Kreml považuje ústup z Chersonu za "nežádoucí, ale pravděpodobný"

9. 11. 2022

čas čtení 5 minut
Kreml připravil pro propagandisty plán, jak vysvětlit Rusům možné hlavní selhání Ruska v této válce.

Podle zdrojů Medúzy blízkých Kremlu připravila prezidentská administrativa několik nových příruček pro ruské propagandisty. Naznačují, jak hovořit o situaci v Chersonu – s cílem připravit "veřejné mínění" v Rusku na to, že město může být opuštěno. Dvě z nich má Meduza k dispozici.

Jeden z dokumentů uvádí, že chersonský směr je "v současné fázi speciální operace pro ruskou armádu nejtěžší". Propagandistům se nabízí, aby tuto situaci vysvětlili tím, že pro Ukrajinu "je životně nutné prokázat bojeschopnost svých teroristických formací, aby mohla požádat Západ o novou pomoc":

"Kyjev nebude počítat s vlastními ztrátami – je připraven zničit desítky tisíc svých i jiných kvůli novým zákopům a zásobám zbraní. Ruské jednotky se snaží zachránit životy civilistů a personálu. Právě nebezpečí masivního úderu na město ze strany obrovské skupiny nacionalistů diktovalo evakuaci civilistů z města na levý břeh Dněpru."

Proruské úřady začaly deportovat lidi z pravého břehu Dněpru v anektované Chersonské oblasti již v polovině října. Začátkem listopadu Vladimir Putin oznámil, že civilní obyvatelstvo Chersonu by mělo být "odsunuto" z bojové zóny a okupační úřady oznámily "nucenou evakuaci". 7. listopadu byl oznámen konec této "evakuace" – zatímco, jak napsala Meduza, někteří obyvatelé zůstávají ve městě a čekají na příjezd ukrajinské armády.

Jako další důvod možného ústupu z Chersonu manuál uvádí, že Ukrajina a země NATO "vrhly všechny své síly" právě tímto směrem, což hrozí "obrovským krveprolitím":

"Zelenskij chce celému světu předvést krvavou show, představit ozbrojené síly Ukrajiny jako trpící a požadovat nové peníze. Nepřítel chce, aby se Cherson stal pastí pro Rusko, bojištěm s desítkami tisíc obětí.

Ozbrojené síly Ukrajiny plánují provést teroristický útok, který zničí vodní elektrárnu Kachovskaja. Vyhození vodní elektrárny do vzduchu se může stát "pastí" pro naše bojovníky. V tomto případě budou zaplaveny osady s civilisty, naše armáda se ocitne v kotli a nezvládne ani boj – prostě ji to spláchne."

Předtím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že to byla ruská armáda, kdo podminoval hráz vodní elektrárny Kachovskaja; v důsledku výbuchu může být zatopeno asi 80 ukrajinských sídel, včetně Chersonu.

Kromě toho se propagandistům doporučuje, aby zdůraznili, že městské boje v Chersonu jsou "nevhodné", protože "jsou vždy nejobtížnější a nejničivější" a ozbrojené síly Ukrajiny "mohou Cherson jednoduše srovnat se zemí".

Jak již Meduza informovala, ruské jednotky v Chersonu jsou skutečně ve složité pozici. Jejich zásobování je extrémně obtížné kvůli tomu, že hlavní základny se nacházejí na druhé straně Dněpru a mosty jsou neustále ostřelovány ukrajinskou stranou. Připravit toto uskupení na plnohodnotnou obranu je prakticky nemožné kvůli zásobovacím potížím.

Druhý výcvikový manuál připravený v Kremlu konkrétně uvádí, že státní propaganda musí "dávat pozor" na projev Anatolije Torkunova, diplomata, historika a politologa, člena vědecké rady Rady bezpečnosti Ruské federace. Na setkání Putina s historiky Torkunov připomněl bitvu u Poltavy a řekl, že před vítězstvím v ní se Petr I. "stáhl do Poltavy" a že ústup nakonec vedl k "zvratu ve válce".

Dva zdroje z Meduzy blízké Kremlu poznamenávají, že ruské úřady nyní považují kapitulaci Chersonu za "nežádoucí", ale "pravděpodobný" scénář na frontě. Dříve ruští představitelé (včetně těch nejvyšších) více než jednou řekli, že "Rusko je navždy" na územích regionu, který byl obsazen na samém začátku války.

"Chtěl bych ještě jednou oslovit obyvatele Chersonské oblasti, říci, že Rusko je zde navždy. O tom by nemělo být pochyb. Návrat do minulosti nebude. Budeme žít spolu," řekl v květnu tajemník Generální rady "Jednotného Ruska" Andrej Turčak.

Zároveň partneři Meduzy, kteří jsou blízko Kremlu, vyslovili výhradu, že obecně situace v této části fronty nezávisí na Moskvě, ale na akcích ozbrojených sil Ukrajiny. "Pokud nedojde k žádné masivní ofenzívě, pak nedojde ke kapitulaci," vysvětlil jeden z nich. "Pokud ano, je to velmi, velmi pravděpodobné."

Konečné rozhodnutí o stažení z Chersonu bude muset podle mluvčích Meduzy učinit osobně Putin za účasti lidí z jeho "užšího okruhu" (po vypuknutí války se skládá především z vysoce postavených bezpečnostních činitelů). Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov v době vydání tohoto článku na otázky Meduzy neodpověděl.

Kreml přitom podle zdrojů údajně stále očekává, že ruská armáda bude moci v zimě 2023 zahájit novou rozsáhlou ofenzívu na Ukrajině. Jak již dříve napsala Meduza, Kreml stále častěji mluví o možných jednáních s Ukrajinou, aby bylo možné získat čas a připravit na toto období maximální počet mobilizovaných Rusů. Západní média poznamenala, že Oděsa by mohla být jedním z možných cílů této ofenzívy: Kreml by podle nich mohl cílit na Oděsu jako na "hlavní strategický cíl v další fázi války".

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4221

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2022