Tři základní ideje kolektivního Putina

25. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Při pokusu o identifikaci intelektuálních vlivů na Putina a jeho kamarilu bylo spotřebováno příliš mnoho inkoustu. Ve skutečnosti tyto vlivy nejsou knihami a články, ale spíše zkušenostmi, které vůdce a jeho tým zažili v mládí v zapadlých uličkách Leningradu a o něco později v mučírnách KGB, píše Igor Ejdman.

Vynikají především tři myšlenky: Za prvé, "hotentotská morálka", která tvrdí, že slabí jsou vždy sežráni a silní mají vždy pravdu. Pro její adepty jiná morálka neexistuje a ani nemůže být. Všechny argumenty o demokracii, mezinárodním právu a lidských právech jsou jen podvodem, který má oslabit nepřítele.

Za druhé, "perzekuční syndrom". Putinisté věří, že Západ je věčným nepřítelem, protože chce Rusko připravit o moc, aby on spíše než sami Rusové mohl vládnout tomuto kmeni a drancovat ho. A také prý chce z ruských dětí udělat homosexuály, aby mohl kmen podělat nejen morálně, ale i fyzicky.

A za třetí, "klamy vznešenosti". Západ prý zničil SSSR tím, že využil slabosti sovětských vůdců, ale my jsme silní, obnovíme Rusko jako velmoc a budeme dominovat všude, kde vládli ruští carové a generální tajemníci. Tohle je naše džungle a jen my máme právo tady vládnout.

Kvůli této poslední víře putinisté jsou přesvědčeni, že je Západ nemůže zastavit. Podle nich Západ tvoří slaboši a zvrhlíci. Jejich svět upadá a náš čas nadešel. Budeme nejmocnější na světě.

Mělo by být zřejmé, že neexistuje možnost se s věřícími takové ideologie na čemkoli dohodnout. Uklidnit je mohou pouze lidé v bílých pláštích - a budou muset být vyzbrojeni něčím více než injekčními stříkačkami a pilulkami.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4506

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022