milionů lidí v této oblasti svět vykašlal. Viz brutální rozhovor Channel 4 News s představitelkou UNHCR v Aleppu, zde od minuty 7.15:


O příchodu mimozemšťanů

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

Známý britský televizní vědec-popularizátor profesor Brian Cox:

Vždycky jsem předpokládal, že pokročilá civilizace mimozemšťanů s technologií umožňující se dopravovat rychlostí blízké rychlosti světla na velké mezihvězdné vzdálenosti dorazí na oběžnou dráhu kolem Země, aniž by si jí kdokoliv povšiml, a vypustí flotilu malých, lehce zjistitelných balónů do naší atmosféry.

Shaun Keaveny:

"Jeden z činitelů připustil, že nemůže vyloučit, že se jedná o mimozemské objekty. Představitelé obrany objekt popsali jako osmiúhelníkovou konstrukci bez posádky, k níž byly připevněny provázky."

Pane jo! Mimozemšťané a používají provázky? Mají také blu-tak?"



V Izraeli se konají protesty a stávky v souvislosti s plánovanou likvidací nezávislého soudnictví

14. 2. 2023

čas čtení 6 minut

 

Desetitisíce lidí se sešly na shromáždění a zaměstnanci v několika odvětvích stávkují kvůli návrhům pravicové vlády omezit nezávislost izraelského soudnictví
 


Nová izraelská tvrdě pravicová vláda začala předkládat rozsáhlou legislativu zaměřenou na revizi soudního systému. Vyvolává to dosud největší veřejné demonstrace proti navrhovaným opatřením.

Na bouřlivém zasedání, při němž muselo být několik opozičních politiků násilně vyvedeno, hlasoval v pondělí výbor Knesetu pro ústavu, právo a spravedlnost o dvou návrzích zákonů: jeden z nich poskytne politikům větší kontrolu nad jmenováním soudců Nejvyššího soudu a druhý umožní prostou většinou v Knesetu zrušit téměř všechna rozhodnutí Nejvyššího soudu.



 19962

Sugesce, nebo láska?

14. 2. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

Foto Jan Malíř


Není to tak dlouho, co v divadelním klubu Divadla Ungelt proběhla tisková konference k chystané inscenaci Všechny báječný věci. A nejde jen o nějakou takovou obyčejnou hru, ale o monodrama, které počítá i s aktivním zapojením diváků do děje. Asi se budete ptát: „Proč?“

 19959

V Anglii se začínají prodávat injekce na hubnutí - ale není to všelék

14. 2. 2023

čas čtení 6 minut


Wegovy, přípravek na potlačení chuti k jídlu,  oblíbený u celebrit, je považován za průlomovou léčbu, ale ne za trvalý lék
 
Semaglutid si lidé píchají sami a údajně jej užívají celebrity včetně Elona Muska.  

Každotýdenní injekce na hubnutí, které jsou oblíbené mezi celebritami, budou brzy dostupné v anglických lékárnách, a to navzdory kontroverzím ohledně jejich používání.


Mnoho lidí se snaží vypořádat s obezitou pouze pomocí diety a cvičení, protože často zjistí, že zhubnutou váhu znovu naberou.

Nicméně řada léků, původně používaných pro lidi s cukrovkou  typu 2, se ukázala jako slibná při léčbě obezity, přičemž studie odhalily, že v kombinaci s dodržováním lékařských instrukcí, jak se chovat, hubnutí pod dohledem pomáhá lidem výrazně přijít o kila.

Tyto léky, známé jako analogy GLP-1, fungují tak, že napodobují hormony, které pomáhají lidem cítit se po konzumaci jídla najedení.

 16578

Nad cenami potravin v Otázkách V. Moravce

13. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


V nedělních Otázkách V. Moravce probíhala těžko srozumitelná, ale přece jen výmluvná, debata o vysokých cenách potravin. Kdo za ně může? Debaty se účastnili kromě moderátora zástupce ministerstva zemědělství pan Fialka, zástupce obchodníků pan Prouza a zástupce zemědělců pan Doležal.

Všechno uvedla ekonomka paní Matesová tvrzením, že u nás na mnoha úrovních výroby a prodeje potravin neexistuje skutečná konkurence. A zmínila třeba veliký vliv Agrofertu. Ve studiu probíhal ale zejména střet mezi panem Fialkou a panem Prouzou o to, zda „za všechno“ mohou obchodní řetězce. Pan Doležal se do toho občas pokusil zamotat náznaky, že ty přicházejí z ciziny, ostatně sám pořad ukázal v přehledné tabulce obrat velkých řetězců a jejich zahraniční vlastníky.

Rozhovor Britských listů 570. Kauza Bečva: Monstrproces jako v padesátých letech?

6. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V souvislosti s otravou desítek tun ryb v řece Bečva, k němuž došlo před dvěma a půl lety, se koná nyní soudní proces. Jeho průběh je ale poněkud podivný. O vyšetřování této kauzy a o průběhu a charakteristických rysech tohoto soudního jednání hovoří Jan Čulík s vodohospodářem Arnoštem Kultem, odborníkem podrobně seznámeným s celou problematikou otravy Bečvy. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 7. února 2023.

 19916

Americká armáda sestřelila čtvrtý létající objekt nad severoamerickým vzdušným prostorem

13. 2. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Sestřelený čínský balón

Incident je třetím neidentifikovaným objektem sestřeleným americkými a kanadskými stíhačkami v posledních dnech a následuje po sestřelení velkého balónu z Číny

 
 
Americká armáda sestřelila v neděli nad Huronským jezerem v Michiganu čtvrtý létající objekt nad severoamerickým vzdušným prostorem za poslední týden, potvrdila guvernérka státu Gretchen Whitmerová.

"Jsem ráda, že mohu oznámit, že byl rychle, bezpečně a spolehlivě sestřelen," uvedla.

Neidentifikovaný objekt ve velké výšce, popsaný jako "osmiúhelníková konstrukce" s připevněnými provázky, je považován za stejný předmět, který v sobotu zachytil radar nad Montanou. V okamžiku, kdy byl zasažen raketou vzduch-vzduch odpálenou stíhačkami F-16, letěl nad oblastí Velkých jezer ve výšce 6 km, což je výška, která mohla představovat riziko pro civilní letadla.

Americké úřady vysvětlily, že registrují tolik cizích objektů nad vlastním výsostným územím, "protože to nyní začaly bedlivě sledovat".

Rozhovor Britských listů 569. Jsou vesničané blbí?

3. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta



Pročpak asi hlasovali občané žijící ve Slezsku a v Karlovarském a v Ústeckém kraji pro Babiše? Za celých více než třiatřicet let se žádná česká vláda nepokusila vyrovnat životní úroveň v těchto oblastech s životní úrovní v ostatních částech České republiky a nikdo nic takového neplánuje ani teď. Lidé zápolí s nezaměstnanosti, exekucemi, nefunkční veřejnou dopravou a zdravotnictvím, chybějící infrastrukturou. Byl zlikvidován veškerý místní tisk, takže nikdo už neanalyzuje, co se děje. K čemu dojde, až přijdou velké počty českých občanů o byt? O hrozící destabilizaci v české společnosti mluví Jan Čulík s analytikem Stanislavem Bilerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 3. února 2023.

 18591

Odkdy je diplomacie sprostým slovem?

13. 2. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Pokud při hodnocení válečného konfliktu na Ukrajině spoléháme výhradně na tuzemská a západní média, mnohdy bezmyšlenkovitě přepisující to, co hlásají západní lídři nebo Kyjiv, není příliš divu, že i spousta inteligentních osob podlehne válečnému běsnění a paranoidním představám o ruských hordách brousících si zuby na Varšavu, nebo dokonce na Prahu. Jenže svět je mnohem rozmanitější než plány amerických stratégů a jejich nekritických amplionů v evropských institucích a newsroomech. Většina globální komunity nechce být zatažena do konfliktu, jejž vnímá jako zástupnou válku mezi USA a Ruskou federací, a nemíní stranit ani Kyjivu, ani Moskvě, s nimiž chce i nadále nezávisle spolupracovat. Země globálního jihu se navíc musejí potýkat s tíživými ekonomickými dopady ukrajinské války, a to ještě ve větší míře než Evropa.

 19385

Vyjednával by Daniel Veselý s Adolfem Hitlerem? Zasazoval by se, aby jeho koncentráky byly zachovány?

13. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Nerozumím psychickému stavu lidí, kteří argumentují, že se zločincem Vladimírem Putinem je nutno "vyjednávat".

Zaprvé je známo, že Vladimír Putin a jeho ekipa nikdy nedodrželi žádné dohody. Je také známo, že lžou jako když tiskne - vyplynulo to i z osobních svědectví evropských politiků, která byla součástí nedávného třídílného dokumentárního filmu televize BBC Putin versus Západ. Ti se měsíce a léta snažili vyjednávat s Putinem a přesvědčovat ho, aby se světem spolupracoval. Zaznamenali pouze drsné, systematické lhaní (jak známo, Angela Merkelová, která umí rusky ještě z východního Německa, mu jednou řekla, "Voloďo, nelži!"), brutální jednání a porušování všech dohod a smluv. 

 18285

Kdo je vůbec schopen uvěřit tvrzení, že Západ "překazil" Zelenskému jednání s Ruskem?

13. 2. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Daniel Veselý nejprve vloni uvěřil, že masivní shromažďování ruských invazních sil v ukrajinském pohraničí bohatě dokumentované řadovými Rusy na mobilních telefonech je "podvod západních zpravodajských služeb". Teď kromě jiného tvrdí, že prý Západ "překazil" ukrajinskému prezidentovi údajně nadějná diplomatická jednání s Ruskem.

Rozhovor Britských listů 567. Čtvrtina národa postižena exekucemi. Propad rodin do bezdomovectví

26. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

A quarter of the Czech Republic in debt slavery. Families falling into homelessness



English subtitles. For English, scroll below.

Ve zhoršující se ekonomické situaci v České republice je až čtvrtina obyvatelstva postižena exekucemi (jaká je to děsivá vizitka pro jakoukoliv českou vládu!) a stále větší počty obyvatelstva jsou ohroženy bezdomovectvím. Vláda na to reaguje indolentně a nekompetentně. Co si počít? O tom mluví Jan Čulík s novinářkou Sašou Uhlovou, specializující se mimo jiné i na tuto problematiku. Šokující rozhovor.
Vysílá se na Regionální televize od pátku 27. ledna 2023.

In a worsening economic situation, up to a quarter of the inhabitants of the Czech Republic are living in debt slavery (what a horrendous visiting card for any recent Czech government!) and ever larger numbers of Czech citizens, including families, are threatened by homelessness. The Czech government reacts indolently and incompetently. What to do? Jan Čulík discusses the unenviable situation with Saša Uhlová, a journalist specialising in these matters.

 19376

Vysvětlení: Řeči o "obrovské ruské ofenzívě" jsou přehnané

13. 2. 2023

čas čtení 13 minut

Minulý týden přinesl fascinující kontrast ve zpravodajství a opět poukázal na to, jak snadno se může určitý narativ o válce rychle rozšířit a dokonce začít ovlivňovat debaty a případně i politiku. Kontrast se týkal toho, jak chápat zjevný nárůst ruských ofenzivních vojenských operací, především v okolí Bachmutu a Vuhledaru, píše Philips O'Brien, profesor strategických studií na univerzitě v St. Andrews.


Jedním z narativů, který jako by se rozjel, bylo, že Rusové shromáždili obrovské síly nejen nově vycvičených vojáků, ale také tanků a letadel a že jsou připraveni provést obrovský úder na ukrajinské jednotky. Tento článek ve Foreign Policy byl možná nejextrémnějším příkladem. Rusové údajně dali dohromady 1800 tanků, 700 letadel a stovky tisíc nových vojáků. Ukrajina jich naopak neměla dost a ruský útok by začal dlouho předtím, než by dorazily nové tanky podle standardů NATO.


Tento narativ se rozjel jako horký koláč, jak se na něj nabalovaly další a další poplašné zprávy. Deník The Telegraph brzy zvýšil počet 1 800 ruských tanků připravených k úderu na 2000 a hovořil o "obrovské invazi" na Donbas.

Putin prý shromažďuje 2 000 tanků, 4 000 obrněných vozidel, 800 raketových odpalovacích systémů, 400 stíhaček a 300 000 vojáků pro "obrovskou invazi" během 10 dnů. Zatímco Ukrajinci bojují o svou existenci, Zelenskij musí dostat "křídla pro svobodu",

New York Times
dokonce vydaly mapu, podle níž Rusové provedli obklíčení kombinovanými zbraněmi (takové, jakého zatím ve válce zjevně nebyli schopni). 

 19957

Co ohrožuje ruský vliv na jižním Kavkazu

13. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský konflikt ukázal Moskvě, že nejlepší zárukou udržení jejího vlivu je vojenská přítomnost v oblastech jejího zájmu, jakou je i jižní Kavkaz, píšou Sergej Melkonjan a Leonid Nersisjan.

 18381

Proč v ruských městech stále vybuchuje plyn?

13. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

V lednu došlo v ruských obytných blocích k pěti výbuchům plynu, čímž se země dostala k trendu, jenž by znamenal více než dvojnásobek oproti 30, které se odehrály v loňském roce. Není divu, že někteří Rusové obviňují ukrajinské agenty. Odborníci ale tvrdí, že skutečnými příčinami jsou stárnoucí bytový fond, nedostatečná údržba a lidská chyba.

 19956

Moskva povolila Gazpromu vlastní soukromou armádu

13. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruský premiér Michail Mišustin podepsal dekret, který umožňuje ruské společnosti Gazprom Něfť, která působí v Arktidě, založit vlastní soukromou vojenskou společnost. To vyvolává obavy, že by ji ruské úřady mohly použít jako polovojenskou sílu, podobně jako Wagner PMC Jevgenije Prigožina.

 19789

"Imperialismus idiotů"

13. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

"Ruský imperialismus je jedinečný fenomén sofistikovaného sadomasochistického typu, který se zásadně liší od římského, britského nebo dokonce imperialismu tatarské hordy. Uvědomit si to je rozhodující pro pochopení jeho speciálních vlastností, uvádí text baškirského aktivisty Ajrata Dilmuchametova propašovaný z vězeňské kolonie.

 19955

Rusko nyní montuje nekvalitní optiku i na tanky T-80

13. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Už jsme věděli, že ruská armáda – v zoufalé snaze nahradit své ztráty na Ukrajině – vytahuje staré tanky T-72 ze skladů, přidává optiku ve stylu 70. let a posílá je na frontu. Pravděpodobně jen proto, aby vyletěly do povětří, píše David Axe.

 19954

"Putinovi vojáci si vylámou zuby"

13. 2. 2023

čas čtení 11 minut

Západní tanky přijedou příliš pozdě na to, aby odrazily další ofenzívu ruské armády na Ukrajině. Šéf Kremlu Vladimir Putin se v roce 2023 dosud nevzdal svých válečných cílů a jeho vojáci útočí na mnoha frontových liniích na východě země. Zuří krvavá opotřebovací válka.

 19106

Ohromující slepota vůči cílům Moskvy – o čem se má jednat?

13. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Na Ukrajině nejde o zkoušku síly mezi dvěma "odpůrci války", ale o ruské vyhlazovací tažení proti svobodné zemi. Zde nemůže existovat žádné kompromisní řešení. Slepota vůči skutečným cílům Moskvy je znepokojující, říká německý generál ve výslužbě Klaus Wittmann.

 19952

O rozdílné logice míru a války

13. 2. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Způsoby, jimiž spolu vycházejí lidé uvnitř diverzifikovaných západních společností nebo během standardních mezinárodních jednání, a logika fungování takových improvizovaných řešení, jsou na hony vzdáleny neúprosné logice války.

 19029

Je tohle začátek nových závodů v jaderném zbrojení?

13. 2. 2023

čas čtení 5 minut

USA obviňují Rusko z porušování nové smlouvy START, která omezuje jaderné rakety dlouhého doletu. Neúspěch dohody by byl pro Moskvu škodlivý: Washington je na pokraji modernizace svých jaderných zbraní – a mohl by umístit nový typ zbraně v Evropě, píše Pavel Lokšin.

 16578

Absence periferního vidění

13. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Aneb hledáme-li prosperitu – stavme mosty

Přijde mi, že jedním z našich velkých národohospodářských problémů je významná neschopnost zabývat se vnějším působením různých lidských činností – externalitami. Pokud je nějaký obor uzavřený sám do sebe a není schopen se aktivně a obousměrně propojovat s okolním světem, bývá to často k neprospěchu jeho, někdy i všech.


Kyperští školáci do jednoho usmrceni v Turecku

12. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

24 školáků ze severního Kypru šlo v neděli večer spokojeně spát do svého desetipatrového hotelu. Ten den vyhráli své volejbalové zápasy na turné v Turecku. Život byl dobrý. O několik hodin později je všechny do jednoho zabilo zemětřesení.



Turecko, Sýrie: Německo vpustí uprchlíky po zemětřesení do země

12. 2. 2023

čas čtení 9 minut

- Počet obětí zemětřesení překročil 33 000

- Zatímco český premiér Petr Fiala chce "zamezit ilegální migraci",  německá vláda zamýšlí  dočasně zmírnit vízová omezení pro přeživší zemětřesení v Turecku a Sýrii, kteří mají úzké rodinné vazby na Německo, pokud jim hrozí ztráta domova nebo byli zraněni

V sobotu to na Twitteru uvedla německá ministryně vnitra Nancy Faeserová: "Jde o pomoc v nouzi. Chceme umožnit tureckým nebo syrským rodinám v Německu přivézt blízké příbuzné z oblasti katastrofy. Mohou u nás najít přístřeší a získat lékařské ošetření. S běžnými vízy, která se vydávají rychle a platí tři měsíce."

Žadatelé však musí být stále schopni předložit platný cestovní pas, což bude pravděpodobně překážkou pro lidi, kteří uprchli ze zřícených budov.

Několik milionů lidí v Německu má turecké kořeny, neboť před více než 60 lety západní Německo najímalo "gastarbeitery" z Turecka i odjinud, aby zemi pomohli k hospodářskému pokroku.

V nedávné době přišly do Německa statisíce syrských uprchlíků, kteří hledali bezpečí před občanskou válkou ve své vlasti.

Turečtí a syrští přistěhovalci v Německu sbírali pomoc a posíljí dary příbuzným do vlasti a již několik dní sílí výzvy, aby jim bylo umožněno přijmout blízké rodinné příslušníky ze zničených oblastí.

Německá vláda uvedla, že rychle zmírní obvykle velmi přísné a byrokratické vízové podmínky, a dodala, že ministerstvo zahraničí již jednak navýšilo počet svých zaměstnanců v Turecku a jednak přesunulo kapacity v tamních centrech pro přijímání víz.

Oběti zemětřesení, které chtějí hledat útočiště v Německu a chtějí požádat o tříměsíční vízum, musí prokázat, že mají v Německu blízké rodinné příslušníky, kteří mají německé občanství nebo právo trvalého pobytu, uvedla německá tisková agentura dpa.

Německý hostitelský rodinný příslušník musí předložit prohlášení, v němž přislíbí, že uhradí náklady na život a následný odjezd přijaté osoby.

- Vysvobozena 150 hodin po zemětřesení:


 19376

Reportér BBC v Moskvě: "Rostoucí agrese v Rusku mě znepokojuje - mohlo by to být tady bouřlivé"

12. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

Steve Rosenberg, editor společnosti BBC pro Rusko, vystudoval v Británii ruštinu, pak učil v Rusku angličtinu a pracoval jako překladatel, produkční pracovník a reportér v čečenské válce pro společnost CBS News. Od roku 2003 je reportérem společnosti BBC pro Rusko. Zde jsou jeho názory na nynější situaci v Rusku a co bude dál:
 
 
Stalo se zpravodajství z Ruska od únorové invaze na Ukrajinu obtížnějším?

Zpravodajství se stalo obtížnějším. Je obtížnější získat přístup k státním činitelům, je obtížnější přesvědčit Rusy, aby s námi mluvili. I když navzdory protizápadní propagandě a protibritské rétorice ve státních médiích se na ulici Rusové stále zastavují a mluví se mnou. Mnozí se obávají veřejně vyjádřit svůj názor na válku a na Putina, ale přesto s námi mnoho lidí mluví.

Podařilo se vám zjistit, jaká je míra podpory války?

Podařilo se nám procestovat celou zemi a z rozhovorů s lidmi jsem došel k závěru, že veřejné mínění se zhruba dělí na tři skupiny. Je tu malá menšina, která velmi veřejně a hlasitě podporuje válku a Putina; malá menšina, která je zcela proti, naprosto šokovaná tím, co se děje. A uprostřed je většina, tvořená lidmi, kteří jsou z toho, co se děje, naprosto zmatení, částečně i kvůli proudu propagandy ve státních médiích. Ti jsou situací velmi znepokojeni.

 19951

Členské země EU se znovu ostře postavily proti uprchlíkům

12. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Na zvláštním pátečním summitu Evropské rady, který skončil ve 3 hodiny ráno, došlo ke shodě členských států EU na tom, že Unie musí financovat veškerá možná opatření členských států, která přispějí k zajištění okamžité kontroly vnějších hranic EU. Peníze by tak měly směřovat k nákladným technologickým systémům včetně dronů či nových pozorovacích staveb na hranicích. Hlavním podporovatelem co nejtvrdších opatření bylo Rakousko, které se potýká s rekordně vysokým počtem nově příchozích. Evropská hraniční agentura Frontex uvádí, že v loňském roce zjistila na 330.000 osob, které se pokusily dostat do EU neregulérně, nejvíce od roku 2016, píše Martin Rozumek.

Pozn. JČ: Jak je možné, že Petr Fiala i členské země EU drze porušují mezinárodní právo? Podle Ženevských dohod má každý plné právo překročit jakékoliv hranice a zažádat o azyl. Tohle si dovoluje premiér ČR?

Migrace není nelegální, Petře Fialo!





 19274

Demokracii je třeba bránit, má-li přetrvat

12. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Putinova válka oživila obranu svobody na Západě. Tato jednota se nyní nesmí zlomit

Je znepokojující, že  podstatná menšina - v průměru 42 % ve 28 demokratických zemích, které oslovil jeden průzkum veřejného mínění, souhlasí s výrokem: "Do problémů Ukrajiny nám nic není a neměli bychom se do nich vměšovat"



Pro tyrana to byla snadná chyba. Když Vladimir Putin loni v únoru zahájil brutální útok na Ukrajinu, nejenže špatně odhadl její statečný lid a jeho odhodlání bojovat za svobodu. Špatně odhadl i západní demokracie, znovu píše Andrew Rawnsley.

Je jasné proč. V době, kdy ruská armáda zahajovala bleskový útok, který měl rozdrtit jejího souseda, britskou vládu v roli klauna pohltila kauza Partygate. Francouzský prezident Emmanuel Macron si zoufal, že se NATO nachází v "mozkové smrti". Německo s nebezpečnou závislostí na ruských fosilniích zdrojích  mělo nově zvoleného kancléře Olafa Scholze, který předsedal nevyzkoušené koalici tří stran. Amerika narušila důvěru ve své vedení potupným odchodem z Afghánistánu. Nebyl to jen Putin, ale i rostoucí počet lidí ve svobodném světě, kteří si mysleli, že demokracie jsou příliš oslabené, dekadentní a rozdělené, než aby dokázaly bránit své hodnoty. Kremelský diktátor není jediný, kdo podcenil odpor Ukrajinců a neutuchající sílu jejich příznivců na Západě.

Turecká a syrská vláda selhávají při pomoci lidem postiženým zemětřesením

12. 2. 2023

čas čtení 6 minut

 

Pro Erdogana a Asada je typické, že se snaží svalit vinu za katastrofu, která odhalila jejich zkorumpované a nedbalé režimy, na jiné

;

Katastrofa hrozivého rozsahu, jakou jsou zemětřesení, která zdevastovala rozsáhlé oblasti Turecka a Sýrie, má celosvětové dozvuky, píše se v redakčním komentáři britského týdeníku Observer. Stejně jako záchranáři na chvíli přeruší svou práci, aby v tichosti naslouchali hlasům pod troskami, tak i otřesy tragédie působí, že běžní občané ve vzdálených zemích na chvíli přeruší svůj každodenní život. Staré předsudky padají, cynické návyky lhostejnosti jsou prolomeny. Všichni vnímají utrpení obětí. Jejich volání o pomoc, apelující na naši společnou lidskost, je všeobecně slyšet.

Takové volání nemůže a nesmí být ignorováno - a soudě podle dosavadní velkorysé mezinárodní odezvy také ignorováno není. Veřejná sbírka, kterou vyhlásil britský Výbor pro mimořádné události při katastrofách, vybrala během prvních dvou dnů  více než 50 milionů liber (1,5 miliardy Kč). Pomoc rychle poskytly desítky zemí, včetně starého nepřítele Turecka, Řecka. Navzdory politickým překážkám byly obnoveny omezené konvoje pomoci do provincie Idlib na severozápadě Sýrie. Zástupci OSN a Světové banky přislíbili podporu úsilí o obnovu, které má trvat několik let.

Nad Kanadou byl sestřelen nový "neidentifikovaný objekt", sděluje Trudeau

12. 2. 2023

čas čtení 2 minuty


Kanadský premiér uvedl, že o objektu hovořil s americkým prezidentem Joem Bidenem


Americký vojenský letoun sestřelil nad severoamerickým vzdušným prostorem další neidentifikovaný objekt, prozradil v sobotu kanadský prezident Justin Trudeau. Bylo to již druhý den, kdy americká armáda sestřelila neidentifikovaný vzdušný objekt.

"Nařídil jsem sestřelení neidentifikovaného objektu, který narušil kanadský vzdušný prostor," napsal Trudeau v sobotu odpoledne na Twitteru. Americký stíhací letoun F-22 Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD), které chrání kanadský a americký vzdušný prostor, sestřelil objekt nad kanadským Yukonem.




Kanadská ministryně obrany Anita Anandová odmítla spekulovat o původu objektu, který měl podle ní válcovitý tvar.

 19221

Smí klient na WC v době obědové pauzy pracovníků Úřadu práce?

12. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut


Rukavičku levou navlékla jsem
na svou pravou ruku roztržitě…
(Anna Achmatovová, 1911)


Jedu s paní Lenkou "pomocí" vyřídit sociální dávky. Je to velmi submisivní bytost, známe se asi 14 dní a trvalo více než 10 dnů, než se mi vůbec podařilo se s ní bavit, a musím proto velmi jemně, opatrně našlapovat kolem její osoby, aby vůbec se mnou komunikovala.

Plány Berlína zakázat parkování aut vyvolávají ve městě debatu

11. 2. 2023

čas čtení 5 minut


Letos v létě se v německém hlavním městě uskuteční kontroverzní pokus o zrušení téměř všech parkovacích míst ve čtvrti Gräfekiez.


Gräfekiez je živá vydlážděná čtvrť jižně od centra Berlína.

Letos v létě se tam plánuje novinka: místní úřady plánují nejméně na tři měsíce zrušit téměř všechna parkovací místa v této čtvrti v rámci sociálního experimentu, který má zmapovat budoucnost německého hlavního města bez aut.

Jak dlouho přesně bude pokus trvat, kolika komunikací ve čtvrti se bude týkat a zda budou volná parkovací místa místo nich zaplněna pingpongovými stoly, květináči nebo jídelními stoly, radnice prozradí až po nedělních zemských volbách v Berlíně.

V té věci tam vznikla ostrá kulturní válka mezi milovníky a odpůrci automobilů.



 18993

V Británii se konalo tajné jednání podnikatelů, vysokých konzervativců a labouristů, o tom, co dělat proti zápornému dopadu brexitu

11. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Vedoucí konzervativci se tajně sešli s podnikateli a s vedoucími labouristy, ale stále ještě nedospěli k nutnosti zrušit brexit. Přestože si to přeje většina Britů

Přední zastánci brexitu a stoupenci setrvání v EU se sešli na dvoudenní "soukromé diskusi" s diplomaty a podnikateli

Mimořádný mezistranický summit, na němž se sešli přední zastánci brexitu se zastánci setrvání v EU - včetně konzervativce Michaela Govea a vysoce postavených členů stínového kabinetu Keira Starmera - se koná v přísném utajení. Zabýval se zápornými dopady brexitu a tím, jak je v národním zájmu napravit.

Dvoudenní setkání nejvýznamnějších labouristických a toryovských politiků z obou stran debaty o brexitu spolu s diplomaty, experty na obranu a šéfy největších podniků a bank se konalo ve čtvrtek odpoledne a večer a v pátek v historickém  sídle Ditchley Park v hrabství Oxfordshire.

Ruská agrese na Ukrajině: Rostoucí rivalita mezi Wagnerem a ruským ministerstvem obrany je podle britského ministerstva obrany "klíčovým faktorem" ukončení náboru vězňů

11. 2. 2023

čas čtení 16 minut

- Nejnovější zpravodajská zpráva britského ministerstva obrany uvádí, že klíčovým faktorem údajného ukončení náboru vězňů ruskou žoldnéřskou skupinou je pravděpodobně "stále přímější rivalita mezi ruským ministerstvem obrany a skupinou Wagner".

Zakladatel skupiny Wagner Jevgenij Prigožin ve čtvrtek uvedl, že skupina "zcela zastavila" nábor vězňů pro boj na Ukrajině.

Skupina začala s náborem vězňů v rozsáhlém ruském vězeňském systému loni v létě a nabízela odsouzeným milost, pokud přežijí šest měsíců na Ukrajině.

Neposkytla informace o tom, kolik odsouzených vstoupilo do jejích řad, ale údaje ruské vězeňské služby zveřejněné v listopadu ukázaly, že počet vězňů v zemi se od srpna do listopadu snížil o více než 20 000, což je největší pokles za více než deset let.


Podle údajů zveřejněných v lednu se pokles z velké části zastavil. Britské ministerstvo píše, že údaje naznačují pokles tempa náboru vězňů od prosince.

Dodává:

"Zprávy o tvrdé realitě Wagnerovy služby na Ukrajině pravděpodobně pronikly mezi vězně a snížily počet dobrovolníků. Klíčovým faktorem ukončení programu je však pravděpodobně stále více přímá rivalita mezi ruským ministerstvem obrany a Wagnerem."

Skupina Wagner hraje stále významnější roli v ruské válce na Ukrajině, stojí v čele několikaměsíčního útoku na město Bachmut.

Americké zpravodajské služby v prosinci uvedly, že podle jejich názoru nasadila skupina Wagner na Ukrajině 40 000 odsouzených bojovníků, kteří tvoří naprostou většinu vojáků skupiny Wagner na Ukrajině.

V aktualizaci britského ministerstva obrany se dále uvádí, že pravidelná ruská armáda "pravděpodobně nyní nasadila také naprostou většinu záložníků povolaných v rámci 'částečné mobilizace'".

Ruské vedení stojí před obtížnou volbou: buď tolerovat oslabování svých jednotek, omezit cíle, nebo provést další formu mobilizace.

Přicházejí zprávy, že občané ruských měst jsou zděšeni, že se tam vracejí brutální zločinci, kteří byli propuštěni z vězení po půlroční službě ve Wagnerově armádě.

- Prigožin: Okupovat Doněck a Luhansk bude od nynějška trvat dva až  tři roky. Také hovoří o plánu Ruska okupovat Evropu až po kanál La Manche:



 19385

Putin sází na to, že se Západ na Ukrajinu nakonec vykašle. Musíme mu dokázat, že se mýlí

11. 2. 2023

čas čtení 7 minut


Po roce boje o přežití své země Volodymyr Zelenskij ví, že někteří lidé v Evropě hledají cestu, jak z války ven

 
Ten obraz byl ohromující, optika dokonalá: válečný vůdce promlouvá k národu ve starobylém sále, paprsky vitrážového slunce ho téměř korunují svatozáří. A přesto na tom obrázku něco nesedělo. Volodymyr Zelenskij se tam nesnažil posilovat odhodlání vlastního lidu, kterému by se po roce války, ztráty a bolesti dalo odpustit, že ztrácí odvahu. Byl ve Westminsteru, aby uklidnil nervy britských politiků - a později i evropských - a zajistil, že neopustí boj, který Brity stál mnohem méně než Ukrajince, argumentuje Jonathan Freedland.

Jeho oficiální žádost se týkala stíhacích letounů - "Dejte nám křídla," řekl -, ale měl širší záměr. Jeho blesková cesta do Londýna, Paříže a Bruselu měla za cíl zajistit, aby Západ neztratil s Ukrajinou trpělivost, aby se s blížícím se prvním výročím invaze Vladimira Putina na Ukrajinu nezačal dívat na hodinky - a nezačal hledat brzký odchod.

 19385

Argentina zasahuje proti ruské "porodní turistice"

11. 2. 2023

čas čtení 2 minuty


Imigrační úřady v Argentině zasahují proti ruským ženám, které od invaze na Ukrajinu začaly jezdit do Buenos Aires rodit, aby pro své děti získaly argentinské občanství.

Ředitelka argentinského imigračního úřadu Florencia Carignano v pátek uvedla, že bylo zahájeno soudní vyšetřování toho, co označila za lukrativní obchod, který ruským rodičkám slibuje argentinské pasy.

Carignanová promluvila poté, co ve čtvrtek pozdě večer přiletělo týmž letadlem 33 nastávajících rodiček - všechny ve 32. až 34. týdnu těhotenství. Několik žen bylo nejprve odmítnuto při pasové kontrole, ale nakonec byly vpuštěny do země.

Koncept porodní turistiky sice není nový, ale díky izolaci Moskvy od Západu v důsledku války se Argentina, kde Rusové nemají vízovou povinnost, stala oblíbenou destinací pro rodiny, které chtějí svým dětem poskytnout výsady druhého občanství.

Podle Carignanové přijelo do této jihoamerické země za poslední rok přibližně 10 500 těhotných Rusek.

26442

Němci požadují, aby se kvůli nedostatku pracovních sil angličtina stala druhým úředním jazykem

11. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Politik z vládní FDP argumentuje, že kvalifikované zahraniční pracovníky odrazuje těžkopádná byrokratická němčina

Angličtina by se měla stát druhým úředním jazykem na správních úřadech v Německu, argumentuje  jedna z vládních stran v zemi s tím, že těžkopádná byrokratická němčina je prý  příliš velká překážka pro tolik potřebné kvalifikované pracovníky ze zahraničí.

Počet ohrožených domácností stoupl v ČR z 16 na 28 procent

10. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta





V Anglii ultrapravičáci podpálili policejní vozidlo při "protestech" proti uprchlíkům

10. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:

Liverpoolská policie  oznámila, že po násilných výtržnostech před hotelem, kde byli v pátek večer ubytováni žadatelé o azyl, bylo zatčeno patnáct osob ve věku od 13 do 54 let.

Demonstrace před hotelem Suites v Knowsley se zvrhla v násilnosti, při kterých byla zapálena policejní dodávka a házeny kameny.

Třináct mužů a dvě ženy byly zatčeny.

* * *

"Jsme hluboce šokováni, že ultrapravicová demonstrace v Knowsley vedla k nepokojům. Dovedeme si představit, v jaké hrůze jsou uprchlíci uvnitř hotelu, kolem něhož ultrapravičáci páchají násilí. Ultrapravicoví násilníci zapálili policejní vozidlo."
V oblasti Knowsley v Liverpoolu vypukly nepokoje poté, co několik stovek demonstrantů z krajně pravicové skupiny Vlastenecká alternativa protestovalo proti žadatelům o azyl, které ministerstvo vnitra ubytovalo v místním hotelu.

Podle očitých svědků se protest u hotelu Suites zvrhl v násilnosti, když příznivci krajní pravice zapálili policejní dodávku a její vybavení.

Protestu se zúčastnili také antifašističtí demonstranti a jeden z nich uvedl, že krajně pravicoví demonstranti se rozdělili do tří skupin a obklíčili menší počet antifašistických demonstrantů.

 19950

Nikaragujský diktátor nečekaně vyhostil do Spojených států 222 příslušníků opozice

10. 2. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 
Režim Daniela Ortegy poslal 222 politických vězňů přímo z věznic do exilu ve Spojených státech a  schválil dodatek k článku v ústavě, který jim měl odebrat nikaragujské občanství a učinit je osobami bez státní příslušnosti. Všichni byli za úsvitu vyvedeni z cel a posazeni do autobusů, aniž by věděli, kam jedou. Představovali si, že je převážejí do věznice poblíž letiště.

 19148

Pentagon chce obnovit přísně tajný program komand na Ukrajině

10. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Podle zprávy, kterou přinesl deník Washington Post, chtějí představitelé Pentagonu obnovit válečné rozkazy z doby před válkou na Ukrajině. Ty by jim umožnily aktivovat komanda v podobě "kontrolních týmů", jež by řídila ukrajinské operativce při potírání ruských dezinformací a monitorovala by pohyby vojsk v terénu.

To by však vyžadovalo, aby se americký personál nacházel na Ukrajině nebo v sousední zemi, informuje web Responsible Statecraft.

Ruské rakety u hranic vzdušného prostoru NATO

10. 2. 2023

čas čtení 18 minut

- "Pro Ukrajinu je jediná mírová formule: Likvidace Ukrajiny jako státu":


Ukrajina oficiálně žádá o nizozemské stíhačky F-16,  Švýcaři rozhodli, že Španělsko nemůže dát Kyjevu protiletadlové zbraně

Rumunsko uvádí, že ruská raketa proletěla 35 km severovýchodně od jeho hranic

- Ukrajina obvinila Rusko z vypálení dvou raket, které před vletem na Ukrajinu překročily moldavský a rumunský vzdušný prostor. Rumunsko je členem NATO. Generál Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, uvedl, že dvě rakety Kalibr překročily moldavský vzdušný prostor v 10.18 hodin a poté v 10.33 hodin vletěly do Rumunska na křižovatku státní hranice. Poté pokračovaly na západní Ukrajinu, uvedl.

    Moldavské ministerstvo obrany potvrdilo, že raketa překročila jeho vzdušný prostor. Ve svém prohlášení uvedlo:  "V 10.18 hodin překročila raketa vzdušný prostor Moldavské republiky nad městem Mocra v Podněsterské oblasti a později nad městem Cosauți v okrese Soroca a směřovala na Ukrajinu. Ministerstvo obrany spolu s odpovědnými orgány v zemi pečlivě monitoruje situaci v regionu a důrazně odsuzuje narušení vzdušného prostoru Moldavské republiky."

    Rumunské ministerstvo obrany nejprve uvedlo, že nemůže zprávy potvrdit, ale v dalším prohlášení uvedlo, že sledovací systémy zachytily něco, co vypadalo jako střela s plochou dráhou letu odpálená z ruské lodi poblíž Krymu, ale že nepřekročila rumunský vzdušný prostor.

    Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat uvedl, že Kyjev měl možnost sestřelit ruské rakety nad Rumunskem a Moldavskem, ale neučinil tak. "Armáda chápala rizika a hrozby pro obyvatelstvo cizího státu, proto to hned neudělala," řekl Ignat.

- Studenti mají hodinu výtvarné výchovy v kyjevském metru, kde se skrývají před ruskými raketami:



 19949

Lubomír Štrougal, nejdéle sloužící československý premiér

10. 2. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty


Lubomír Štrougal se dokázal udržet ve vysokých funkcích ve většině různých období komunistické vlády v Československu a často byl označován za pragmatického technokrata moci

Ve věku 98 let zemřel tento týden Lubomír Štrougal, který byl více než 18 let předsedou vlády v éře tzv. normalizace v komunistickém Československu. Přestože byl Štrougal na sklonku své kariéry považován za reformního komunistu, zosobňoval také tuhý reakční režim, který po invazi do Československa vedené Sověty v srpnu 1968 nahradil "socialismus s lidskou tváří" Pražského jara.

Zemětřesení v Turecku a Sýrii: počet obětí přesáhl 21 000; USA udělily licenci na pomoc a pozastavily sankce vůči Sýrii

10. 2. 2023

čas čtení 9 minut

 

Očekává se, že počet mrtvých se v následujících dnech zvýší; licence na pomoc související se zemětřesením vydaná americkým ministerstvem financí bude trvat šest měsíců

- Tisíce lidí zcela zjevně zavraždily stavební firmy. V rozhovoru se stavebním inženýrem, vysílaném Channel 4 News, inženýr konstatoval, že zemětřesení lidi nezabíjí, zabíjejí je špatně postavené budovy. Reportéru BBC ukázal budovu, kterou zemětřesení vůbec nepoškodilo, a vysvětlil, jak je postavená a proč nespadla.

- V pátek brzy ráno, čtyři dny po katastrofálním zemětřesení, byl z trosek zřícené budovy v tureckém městě Gaziantep vytažen z větší části nezraněný teenager


Před svítáním v Gaziantepu, nedaleko epicentra zemětřesení, záchranáři vytáhli Adnana Muhammeda Korkuta ze sklepa, kde byl uvězněn od pondělního zemětřesení. Sedmnáctiletý mladík se usmíval na dav přátel a příbuzných, kteří skandovali jeho jméno, tleskali a plakali radostí, když ho vynášeli a nakládali na nosítka.

"Díky Bohu, že jste přijeli," řekl a objal svou matku a ostatní, kteří se sklonili, aby ho políbili a objali, když ho nakládali do sanitky. "Děkuji vám všem."

Teenager, který byl uvězněn 94 hodin, ale nebyl rozdrcen, řekl, že byl nucen pít vlastní moč, aby uhasil žízeň.

"Tak jsem byl schopen přežít," řekl.

"Mám syna jako ty," řekl mu záchranář, identifikovaný pouze jako Yasemin, poté, co ho vřele objal. "Přísahám ti, že jsem čtyři dny nespal. Přísahám, že jsem nespal, snažil jsem se tě dostat ven." 


 19460

Rusko zahájilo útoky íránskými drony a raketami na jihu a na východě Ukrajiny

10. 2. 2023

čas čtení 2 minuty


Íránské bezpilotní letouny Šahíd byly zjištěny, jak letí  k Dněpropetrovsku, jsou hlášeny výbuchy poblíž Bachmutu

Rusko zahájilo útok drony a raketami na cíle na jihu a východě Ukrajiny, podle činitelů a místních obyvatel, kteří hlásili, že slyšeli hlasité výbuchy.

Ve velké části země se ve čtvrtek pozdě večer rozezněly sirény protivzdušné obrany. Serhij Lysak, vojenský správce v Dněpropetrovské oblasti, uvedl, že bylo zjištěno, že do oblasti letí bezpilotní letouny Šahíd.



Zelenskij požaduje pro Ukrajinu členství v EU a vyjadřuje obavy z ruských plánů v Moldavsku

10. 2. 2023

čas čtení 8 minut

Ukrajinský prezident v historickém projevu uvedl, že jeho zpravodajské služby zachytily ruský plán na "ovládnutí Moldavska".

Volodymyr Zelenskij vyzval evropské představitele, aby urychlili dodávky zbraní a zahájili s Ukrajinou ještě letos rozhovory o členství v EU, a to při vysoce symbolické návštěvě Bruselu, kde prohlásil, že Rusko se snaží zničit "ukrajinsko-evropský způsob života".

 19904

Dlouhá cesta Německa a Francie na stranu Ukrajiny

10. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Volodymyr Zelenskij je v Bruselu oslavován – a není divu. Ohromující je to, co se stalo v Berlíně a Paříži, skutečných centrech moci na kontinentu. Postoj Olafa Scholze a Emmanuela Macrona k Ukrajině se v poslední době výrazně změnil, píší Klaus Geiger a Christoph B. Schiltz.

 19053

Bláznivá politika ministra Válka

10. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta



 19376

Pilíř nové Putinovy ideologie: Teze, že "Rusko je obětí nepřátel"

10. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Rok 2022 znamenal nejen zahájení rozšířené invaze Vladimira Putina na Ukrajinu, ale také výběr základního principu jeho ideologie. Předtím se zdálo, že ústřední myšlenkou bude, že "Rusko je země velkých příležitostí", ale nyní zvítězila myšlenka, že "Rusko je obětí bezpočtu nepřátel", říká Dmitrij Travin.

 19947

Hlavní Bidenův ruský poradce rezignoval

10. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Hlavní poradce prezidenta Spojených států pro Rusko a Střední Asii v Radě národní bezpečnosti Eric Green rezignoval na svůj post a ukončil svou diplomatickou kariéru, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jakea Sullivana.

 19668

Proč Německo podkopává jednotu NATO

10. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Kvůli Německu vychází Západ z ukrajinské krize slabší a rozdělený, upozornila ještě vloni před 24. únorem výzkumnice Carnegie Europe Judy Dempseyová. Tento její článek vyšel před rokem, v lednu 2022.

 19306

Válka na Ukrajině: Co Rusko udělalo špatně

10. 2. 2023

čas čtení 36 minut

Tři měsíce před ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022 se ředitel CIA William Burns a americký velvyslanec v Rusku John Sullivan setkali v Moskvě s Nikolajem Patruševem, ultrajestřábím poradcem ruského prezidenta Vladimira Putina, napsala Dara Massicotová.

 17911

Sup, Krkavec, Hyena a exekuce zajištěna!

10. 2. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

 

Exekuční Supi, Krkavci a Hyeny si krákají o další finanční zob pro vlastní nenažranou povahu. Nikdy nemají dost. Vinný i nevinný dlužník, nezajímá. Jejich pokřivená morálka jim nekompromisně velí, ať bezbranné oběti ohlodají až na kost. I morek vycucnou, nemohou si pomoct. S radostí mučí dlužníkovu duši. Nikdy nedopustí, aby dlužník unikl z dovedně státem a vládami vystavené dluhové pasti lichvářských pařátů. Jsou to hanebné inkarnace nejhorších komunistických manýrů, které po Sametu rozkvetly do smrtící hniloby.

 19422

Ukrajina zuří: Musk zamezil užívání Starlinku pro ukrajinské drony

9. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Musk tvrdí, že jeho  satelitní komunikační služba "nikdy  nebyla určena k vojenskému využití"

Vysoce postavený poradce ukrajinského prezidenta reagoval s hněvem poté, co společnost SpaceX Elona Muska uvedla, že podnikla kroky k tomu, aby zabránila své satelitní komunikační službě Starlink v ovládání bezpilotních letounů, které jsou pro kyjevské síly klíčové v boji proti ruské invazi.

Gwynne Shotwell, provozní ředitelka společnosti SpaceX, na konferenci v USA řekla, že toto překvapivé rozhodnutí bylo přijato, protože nikdy nebylo záměrem společnosti umožnit, aby byla služba Starlink využívána "k útočným účelům".

 19941

Úmrtí pana Halamky je mementem sociální politiky v Praze…

9. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Vážení zastupitelé MHMP,  zvažte volbu nového politického vedení, kde na funkci radní pro sociální a bytovou oblast je navržena Alexandra Udženija

"Boris umřel opravdu na nic. Jednoho dne si lehl v baráku do postele a odmítl vstát. Řekl, že už se mu nechce žít…"
(Ladislav Mňačko, Noční rozhovor, 1966)

Před dvěma lety na Praze 2, dlouholeté sídlo paní A. Udženije, která je zde v současné době starostkou. V únoru 2021 měla na starost agendu radní pro sociální oblast a zdravotnictví.

K tomu: Pavel Veleman, Nekooperativní pan Halamka

Příběh vystěhování pana Halamky byl dost děsivý i pro otrlého sociálního pracovníka. Nikdy se k tomu paní Alexandra U. nevyjádřila, nechala vše na sociálním odboru a mluvčí Prahy 2. Dokonce velmi neeticky zveřejnila Praha 2 opravdu osobní a dehonestující údaje k tehdy již mrtvému panu Halamkovi, které porušovaly základní etické principy. Klient byl klasický sběrač, zanašeč bytu  - je to psychiatrická diagnóza, která pramení z ohrožení a úzkosti. Těchto bytů jsou v Praze stovky a stále přibývají, jak se zhoršuje sociální situace občanů.

16301