Ruská agrese na Ukrajině: Při ruském útoku na nemocnici zahynul novorozenec

23. 11. 2022

čas čtení 6 minut
 - Záchranáři pracují na místě v záporožském Vilniusku; Ukrajina zřídí "centra nepřemožitelnosti", která budou poskytovat teplo a elektřinu

 -  Ruská raketa zasáhla 23. listopadu časně ráno tamější porodnici   u Záporoží a zabila novorozence, informoval regionální gubernátor. 

 
- Maďarský premiér Viktor Orbán se ocitl pod tlakem, aby se omluvil poté, co zveřejnil video, na němž má na fotbalovém zápase šálu s vyobrazením historického Maďarska včetně částí Ukrajiny a sousedních zemí.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko v úterý uvedl, že si Kyjev předvolá maďarského velvyslance, "který bude informován o nepřijatelnosti činu Viktora Orbána".

"Propagace revizionistických myšlenek v Maďarsku nepřispívá k rozvoji ukrajinsko-maďarských vztahů a není v souladu se zásadami evropské politiky," napsal Nikolenko na Facebooku. "Čekáme na oficiální omluvu z maďarské strany a odstranění zásahů do územní celistvosti Ukrajiny."

Ukrajinská média ukázala snímky Orbána ze setkání s maďarským fotbalistou se šálou, na níž byla podle listu Ukrajinska pravda vyobrazena mapa "Velkého Maďarska" zahrnující území, které je nyní součástí sousedních států Ukrajiny, Rakouska, Slovenska, Rumunska, Chorvatska a Srbska.

Rozzlobeně reagovalo také rumunské ministerstvo zahraničí, které uvedlo, že maďarskému velvyslanci v Bukurešti předalo svůj "rozhodný nesouhlas s tímto gestem":

- Skupina sedmi zemí se chystá brzy oznámit cenový strop na vývoz ruské ropy a koalice bude pravděpodobně upravovat jeho výši několikrát ročně, nikoliv měsíčně, uvedl v úterý vysoký představitel amerického ministerstva financí. Skupina G7 včetně Spojených států spolu s EU a Austrálií má zavést cenový strop na vývoz ruské ropy po moři 5. prosince jako součást sankcí, které mají potrestat Moskvu za její invazi na Ukrajinu.

- Ukrajinci budou pravděpodobně žít s výpadky elektřiny nejméně do konce března, uvedl šéf jednoho z hlavních dodavatelů energie, protože vláda zahájila bezplatnou evakuaci obyvatel Chersonu do jiných regionů.

- Ruský Gazprom pohrozil, že již příští týden přeruší dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu.
Ve svém prohlášení ruský státní energetický gigant uvedl, že některé toky plynu, které jsou zadržovány na Ukrajině, jsou ve skutečnosti určeny pro Moldavsko, a obvinil Kyjev z bránění dodávkám 52,52 milionu metrů krychlových plynu tranzitujících do Moldavska.

- Na Krymu byla aktivována ruská protivzdušná obrana a v úterý byly odraženy dva útoky dronů, včetně jednoho zaměřeného na elektrárnu poblíž Sevastopolu, uvedl regionální guvernér.
Sevastopol je domovským přístavem ruské černomořské flotily. Ruskem dosazený guvernér Michail Razvožajev vyzval ke klidu a uvedl, že nebyly způsobeny žádné škody.

- Polský prezident hovořil s podvodným volajícím, který se vydával za francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, v noci, kdy raketa zasáhla vesnici u ukrajinských hranic, přiznala jeho kancelář. "Emmanueli, věř mi, jsem mimořádně opatrný," říká Duda volajícímu na záznamu hovoru zveřejněném na internetu. "Nechci válku s Ruskem a věřte mi, jsem mimořádně opatrný, mimořádně opatrný."
 

- Po celé Ukrajině budou zřízena speciální "centra neporazitelnosti", která budou bezplatně a nepřetržitě poskytovat elektřinu, teplo, vodu, internet, mobilní telefonní připojení a lékárnu,
uvedl v úterý ve svém nočním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij.

Ruské útoky vyřadily na dlouhou dobu z provozu až 10 milionů spotřebitelů najednou. Provozovatel ukrajinské národní energetické sítě v úterý uvedl, že škody jsou kolosální.

"Pokud dojde k dalším masivním ruským úderům a bude jasné, že dodávky elektřiny nebudou obnoveny po dobu několika hodin, "centra neporazitelnosti" vstoupí do akce se všemi klíčovými službami," řekl Zelenskij.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal tento týden uvedl, že na Ukrajinu se denně dováží 8 500 generátorových souprav.

Na většině území země napadl v uplynulém týdnu první sníh letošní zimy.

Úřady varovaly před výpadky elektřiny, které by mohly postihnout miliony lidí až do konce března - jedná se o poslední dopad devítiměsíční ruské invaze, která již zabila desítky tisíc lidí, miliony lidí připravila o domovy a otřásla světovou ekonomikou.

Útoky Ruska na ukrajinská energetická zařízení následují po řadě neúspěchů na bojišti, které zahrnují ústup jeho sil z jižního města Cherson na východní břeh řeky Dněpr, která zemi rozděluje.

- Británie posílá na Ukrajinu vrtulníky

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že poprvé od začátku války vyšle na Ukrajinu vrtulníky.

Britský ministr obrany Ben Wallace uvedl, že to bude poprvé od ruské invaze, kdy budou do válkou zmítané země vyslány pilotované stroje.

Podle BBC budou poskytnuty tři vrtulníky Sea King. První z nich již na Ukrajinu dorazil.

Wallace, který to oznámil z Osla, kde se setkává se spojenci, aby projednal pokračující vojenskou podporu Kyjeva, dodal, že Spojené království vyšle také dalších 10 000 dělostřeleckých nábojů.

Zpráva přichází poté, co britský premiér Rishi Sunak využil návštěvy ukrajinského hlavního města k představení nového balíku obranné pomoci ve výši 50 milionů eur, který zahrnuje 125 protiletadlových děl a vybavení proti bezpilotním letounům dodávaným Íránem.

- Moldavsko zaplatí za plyn zadržovaný na Ukrajině, uvedl ve středu moldavský vicepremiér Andrei Spinu.

Gazprom obvinil Ukrajinu, že zadržuje objemy plynu, které byly určeny pro Moldavsko, a uvedl, že by mohl od 28. listopadu začít snižovat dodávky plynu do Moldavska přes Ukrajinu.

"Gazprom obviňuje Ukrajinu a Moldavsko z něčeho, co se neděje. Veškerý plyn dodaný na pravý břeh Moldavska bude Moldavsko platit," uvedl Spinu v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram."
Gubernátor aporižské oblasti tvrdí, že při ruském útoku na porodnici zahynulo novorozeně.
 

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4130

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022