Je čas nazvat americkou demokracii tím, čím je – selháním

10. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

V úterý večer se uzavřely volební místnosti v nejnovějším demokratickém představení Spojených států: průběžných volbách, o nichž už zbytek světa slyšel až příliš mnoho a bude o nich informován i nadále, protože potvrzení některých výsledků může trvat několik dní či týdnů.

Víme jen to, že republikány (GOP) slibovaná "červená vlna" se zrovna nevydařila; zatímco Sněmovnu reprezentantů GOP pravděpodobně ovládne, v Senátu hrozí patová situace. Výsledek klíčového senátního klání v Georgii bude pravděpodobně odložen na prosincové druhé kolo, píše Bélen Fernandez na webu Al Džazíry.

 

Zpoždění a nejistota znamenají, že nastal čas pro nový cyklus popírání voleb, přičemž rostoucí nedůvěra ve státní instituce naznačuje, že pro USA bude stále obtížnější udržet zdání demokratické země.

V letošním klání o Senát, Sněmovnu reprezentantů a další úřady většina republikánských kandidátů popřela nebo zpochybnila vítězství prezidenta Joea Bidena v roce 2020. Pravděpodobně tak budeme svědky triumfu poměrně velkého počtu politiků ve volebním systému, který sami odsoudili jako podvodný.

Ne že by ti, kteří prohrají, tento verdikt také zaručeně přijali. Kari Lake, republikánská kandidátka na guvernérku v Arizoně, která v úterý pozdě večer těsně zaostávala za demokratkou Katie Hobbs, nastínila svůj přístup následovně: "Chystám se vyhrát volby."

Mezitím, co se "červené vlně" nepodaří napáchat zamýšlené škody, se nepochybně objeví záplava nepodložených obvinění z falšování korespondenčních lístků a dalších tvrzení o podvodech a podrazech, a možná i soudních sporů à la Donald Trump v roce 2020.

Jak jsme se učili už v mateřské školce, pravidla hry nelze akceptovat pouze tehdy, když vyhrajete. A přestože jsou pravidla v tomto případě nesporně nespravedlivá - i když ne tak, jak tvrdí popírači volebních výsledků -, současný volební záchvat připravuje půdu pro potenciální masivní volební krach v prezidentském klání v roce 2024. Volební systém USA je opět k posouzení v zemi, kterou projekt Electoral Integrity Project dříve zařadil mezi země s nejhoršími volbami ze všech západních demokracií.

Nedostatky americké demokracie jsou skutečně již dlouho do očí bijící, ale toto století je ještě více posunulo do centra pozornosti.

Například v roce 2000 většina amerických voličů odevzdala svůj hlas demokratu Al Goreovi. Následovalo vleklé celonárodní drama ve Sboru volitelů ve státě Florida a Nejvyšší soud USA nakonec přisoudil vítězství v roce 2000 Georgi W. Bushovi.

Také v roce 2016 zvítězila v lidovém hlasování uchazečka o prezidentský úřad Hillary Clinton, ale volby prohrála s Trumpem. Stalo se tak opět díky machinacím Kolegia volitelů, přežitku z dob otrokářství, jehož tajemná a spletitá podstata byla navržena tak, aby poskytla větší moc otrokářským státům a zajistila, že "demokracie" nikdy nebude demokratická.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

USA
1
Vytisknout
4909

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2022