Umělá inteligence vytváří stále dokonalejší obrazy. Co to znamená pro svět umění?

1. 12. 2022

čas čtení 3 minuty
V Británii se diskutuje o ohromujícím vývoji v oblasti umělé inteligence

Již více než 30 000 let jsme jediným uměleckým druhem na Zemi, plus minus nějaký ten neandrtálec nebo šimpanz házející barvy, napsal kritik Jonathan Jones. Umění je nejstarším a nejpůsobivějším triumfem lidského vědomí, od Lascaux po Sixtinskou kapli. Ale nová generace uměleckého softwaru s umělou inteligencí (AI) tomu možná učiní přítrž. Během okamžiku vám vytvoří Picassa nebo Turnera nebo použije jejich styly na jakékoli téma, které si představíte.

Například ZDE si můžete pomocí umělé inteligence vytvořit jakýkoliv obraz.



 

Stable Diffusion a jeho konkurenti, jako je DALL-E 2, dalece překračují dosavadní nároky na umění umělé inteligence. Jsou snadno dostupné online a v tomto smyslu jsou otevřené plné veřejné kontrole, vytvářejí přesné, bohaté a přesvědčivé obrazy v reakci na zadaný text - například "smutná kočka v horské krajině v Turnerově stylu" nebo jakákoli kombinace stylů, klíčových slov a témat vás zaujme.

Nebo můžete klást otázky spíše okrajové  a existenciální, jako například můj požadavek na "fotografii člověka", z něhož vzešel muž s holou hrudí, který by mohl být muzejním exponátem raného homo sapiens - až na jeho záhadné kabely připomínající sluchátka. 

Až donedávna jsem byl k myšlence umění umělé inteligence hluboce skeptický, dodává Jones. Považoval jsem ji za humbuk a kazuistiku, a to do jisté míry oprávněně: široce medializované snahy jako Ai-Da the robot artist zjevně přehánějí nezávislost stroje a hrají na naši fascinaci vnímajícími umělými bytostmi. Nyní se však tento sen stává skutečností. A umění je jistě jedním z nejneopakovatelnějších projevů lidské mysli.

Proponenti takzvané "silné umělé inteligence", tedy plné umělé inteligence, která bude kopírovat a překonávat lidskou mysl, rádi uvádějí analogie s biologickou evolucí. Během milionů let se z bezduchých buněk vyvinul lidský mozek; stroje se nyní vyvíjejí mnohem rychleji, tak proč by se brzy nemohly stát lidsky vnímavými? Zdá se, že vývoj umění umělé inteligence to potvrzuje. V roce 2018 se v aukční síni Christie's prodal obraz vygenerovaný umělou inteligencí s názvem Portrét Edmonda de Belamy za 432 500 dolarů (360 000 Kč) - přesto byl tento portrét extrémně hrubý, pixelová šmouha, kterou bylo snadné odmítnout jako ubohý počítačový pastiš Franse Halse. O čtyři roky později se detailnost a nuance obrazů vytvořených nejnovějšími generátory umělé inteligence exponenciálně zlepšily

Co to znamená pro umění? Je to konec naší činnosti  jako jediného druhu, který dokáže vytvářet umění? Nebo budou moci  lidé a stroje spolupracovat a vytvořit něco úžasného? 

Zdroj v angličtině, také obrázky: ZDE

1
Vytisknout
5479

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022