Anglická monarchie zažila zase jednou pěkný průšvih

1. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Kmotra prince Williama rezignovala na svou funkci v královském paláci kvůli svému rasistickému výslechu jedné návštěvnice  

Bývalá dvorní dáma královny Alžběty se omluvila a rezignovala.
 
Oficiální "společnice" (lady-in-waiting)  zesnulé královny Alžběty rezignovala na svou funkci v anglickém královském paláci  a omluvila se poté, co se jedna z černošských účastnic recepce   pořádané manželkou nového krále Karla cítila ztraumatizována jejím rasistickým výslechem

Ngozi Fulaniová, zakladatelka charitativní organizace Sistah Space, prohlásila, že Susan Husseyová (83)  jí posunula vlasy, aby se mohla podívat na její jmenovku, a vytrvale se jí ptala, odkud pochází její "lid", přestože jí bylo řečeno, že se Fulaniová narodila v Británii a je britské národnosti.

Mluvčí prince z Walesu, který je kmotřencem lady Husseyové, uvedl, že tyto komentáře jsou nepřijatelné a že "rasismus nemá v naší společnosti místo".
 



 

Svědky úterního střetu na recepci věnované násilí na ženách a dívkách byly další dvě ženy: Mandu Reidová, předsedkyně Strany za rovnoprávnost žen, která je smíšeného původu, a další černošská zástupkyně jiné charitativní organizace.

Třiaosmdesátiletá Husseyová, vdova po bývalém předsedovi Rady BBC siru Marmaduku Husseyovi, byla nedávno jmenována jednou z dam v domácnosti královny. Je blízkou přítelkyní krále. Její dcera Katherine Brookeová byla právě jmenována jednou ze společnic nové královny Camilly.

Buckinghamský palác označil tyto výroky za "nepřijatelné a hluboce politováníhodné". Husseyová se "hluboce omluvila" za způsobenou újmu a s okamžitou platností rezignovala na svou čestnou funkci.

Fulaniová napsal na Twitteru: "Smíšené pocity ze včerejší návštěvy Buckinghamského paláce. Deset minut po příchodu ke mně přistoupila  lady SH, a odhrnula mi vlasy, aby viděla mou jmenovku. Proběhla níže uvedená konverzace."


Zdroj v angličtině ZDE
Lady SH: Odkud jste?

Já: Z organizace Sistah Space.

SH: Ne, odkud pocházíte?

Já: Sídlíme v Hackney.

SH: Ne, z jaké části Afriky jste VY?
 
Já: Nevím, nezanechali po sobě žádné záznamy.

SH: No, musíte vědět, odkud jste, strávila jsem nějaký čas ve Francii. Odkud jste vy?

Já: Odsud, z Británie.

SH: NE, ale jaké jste národnosti?

Já: Narodila jsem se tady a jsem Britka.

SH: NE, ale odkud   pocházíte, odkud pocházejí vaši lidé?

Já: "Moji lidé", dámo, co to je?

SH: Aha, vidím, že budu mít problém přimět vás říct, odkud jste. Kdy jste sem poprvé přišla?

Já: Paní! Jsem britské národnosti, moji rodiče sem přišli v padesátých letech, kdy ...

SH: Aha, já věděla, že se k tomu nakonec dostaneme, jste přece z Karibiku!

Já: Ne, Paní, jsem afrického původu, karibského původu a britské národnosti.

SH: Aha, takže vy jste z ..."

Buckinghamský palác zveřejnil toto prohlášení: "Tento incident bereme nesmírně vážně a okamžitě jsme zahájili vyšetřování, abychom zjistili všechna fakta. V tomto případě došlo k nepřijatelným a hluboce politováníhodným výrokům. Ngozi Fulaniovou jsme v této záležitosti oslovili a zveme ji, aby si o všechcharakteristikáchtéto své zkušenosti s námi osobně promluvila, pokud si to bude přát.

"Dotyčná osoba se hluboce omluvila za způsobenou újmu a s okamžitou platností odstoupila ze své čestné funkce."

Fulaniová uvedla, že se "nikdy necítila tak nevítaně a nepříjemně".

Řekla: "Téměř jsem byla nucena říct, že vlastně nejsem Britka. Nevím, co myslela tím 'mým lidem'. Bylo pro ni nepochopitelné, že mám britské občanství. Když slyšela, že moji rodiče pocházejí z Karibiku, řekla: 'Konečně se někam dostáváme'... Byl to otevřený rasismus.

O její rezignaci řekla: "Je pro mě tragické, že to takhle dopadlo. Byla bych raději, kdyby jí někdo promluvil nebo ji převychoval."

Není to poprvé, co královská instituce čelí obvinění z rasismu. V rozhovoru s Oprah Winfrey vévoda a vévodkyně ze Sussexu se stěžovali na rasismus v anglické královské rodině. 

0
Vytisknout
6412

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022