Boje na východě Ukrajiny se mění v zákopovou válku, Rusko se snaží o průlom

29. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Město Bachmut bylo z větší části opuštěno,  neustálé ostřelování proměnilo budovy v trosky

Boje v okolí klíčového východoukrajinského města Bachmut se zvrhly v krvavou řež, v níž jsou denně hlášeny stovky mrtvých a zraněných. Ruské ani ukrajinské síly nebyly po měsících bojů schopny dosáhnout významného průlomu.

Vzhledem k tomu, že Rusko v posledních týdnech přesunulo do oblasti nové formace, včetně posil, které se dříve nacházely v Chersonské oblasti, boje v sektoru Bachmut se zvrhly v zákopovou válku připomínající první světovou válku.

97 procent ruských útoků je zaměřeno proti civilistům:



 
O víkendu se objevily záběry ukrajinských vojáků v zaplavených, bahnitých zákopech a na bojištích posetých pahýly stromů pokácených dělostřeleckou palbou.

V pondělí pokračovaly v okolí Soledaru těžké boje, v jejichž čele stáli žoldnéři z ruské soukromé vojenské korporace Wagner, jejímiž členy jsou i omilostnění trestanci.

Ukrajinská prezidentská kancelář v pondělí uvedla, že při posledních ruských útocích byli zabiti nejméně čtyři civilisté a 11 dalších bylo zraněno. Uvedla, že intenzivní boje pokračují podél frontové linie na východě, přičemž Rusové ostřelují Bachmut a Toreck v epicentru bojů.

"Lidé se ukrývají ve sklepích, z nichž mnohé jsou plné vody," uvedl doněcký gubernátor Pavlo Kyrylenko. "Žijí v katastrofálních podmínkách, bez elektřiny a topení."

Středem pozornosti většiny nedávných bojů však bylo samotné, nyní již rozvrácené město Bachmut, které z velké části opustilo 70 000 obyvatel, a obě strany do bitvy, která neúnavně pokračuje od léta, kdy se Moskva po sérii neúspěchů a ústupů na bojišti snaží zajistit vítězství..

Vzhledem k malé zjevné strategické hodnotě a řadě dobře bráněných měst mimo sektor Bachmut se však zdá, že úsilí vedené Wagnerem se stalo spíše záležitostí prestiže Wagnera ve vnitřních kruzích Kremlu než nějakého rozumně strategického vojenského myšlení.

Zatímco Rusko používá stejnou taktiku jako při dobývání nedalekých měst Sievierodoněcku a Ličansku - s neustálou těžkou dělostřeleckou palbou, která má ukrajinské obránce vyčerpat - ukrajinské síly se zdají být odhodlány držet své linie a způsobit ruským útočníkům těžké ztráty.

Nedávné video z města, zveřejněné na sociálních sítích, ukazuje ostřelované budovy, z nichž některé jsou proměněny v trosky.

Boje v okolí Bachmutu pokračovaly, zatímco Ukrajina varovala civilisty, aby se připravili na další ruské údery v pondělí, s možností nového kola evakuace z hlavního města během relativního klidu od leteckých útoků na energetická zařízení a další klíčovou infrastrukturu v posledních týdnech.

Západ mezitím zintenzivnil přípravy na zvýšení humanitární pomoci Ukrajině, aby si obyvatelé mohli užít trochu tepla v nejchladnějších měsících a udržet odhodlání národa na co nejvyšší úrovni.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij varoval, že ruská vojska "připravují nové údery a dokud budou mít rakety, nepřestanou".

"Nadcházející týden může být stejně tvrdý jako ten uplynulý," řekl.

V hlavním městě Kyjevě starosta Vitalij Kličko uvedl, že část ze 3 milionů obyvatel města bude možná nutné evakuovat do míst, kde budou základní služby méně náchylné k výpadkům způsobeným raketovými útoky.

Rusko zasáhlo energetická zařízení v okolí Kyjeva raketami, což vedlo k výpadkům dodávek elektřiny a přerušení dodávek vody do města.

A protože se teploty pohybují kolem nuly a očekává se, že za něco málo přes týden klesnou až na -11 °C, mezinárodní pomoc se stále více soustředila na položky, jako jsou generátory a autotransformátory, aby se zajistilo, že výpadky, které postihují vše od kuchyní až po operační sály, budou co nejkratší a nejomezenější.

Ruský prezident Vladimir Putin se "nadále snaží udělat z Ukrajiny černou díru - bez světla, bez elektřiny, bez topení, aby Ukrajince uvrhl do tmy a chladu," uvedl šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell. "Musíme tedy pokračovat v naší podpoře a poskytovat Ukrajincům další materiál, aby mohli čelit zimě bez elektřiny."

Borrell vedl schůzku ministrů EU, která se bude konkrétně "zabývat ukrajinskou válkou z hlediska humanitární krize".

V příštích třech dnech se vedoucí představitelé NATO a ministři zahraničí sejdou v rumunské Bukurešti, kde budou tyto humanitární aspekty rovněž posuzovány.

Ukrajinská energetická společnost Ukrenergo v pondělí uvedla, že po ruských úderech na energetickou infrastrukturu jí stále chybí 27 % produkce. "Rozsah a složitost škod jsou vysoké a opravné práce pokračují nepřetržitě," uvedla společnost v prohlášení.


Dodávky elektřiny byly obnoveny pro 17 % obyvatel  města Cherson, které Ukrajina získala zpět na začátku tohoto měsíce. Rusové pokračují v ostřelování města dělostřeleckou palbou.

Poslední boje pokračovaly v době, kdy vyšlo najevo, že Pentagon zvažuje návrh společnosti Boeing dodat Ukrajině levné malé přesné bomby, které by byly připevněny na hojně dostupné rakety, což by Kyjevu umožnilo zasáhnout daleko za ruskými liniemi, zatímco Západ se snaží uspokojit poptávku po dalších zbraních.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4748

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2022