Ruská agrese na Ukrajině: Od začátku invaze se pohřešuje 329 dětí, 12 034 jich bylo deportováno do Ruska

28. 11. 2022

čas čtení 8 minut


Ukrajinská generální prokurátorka rovněž uvádí, že v důsledku ruské invaze bylo zabito 440 dětí

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že na Ukrajině je v současné době považováno za pohřešované 329 dětí, 12 034 dětí bylo deportováno do Ruska.

Údaje o postižených dětech k 28. listopadu 2022: 329 je pohřešovaných, 12 034 - deportovaných a 7 819 - nalezených.

Zdůraznila, že tyto údaje nejsou konečné, neboť stále probíhají práce na ověřování zpráv přicházejících z fronty, jakož i z okupovaných a osvobozených částí Ukrajiny.

Podle ukrajinského vládního portálu Children of War bylo v důsledku ruské války zabito 440 dětí a 851 dětí je nyní hlášeno jako zraněné.

Generální prokuratura hlásí celkem 1291 dětských obětí, přičemž nejvíce jich je v Doněcké, Charkovské a Kyjevské oblasti.

- Rusové se zakopávají na východě řeky Dnipro v Chersonské oblasti a na Krymu, v očekávání ukrajinské ofenzívy:


 
- Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že si předvolalo norského velvyslance kvůli podle něj politicky motivovanému zatýkání ruských občanů za  nezákonné používání dronů.

"Bylo konstatováno, že rozsudky proti Rusům byly politicky motivované a neměly nic společného se zásadami spravedlivé a nestranné justice," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Norské úřady údajně zatkly několik ruských občanů za létání s drony v blízkosti arktické hranice mezi oběma zeměmi nebo za pořizování fotografií utajovaných zařízení, protože Norsko posiluje bezpečnost po podezření ze sabotáže na plynovodu Nord Stream pod Baltským mořem.

- Rusko "jednostranně odložilo" jaderná jednání s USA
Podle listu Kommersant, který se odvolává na americké velvyslanectví, Rusko odložilo rozhovory o jaderném odzbrojení s USA plánované na tento týden.

Ruské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení potvrdilo, že jednání mezi Moskvou a Washingtonem v Káhiře se tento týden již neuskuteční.

- Podle ukrajinské armády ruské síly pokračují v ostřelování obytné infrastruktury a obydlí v nedávno osvobozeném městě Cherson.

Po ruském ostřelování města Čornobajevka v Chersonské oblasti byl zraněn a hospitalizován desetiletý chlapec, uvedla policie.

- Stovky Ukrajinců prchají z města Cherson pouhé dva týdny po jeho znovudobytí od ruských okupačních sil. Při ostřelování ze strany Moskvy zahynulo od 9. listopadu, kdy její síly město opustily, nejméně 32 civilistů.

- Americký thinktank Institute for the Study of War (ISW) ve své poslední aktualizaci zveřejněné v pondělí večer uvedl, že ruské jednotky kopou zákopy a opevňují své pozice v rámci příprav na možný ukrajinský protiútok ve východním Chersonu.

-Prezident Kazachstánu Kassym-Jomart Tokajev se setkal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, aby potvrdil historické vazby mezi oběma zeměmi.

Tokajevova pondělní návštěva Kremlu je jeho první zahraniční cestou od chvíle, kdy si minulý týden v předčasných volbách zajistil druhé funkční období.

Rusko "je a vždy bylo strategickým partnerem" Kazachstánu, dodal.

Putin uvedl, že vztahy mezi Moskvou a Astanou mají "zvláštní charakter", a vyzval k posílení hospodářských vazeb.

- Sedm ministrů zahraničí navštívilo Kyjev, aby vyjádřili Ukrajině podporu
Ministři zahraničí Estonska, Finska, Islandu, Litvy, Lotyšska, Norska a Švédska v pondělí přijeli do Kyjeva vyjádřit podporu Ukrajině.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis o návštěvě informoval na Twitteru a slíbil, že Ukrajina zvítězí navzdory "barbarské brutalitě" Ruska.

Finský ministr Pekka Haavisto na Twitteru hovořil o "bezútěšnosti války" a vyjádřil obdiv "odvaze a odhodlání" Ukrajinců, kteří "brání svou nezávislost".

Norská ministryně zahraničí Anniken Huitfeldtová rovněž sdílela fotografie z návštěvy hlavního města a uvedla, že její země je s Ukrajinou solidární.

-  Elizabeth Roodová, chargée d'affaires mise USA v Rusku hovořila o možnosti následného setkání ředitele CIA Williama Burnse a šéfa ruské zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina.

Tato dvojice se začátkem tohoto měsíce setkala v Ankaře na vzácné schůzce na vysoké úrovni poté, co se objevily spekulace, že někteří vysoce postavení představitelé USA chtějí, aby Ukrajina zahájila jednání s Kremlem o ukončení války.

USA tehdy trvaly na tom, že nevedou tajná mírová jednání s Moskvou bez přítomnosti ukrajinských představitelů, ale že hlavním účelem setkání bylo předat "poselství o důsledcích použití jaderných zbraní Ruskem" a projednat případy Američanů zadržovaných v zemi.

V rozhovoru s ruskou státní tiskovou agenturou RIA Roodová uvedla: "Spojené státy mají kanály pro řízení rizik ve vztahu k Ruské federaci, zejména jaderných rizik, a to byl účel setkání ředitele CIA Burnse s jeho ruským protějškem. Ředitel Burns nic nevyjednával a nehovořil o urovnání konfliktu na Ukrajině. Jsem si jista, že pokud bude potřeba dalšího rozhovoru v rámci tohoto kanálu, může k němu dojít. Pokud vím, nic takového naplánováno není."


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že Rusko brzy zahájí sérii nových raketových úderů na jeho zemi, a varoval ukrajinské obranné síly a občany, aby se na útok připravili. Toto  varování pronesl ve svém nedělním večerním projevu.

- Podle zprávy agentury Reuters Pentagon zvažuje návrh společnosti Boeing dodat Ukrajině levné malé přesné bomby, které by byly připevněny na hojně dostupné rakety a umožnily Kyjevu zasáhnout daleko za ruskými liniemi. Vojenské zásoby USA a spojenců se zmenšují a Ukrajina s pokračující válkou stále více potřebuje sofistikovanější zbraně.

- Kreml uvedl, že vítá nabídku Vatikánu poskytnout platformu pro jednání o řešení ukrajinského konfliktu, ale že postoj Kyjeva to "znemožňuje". Papež František před deseti dny v rozhovoru pro italský deník La Stampa zopakoval, že Vatikán je připraven udělat vše pro zprostředkování a ukončení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

- Stovky Ukrajinců v neděli uprchly z města Cherson, protože ruské ostřelování zesílilo. Osvobození Chersonu na začátku tohoto měsíce znamenalo pro Kyjev významný zisk na bojišti, ale obyvatelé se potýkali s nedostatkem vody, topení a elektřiny.

- Podle výňatku z projevu, který zveřejnil úřad britského premiéra Rishiho Sunaka a který hodlá přednést v pondělí, Británie slíbí, že v příštím roce zachová nebo zvýší vojenskou pomoc Ukrajině. "Budeme stát při Ukrajině tak dlouho, jak bude třeba. V příštím roce zachováme nebo zvýšíme naši vojenskou pomoc. A poskytneme novou podporu protivzdušné obraně," řekne údajně Sunak.

V rámci nejnovějšího balíku pomoci poskytne Velká Británie Ukrajině rakety Brimstone 2, přesně naváděné střely. "Tato pomoc sehrála klíčovou roli při zadržování ruského postupu," uvedlo britské ministerstvo obrany v prohlášení.

- Ukrajinské úřady postupně obnovují dodávky elektřiny, k čemuž přispělo i opětovné připojení čtyř jaderných elektráren v zemi, ale miliony lidí jsou po nejničivějších ruských náletech války stále bez tepla a elektřiny. "Výrobu a dodávky elektřiny obnovujeme den po dni," řekl Zelenskij ve svém nedělním večerním projevu.

- Přežití ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného může záviset na tom, jakou cenu má pro Vladimira Putina jako budoucí vyjednávací trumf, uvedl jeho hlavní poradce. Leonid Volkov při návštěvě Londýna dodal, že Navalnyj ztratil přístup ke své rodině a je trvale zadržován v cele "2,5 x 4 metry" poté, co ho ruské úřady minulý týden umístily na časově neomezené období do samotky. 

Zdtroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4234

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2022