Světová zdravotnická organizace: V zimě budou na Ukrajině ohroženy životy milionů lidí

24. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že na Ukrajině budou tuto zimu ohroženy životy milionů lidí. Polovina ukrajinské energetické infrastruktury je poškozena nebo zničena a 10 milionů lidí je v současné době bez proudu, uvedl regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Henri P Kluge. Předpokládá se, že teploty v některých oblastech klesnou až na -20 °C, informuje BBC.

Od začátku ruské invaze WHO zdokumentovala 703 útoků na zdravotnickou infrastrukturu.

Minulý týden Rusko zasáhlo další energetická zařízení a civilní budovy v rámci jednoho z nejtěžších leteckých bombardování za celou válku.

Jedná se o taktiku, která v poslední době následuje po neúspěších na bojišti, a její dopad začíná být s příchodem zimy citelnější.

"Jednoduše řečeno, tato zima bude o přežití," řekl Kluge na tiskové konferenci v ukrajinském hlavním městě Kyjevě.

Kluge také uvedl, že má "velké obavy" o 17 000 pacientů s HIV v Doněcku, "kterým mohou brzy dojít důležité antiretrovirové léky, které je udržují při životě".

Velká část Doněcka je pod ruskou kontrolou a Kluge "naléhavě vyzývá k vytvoření humanitárního zdravotnického koridoru do všech nově získaných a obsazených oblastí". 

Existují také obavy z nárůstu případů covidu-19. 

"Vzhledem k nízké míře základního očkování - o posilujících očkováních ani nemluvě - mají miliony Ukrajinců slábnoucí nebo žádnou imunitu proti covidu," řekl Kluge.

Varování přicházejí v době, kdy na Ukrajině napadl sníh a kdy teploty klesly pod bod mrazu.

V Kyjevě sníh pokrývá chodníky, prázdná dětská hřiště a lavičky v parcích. Na ulicích je jen málo lidí.

Navzdory sněhové nadílce zima ještě oficiálně nezačala a teploty budou pravděpodobně dále klesat.

Záporožská jaderná elektrárna, která vyráběla více než 25 % ukrajinské elektřiny, již elektřinu nevyrábí.

O víkendu bylo ostřelování elektrárny obnoveno.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi útoky odsoudil a prohlásil, že se jedná o další "těsný zásah" v největší evropské jaderné elektrárně. 

Experti MAAE si v pondělí místo prohlédli, zjistili rozsáhlé škody, nicméně sdělili, že neexistují žádné bezprostřední obavy o jadernou bezpečnost.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4180

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022