Rusko odpaluje na Ukrajinu staré jaderné střely zbavené bojových hlavic

30. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
Britská zpravodajská aktualizace uvedla, že u střel z 80. let zbavených jaderné hlavice "je nepravděpodobné, že budou mít spolehlivé účinky".

Rusko odpaluje na ukrajinské cíle stárnoucí řízené střely zbavené jaderných hlavic, protože zásoby Vladimira Putina jsou tak vyčerpané, tvrdí britské ministerstvo obrany.

Zpravodajské informace od britského ministerstva obrany v sobotu uvedly, že zoufalá improvizace bojujících sil ruského prezidenta "pravděpodobně nedosáhne spolehlivých výsledků".

Citovaným důkazem jsou obrázky zjevně sestřelených leteckých střel s plochou dráhou letu AS-15 Kent, které byly údajně navrženy v 80. letech jako nukleární nosiče.

Ministerstvo obrany uvedlo, že jaderné hlavice byly pravděpodobně nahrazeny balastem, přičemž Kreml pravděpodobně doufá, že rakety rozptýlí pozornost ukrajinské protivzdušné obrany.

"Ačkoli takový inertní systém stále způsobí určité poškození prostřednictvím kinetické energie střely a jakéhokoli nevyhořelého paliva, je nepravděpodobné, že dosáhne spolehlivých účinků proti zamýšleným cílům," stojí v prohlášení.

"Ať je záměr Ruska jakýkoli, tato improvizace zdůrazňuje úroveň vyčerpání ruských zásob střel dlouhého doletu."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4936

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022