Stromy podél silnic stále především kácíme a jen výjimečně sázíme

30. 11. 2022

čas čtení 4 minuty
tisková zpráva Arniky

Ve dvanácti  krajích v roce 2021 krajské správy silnic vysázely 10 348 stromků.  17 344 stromů  vykácely. Za tři pokácené  stromy tedy vracíme do krajiny podél silnic sotva 2 sazenice. Tento trend se od roku 2003 nemění, přes různé proklamace politiků i příslušných ministerstev, přes vyhlašované dotační programy  na ochranu krajiny i  přes ojedinělé zvraty k lepšímu v některých krajích.

Znamená to, že degradace naší krajiny pokračuje. Zelená síť podél komunikací mizí, přibývá zpevněných ploch a pokračuje fragmentace krajiny, kdy malé ostrůvky volné půdy mezi technickými stavbami nejsou s to plnit svoji funkci.

 

Z celkového počtu stromků vysázených v roce 2021 bylo podle údajů silničářů pouze 4,7% vysázeno jinde, než u silnic, kde se kácelo.  To by mohla být dobrá zpráva, kdyby nebyla  za posledních 5 let ojedinělá. V roce 2020 to bylo například  34% sazenic, které byly vysázeny jinde, než kde došlo k ekologické újmě kvůli kácení stromů .

V roce 2021 udělali pro stromy nejvíce silničáři v Libereckém kraji, kde za 926 vykácených stromů vysázeli 1338 nových. Opačný konec pomyslného žebříčku  opět obsadil Královéhradecký kraj, kde po masívním kácení (3 065 pokácených stromů, to je nejvíce pokácených stromů za rok 2021 v ČR) vysázeli jen 424 stromků. Tento kraj tak dalším rokem  potvrzuje, že význam zdravé a pestré krajiny pro něj není prioritou. Zůstává pevně usazen na posledním místě naší statistiky, podle které se v Královéhradeckém kraji u silnic dlouhodobě nejvíce kácí a nejméně  sází.

Podle údajů krajských správ silnic se v roce 2021 méně kácelo a více sázelo také v Jihomoravském kraji  (1759   vysazeno,  1573 vykáceno) a v Ústeckém kraji ( 187  vysazeno,  170 vykáceno). Poměrně dobře vychází statistika ještě pro Olomoucký kraj (1473 vysazeno, 1665 vykáceno).

Kromě Královéhradecké kraje mizely stromy podél silnic nejvíce  v Karlovarském (237 vysázeno, 798 vykáceno, ) a  Plzeňském kraji (802 vysázeno, 2014 vykáceno).  

 Dlouhodobě  převládá kácení, neboť od roku 2003 zmizelo od našich krajských silnic  více než  304  tisíc stromů, které nahradilo jen 191 tisíc sazenic. To odpovídá sotva  2 vysazeným stromkům za 3 poražené stromy.

 

Box: Podívejte se na podrobné statistiky kácení za rok 2021

 

Zachování vzrostlých stromů v krajině tak zůstává prioritou jen  pro část veřejnosti a ekologické spolky.  Stromy jsou tématem jen  pro některé politiky zejména v době volební kampaně  a  pouze formálním tématem také  pro vládní  strategické dokumenty.

“ Osmnáct  let (od roku 2003) je už i pro stromy docela dlouhá doba, abychom viděli, že to, co se děje se stromy podél silnic a tedy i s naší krajinou, není obrat k lepšímu. My jen přešlapujeme na místě, “říká RNDr. Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy.

A tak si znovu zopakujme, co nejvíce brání péči o stávající stromy a výsadbám nových alejí podél silnic ve správě krajů:

-          Nejsou peníze na údržbu stávajících vzrostlých, ale i nedávno vysazených stromů. Provozní rozpočty státních organizací i soukromých vlastníků nepočítají s  dostatečnou položkou na obnovu a údržbu zeleně.  Dotační tituly poskytují finance na 3-5 let údržby nových sazenic. Žádný strom za pět let nedosáhne dospělosti.

-          Projektová dokumentace pro výstavbu nových a rekonstrukci stávajících silnic se stromy většinou nepočítá. Zejména, pokud jde o projekty vytažené po několika letech ze šuplíku.

-          Osoby odpovědné za koncepci silniční vegetace na správách silnic většinou nemají  dostatek kompetencí a znalostí k prosazování změny.

-          Chceme sázet a obnovovat aleje  v bezpečné vzdálenosti od vozovky, což je dobré pro stromy i provoz na silnici. Silničáři ale nemají vhodné pozemky ani podmínky pro jejich získání.

-          Vlastníci pozemků u silnic  údajně nechtějí stromy na svém pozemku. Zdá se, že tady vázne komunikace a motivace.  

 

Žádné oficiální statistiky o kácení a výsadbě alejí podél silnic na celostátní úrovni neexistují. Souhrnné přehledy proto od roku 2003 zpracovává spolek Arnika dotazováním u jednotlivých krajských správ údržby silnic. Přesto jsou statistiky neúplné a chybí informace, jak jsou nové výsadby úspěšné nebo kolik stromů vysázených u silnic před deseti lety zdárně prospívá.

0
Vytisknout
5166

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022