Nenávist k tělu: V čem ruská cenzura už překonala sovětskou

30. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
V rámci tažení Vladimira Putina na obranu tradičních rodinných hodnot nyní ruští představitelé eliminují nebo rozmazávají nahotu ve filmech ze sovětské éry, které i sovětští cenzoři nechali promítat. Toto úsilí je znepokojivé, protože znamená začátek příchodu ještě ostřejší cenzury, upozorňuje Sergej Belanovskij.

Prominentní moskevský sociolog říká, že nejnovější idiocie ruského úřednictva se mu vybavila, když viděl opakované vysílání sovětského filmu, který obsahoval krátké záběry na ženská ňadra. (Jedná se o film Julije Rajzmana z roku 1982 "Soukromý život".) V novém vydání byla tato ňadra zakryta vazelínou, aby nebylo poznat, co to bylo.

Ale co dělá tuto idiocii znepokojující, je fakt, že někdo na jakési úrovni nebyl líný pečlivě sledovat tento hloupý film a nařídit použití vazelíny k zakrytí odpovídajících snímků. Znamená to, že cenzura se vrátila jako fraška.

Mimochodem, připomnělo to knihu jakéhosi španělského sociologa, který, jak jistě chápete, Franca silně neměl v oblibě. Ve Španělsku za Franca také existovala cenzura, a to i ve vztahu k nahotě, ale jak píše autor, novináři postupně získávali nazpět centimetr po centimetru kousky ženské kůže.

Je zřejmé, že současné akce ruské cenzury vyžadují strukturu, kterou lze jen stěží vytvořit ze dne na den nebo ji omezit na otázku nahých prsou ve filmu. Nyní se pravděpodobně vrátí praxe odstraňování ideologicky "škodlivých věcí".

Zdroj v ruštině: ZDE

3
Vytisknout
5677

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022