Čína platila tchajwanskému důstojníkovi za to, aby se vzdal, pokud by začala válka

25. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Plukovník pěchoty dostával téměř 1300 dolarů měsíčně, říkají zprávy. Tchaj-wan dlouhodobě čelí hrozbě špionáže ze strany většího souseda, napsala Sarah Zhengová.

Tchaj-wan vyšetřuje důstojníka pěchoty kvůli podezření, že po léta přijímal měsíční platby z Číny, aby za ně předával zpravodajské informace a vzdal se, pokud by někdy vypukla válka. Tvrdí, že případ zdůrazňuje "vážnou hrozbu", kterou představuje pekingská špionáž.

Plukovník dostával 40 000 tchaj-wanských dolarů (1 280 $) každý měsíc z Číny poté, co byl v roce 2019 naverbován ke špionáži bývalým tchajwanským vojenským důstojníkem, napsala v úterý Centrální tisková agentura, aniž by uvedla, odkud informace získala.

Důstojník byl podezřelý, že pořídil fotografii s podepsaným dopisem s příslibem, že se vzdá Číně, pokud vypuknou boje, uvedla CNA. Další velká média na ostrově, jako Liberty Times a United Daily News, informovala o podobných podrobnostech o případu, aniž by uvedla, odkud tyto informace získala.

Tato epizoda podtrhuje problémy, kterým Tchaj-wan čelí, aby zabránil svému většímu sousedovi bohatému na zdroje ve slídění, zejména v jeho ozbrojených silách. USA se dlouho obávají o schopnost Tchaj-wanu udržet technologie a další tajemství mimo dosah Pekingu.

Bývalý náměstek ministra obrany Čang Če-ping – kdysi třetí nejvýznamnější vojenský představitel Tchaj-wanu – byl v roce 2021 vyšetřován kvůli obavám z kontaktu s čínskou špionážní skupinou. Čang byl očištěn a sloužil jako svědek v případu, který nakonec v červnu vedl k obvinění generála ve výslužbě a podplukovníka ze špionáže. Není jasné, jak se jejich situace vyřešila.

Ministerstvo obrany v Tchaj-peji uvedlo, že obvinění proti plukovníkovi pěchoty ukazují, "jak se infiltrace a nábor, shromažďování zpravodajských informací a krádeže tajemství ze strany Komunistické strany Číny staly vážnou hrozbou". Ministerstvo úředníka ve svém prohlášení nejmenovalo.

Dodalo, že podniká kroky ke vzdělávání personálu, od důstojníků až po vojáky, ohledně čínské špionáže.

Když byl v úterý na pravidelné tiskové konferenci v Pekingu dotázán na obvinění ze špionáže, mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien se vyhýbal komentářům a řekl, že nejde o diplomatický problém.

Minulý měsíc čínský vůdce Si Ťin-pching na sjezdu vládnoucí strany, který se koná jednou za pět let, znovu potvrdil, že Peking je ochoten použít sílu, aby zabránil nezávislosti demokraticky spravovaného ostrova.

Tchajwanská prezidentka Cai Ing-wen navázala užší ekonomické a vojenské vazby s Washingtonem, aby čelila zvýšenému tlaku ze strany Číny, a říká, že již vede suverénní stát, který čeká na širší uznání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3934

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022