Ruská agrese na Ukrajině: Rusko nařídilo svým vojákům opustit město Cherson

9. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
- Na Ukrajině byl usmrcen Kirill Stremousov, Ruskem jmenovaný náměstek hejtmana Chersonské oblasti. Zveřejňoval takovéto "básně" o tom, že i Praha a další evropská a světová  města jsou součástí ruské říše...


Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil ruským vojákům, aby opustili ukrajinské město Cherson, jediné regionální město, které Moskva dobyla od zahájení únorové invaze.


Ukrajinské vítězství v Chersonu, který byl jedním z hlavních cílů kyjevské ofenzívy na jihu země, bude všeobecně vnímáno jako významná porážka pro ruského prezidenta Vladimira Putina, a to jen několik týdnů po prominentní ceremonii v Moskvě, při níž oznámil "navždy" anexi Chersonské oblasti spolu s dalšími třemi regiony.



 

- Vysoce postavený poradce ukrajinského prezidenta uvedl, že je příliš brzy hovořit o stažení ruských vojsk z  Chersonu.


"Dokud nad Chersonem nebude vlát ukrajinská vlajka, nemá smysl mluvit o ruském stažení vojsk," uvedl Mychajlo Podoljak v prohlášení pro agenturu Reuters.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu   ve středu uvedl, že nařídil svým jednotkám stáhnout se ze západního břehu řeky Dněpr tváří v tvář ukrajinským útokům u města Cherson.

- Ruské síly zničily mosty na západním břehu řeky Dněpr na jihu Ukrajiny v Chersonské oblasti, aby zpomalily pokračující ukrajinský postup. Bylo oznámeno, že jeden z nejvýznamnějších Ruskem dosazených politických činitelů zahynul při autonehodě.

Zatímco ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskij popisoval "intenzivní boje" na jižní frontě, ukrajinské jednotky údajně znovu dobyly řadu osad.

Několik hodin poté, co Kirill Stremousov, Ruskem jmenovaný náměstek hejtmana Chersonské oblasti, oznámil, že ukrajinské síly získaly uprostřed těžkých bojů opěrný bod na severním okraji Snihurivky, města ležícího na dálnici 31 km severně od města Cherson, ruská média informovala, že sám Stremousov za nejasných okolností zemřel.

Stremousov - bývalý blogger bojující proti očkování - se stal nenáviděnou tváří ruské okupace Chersonu, zveřejňoval videa na internetu, včetně bizarního ztvárnění básní, a pořádal tiskové konference pro proruská média.

Podle zpráv místních médií se nehoda stala poblíž Heničesku u Azovského moře, přímořského města, které slouží jako sídlo ruské okupační správy od doby, kdy uprchla z Chersonu.

Agentura Tass uvedla, že Stremousovovu smrt potvrdila tisková služba hlavy regionu.

Alexandr Dugin, krajně pravicový nacionalista v Rusku, jehož dcera byla na začátku tohoto roku zabita při výbuchu bomby v autě, řekl: "Kirill Stremousov, zástupce vedoucího správy Chersonské oblasti, zemřel. Skutečný hrdina. Cherson je třeba bránit za každou cenu. Cherson je to, co dnes drží Rusko u moci."
 

0
Vytisknout
4217

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2022