USA: Progresivisté mají problém - nikdo s nimi nechce vést kampaň

7. 11. 2022

čas čtení 4 minuty
Některá z největších jmen levicové politiky – Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortezová, Elizabeth Warrenová – mají za sebou poměrně klidnou sezonu volební kampaně. Navzdory pověsti úžasných fundraiserů s horlivou základnou zarytých příznivců se progresivní politici jako Sanders většinou vyhýbali kampani na podporu kolegů Demokratů před volbami v polovině volebního období příští týden. Proč? Protože progresivisté chápou, že v současném politickém klimatu by jejich přítomnost mohla Demokratům způsobit více škody než užitku, napsal Harrison Kass.

Jejich nepřítomnost v kampani je implicitním uznáním, že progresivisté jsou právě teď z módy. Republikáni sílí, z velké části proto, že umírnění – dokonce i umírnění Demokraté – jsou vyčerpaní některými prvky pokrokové agendy.

Za prvé, umírnění, skutečně velká část země, se nebaví fenoménem "woke", který je úzce spojen s levicí. Zatímco levice vsadila naplno na zájmena a zrušení a měsíční oslavy etnického původu X, Y nebo Z, velká část země je frustrována šířením woke a sílícím pronikáním do institucí. Pravice woke výslovně odsoudila – někdy neobratně, jindy chytře – a občané reagují příznivě.

Ještě důležitější je, že to levice v roce 2020 přehnala s tlakem na heslo "Defund the Police". Přichází odpor, živený jak kulturními dispozicemi, tak rostoucí mírou kriminality. Občané chtějí, aby jejich města měla silné policejní síly, protože většina občanů si silnou policii spojuje s tím, že se cítí bezpečnější. Mnoho občanů se domnívá, že levicové snahy o redukci policejních sil povedou k tomu, že občané budou méně v bezpečí. Občané přirozeně tíhnou k pravicovým kandidátům, z velké části proto, že pravice je považována za účinnější v boji proti kriminalitě. A s celostátně rostoucí kriminalitou chtějí občané policii v ulicích. Občany většinou nepřitahují alternativní návrhy levice, které vyměňují policisty za sociální pracovníky, odvykací služby, školení proti zaujatosti atd. Lidé policisty chtějí.

Je toho samozřejmě víc, což vede k neoblíbenosti levice. Některé kritiky jsou legitimní, jiné ne – jako snahy vykreslit levicovou hospodářskou politiku jako "socialistickou". Ale bez ohledu na legitimitu se sdělování zpráv zaseklo. Výsledkem je, že levice vyšla z módy. Levicoví politici velkých jmen, spojovaní s hluboce nepopulárními body programu, nejsou v mnoha probíhajících kampaních vítáni.

"Nikdy nepůjdu do čtvrti, pokud mě tam někdo nebude chtít," řekla demokratická poslankyně Pramila Jayapalová.

Elizabeth Warrenová, jedna z nejvýraznějších postav levice – senátorka a bývalá prezidentská kandidátka – nedávno vedla kampaň ve Wisconsinu jménem kandidáta Demokratů do Senátu Mandely Barnese. Warrenová vedla madisonské shromáždění, kde připomněla davu, že Barnes byl "odhodlán zajistit, aby tato ekonomika fungovala pro všechny" a že Barnes je nejlepší příležitostí "zachránit demokracii".

Je však zvláštní, že Barnes nebyl na shromáždění přítomen. Jako důvod uvedl konflikt v plánování. Později toho dne se k Warrenové připojil na sbírce uzavřené pro novináře. Incident hlasitě promlouvá k veřejnému vnímání progresivistů – a k mezistranickému vnímání progresivistů. Před dvěma lety by byl kandidát na senátora jako Mandela Barnes poctěn účastí Elizabeth Warrenové v kampani. Nyní má konflikt v plánování.

Tragédií toho všeho je, že progresivisté mají spoustu vysoce přitažlivých bodů programu. Bohužel chvályhodné priority – jako obnova střední třídy, rozbíjení monopolů, zdůrazňování diplomacie ohledně války a boj proti změně klimatu – se v očích umírněné většiny poskvrnily. Je to kvůli dalším bodům programu, které je mnohem těžší uplatnit – jako je prosazování schématu oběť-utlačovatel při každé možné interakci, definancování policejních sil nebo prosazování předpokladu, že někteří lidé nemají gender.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4840

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2022