Nejen Rusko, ale i Západ šíří vlastní propagandu

21. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


Hlavním rozdílem mezi Ruskem a námi je, že v Rusku byste nemohli vést tuto debatu o historii a hodnotách. Je škoda, že my nevyužíváme řádně skutečnosti, že my tuto debatu vést můžeme. 

Když vysvětlil r. 1928 Edward Bernays, otec moderní propagandy, co to vlastně je, citoval New York Times. Argumentoval, že všechno je propaganda. Téměř o sto let později rozumíme pojmu propaganda jako něčemu, co šíří jen zlovolní lidé a státy - jako například Putinovo Rusko, píše Aufa Hirsch.



OVšem Rusko není jediným státem, který šíří propagandu - jen to nedělá příliš dobře. Pokud vystoupí v britském rozhlase ruský poslanec a srovná Theresu Mayovou s Hitlerem, anebo pokud ruský velvyslanec v Británii tvrdí, že atentát na Skripalovy je ve skutečnosti britským pokusem odvrátit pozornost od brexitu, není to zrovna přesvědčivé.

Ovšem státy po celém světě nyní šíří státní propagandu. Právě proto založila skoro před sto lety Británie zahraniční vysílání BBC, které nezapomínejme, se původně jmenovalo Imperiální vysílání BBC. Novináři dnes většinou považují dnešní zahraniční vysílání BBC za nestranné, ovšem tak není nutně vnímáno v zahraničí.

Vliv tohoto modelu vysvětluje, proč si zahraniční vysílání financuje dnes tolik států - od rychle expandujícího tureckého zahraničního vysílání TRT až po katarskou televizi Al Jazeera. Tyto instituce se snaží šířit určitý kulturní pohled, zakořeněný v zemích, odkud vysílají.

Lze argumentovat, že média selhávají všude. Skutečnost, že lidé si myslí, že média šíří propagandu, vede k tomu, že jim v dnešní Evropě mnoho lidí nevěří. Všichnio máme své mýty. V Británii je naprosto škodlivý mytický obraz Winstona Churchilla. Ignoruje se, co Churchill dělal v Bengálsku, v Mezopotámii či v Súdánu. Churchill sám, samozřejmě, byl mistrem propagandy. Jeden jeho výrok, často mu připisovaný - "historie na mě bude pohlížet laskavě, protože ji píšu já sám" pochází prý z jedné alkoholické večeře v roce 1943 Churchilla se Stalinem a Rooseveltem.

Jako většina Britů, byla jsem i já vychována v zemi, která má pocit, že se chová morálně a že nešíří propagandu. Avšak tento postoj je jaksi neslučitelný s tím, že napadáme kohokoliv, kdo nabízí jiný pohled - přestože je založen na faktech.

Hlavním rozdílem mezi Ruskem a námi je, že v Rusku byste nemohli vést tuto debatu o historii a hodnotách. Je škoda, že my nevyužíváme řádně skutečnosti, že my tuto debatu vést můžeme.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10882

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018