Reakce: Stádovitost, lži médií, rasismus a oprávněný strach

8. 2. 2017

čas čtení 7 minut

Zde jsou čtyři reakce na článek Proč je dnes mezi tolika lidmi v ČR tak populární nenávist?

David Michal:

Dobrý den,

mezi možnými důvody dle mého nebývá zmiňována prostá stádovitost. Aneb lidé jednoduše přebírají ty názory, které vyhodnotí jako většinové. Klidně se pak může stát, že malá, zato hlasitá skupina nenávistníků vyvolá mezi lidmi dojem, že se jedná o většinový názor.

A držet se většinového názoru je pragmatické, např. pak jeden není upálen jako čarodějnice, nebo zavřen, mučen pro názory apod.

Dle mého je nutné brát stádovitost vážně. Ostatně např. v dokumentu, Ryba smrdí od hlavy bylo řečeno, že ke stržení stáda skotu určitým směrem stačí, aby se hnulo cca 6% kusů. A lidé se ve své evoluci od ostatních zvířat nijak zvlášť nevzdálili.

Jan Čulík: Přesně tuto zkušenost zaznamenává Bohumil Kartous:

"Oslava otevření vesnické hospody na východě ČR. Společenství reprezentující běžnou dospělou populaci dané oblasti. Zábava v plném proudu, nějaké to jídlo, pití a kecy. Kdosi vytáhne nálepky s logem iniciativy Islám v ČR nechceme a rozdává. Přítomní si lepí nálepky na ramena. Z hospodské oslavy se najednou stane setkání členů NSDAP, případně jiné libovolné kriminální organizace. Aniž by si to přítomní "Češi" a "křesťané" uvědomovali. Většina z nich jedná pod vlivem masivní manipulace médií a skupinové příslušnosti, která vyvolává pocit normality. Nenormální by bylo odmítnout. Když to udělám, budou mě považovat za divného nebo divnou. Potřeba pocitu začlenění je mnohem silnější bez jakékoliv skrupule. Zvlášť když informační zdroje a autority vyvolávají dojem, že to je v pořádku." -Celý článek ZDE

Antonín Kohout:

Pečlivě čtu BL již několik let, jedná se totiž o médium, které tu nikde jinde na "trhu" není, diskuse, odkazy na relevantní zdroje a spoustu článků k opravdovému zamyšlení. Zrovna jako ten dnešní. Včera jsem koukal na krásnou přednášku "Proč se na internetu šíří nesmysly"

, sice má bezmála tři hodiny, ale vztahuje se i částečně na ten dnešní článek (opravdu doporučuji zhlédnout, poučné a zábavné zároveň, žádná konspirace, jen vědecké teorie podložené praxí). A teď proč reaguji na článek "Proč je dnes mezi tolika lidmi v ČR tak populární nenávist?". Jednak bylo požádáno o brainstorming a druhak bych se rád sám vyjádřil.

Dle mého je gró problému v přístupu mainstream novinářů a zejména pak těch televizních, kde se pěstuje tato nenávist snad již po desetiletí a je jedno, jestli jde o uprchlíky, Poláky nebo cokoliv "jiného". Je to jeden z biasů. Např. vidím, a teď mi to promiňte, ale jde o vžití do toho člověka, čmouda s bombou/náklaďákem atp a mám pozorování, a mám jen toto, protože se u nás v republice s jinými lidmi (myšleno asi nejvíce barvou pleti, protože to je vidět první) moc nepotkáte, natož pak v hospodě nebo na úřadě atp.

A v té hospodě je další bias, každý si tam potvrdí svou pravdu, která většinou odpovídá vlastnímu myšlení. Teď se jen domnívám, ale většinou my, jako Češi, máme neblahé zkušenosti např. s Romy a tyto zkušenosti přenášíme na další podobně barevné rasy, další bias. A takto by se dalo pokračovat do nekonečna (prý je biasů v řádech stovek). Tak mi promiňte mou neomalenost, ale je opravdu hloupost si myslet, že se Češi bojí uprchlíků proto, že jsou chytřejší... Bojí se proto, že je jim to podsouváno a ne vyvraceno. A taky sdílím obavy o budoucnost světa, protože když se bude rozrůstat a upevňovat toto "politické" přesvědčení, tak není otázkou, zda přijde další Adolf, ale kdy! Jelikož v bublině intolerance je již téměř celá (jestli to není můj bias :-) ) republika a zbytek světa k tomu směřuje.

Jan Čulík: Drobná poznámka k reakci pana Kohouta: Podstatou rasismu je to, že extrapolujeme něco, co jsme slyšeli o nějakém jednotlivci, podle náhodně vybraných společných rysů na celou etnickou skupinu. Je to lživé. Ohledně rasismu vůči Romům: často se v ČR vyskytuje názor: "Lájoš, ten je naprosto v pořádku, je to velký pracant a slušný člověk, ale ti cikáni jako celek, to je verbež." Pokud totiž jednotlivě a osobně někoho znáte, je velmi obtížné ho nenávidět. Mnozí Češi dělají chybu, že stejným způsobem extrapolují islamistické atentáty na všechny muslimy. Zaprvé, to, že je někdo islamistický atentátník, je vždycky individuální záležitostí a motivace k tomu, že se někdo stane atentátníkem, je nesmírně složitá a většinou vůbec není náboženská. Zadruhé, obětí islamistického vraždění jsou v první řadě muslimové. Zatřetí, většina muslimů vůbec nejsou fundamentalističtí věřící. Například Syřani jsou asi takoví muslimové, jako jsou Češi křesťané. Proč se tyto normální informace tak těžko dostávají do české veřejnosti?

Václav Junek:

Dle mého má na tomto stavu lví podíl mediální obraz celé problematiky, který vytvořil takřka celonárovní veřejné mínění; ne však za účelem informovat, ale vyvolat obavy o pracovní místa nebo dokonce o život. Někteří frustrovaní jsou buď připraveni vzít situaci do svých rukou a jiní zase řeší strach tím, že půjdou dát svůj hlas k volbám těm, kteří nabízejí řešení tohoto problému. S takovýmito ambicemi vystupuje například majitel deníků jako Lidovky nebo iDnes Andrej Babiš, který si touto propagandou jen klestí cestu k politické moci. Ti, kdo noviny nevlastní si pak mohou zaplatit vydání článku někde jinde. Vždy jde jen o tom vyvolat v občanech pocit nějakého nedostatku, jehož uspokojení nabízí právě iniciátoři.

Ladislav Zobač:

Já se vás dovolím zeptat, jak jste na to přišel. Kde vidíte tolik lidí, kteří něco nebo někoho nenávidí? Já je ve svém okolí nevidím! Kdoví, jestli to, že vy jich tolik vidíte nevysvětluje vaše vlastní věta: "Já tomu vůbec nerozumím." Vaše další vyjádření podle mě prozrazují, že je tomu opravdu tak! Vy zřejmě nazýváte nenávistí to, jí není. Já totiž ve svém okolí pozoruji, že opravdu mnoho lidí má obavy! Obávají se nedobrého vývoje poměrů, podmínek k životu v této republice, pro mnohé už tak nijak dobrých. Příčin těchto obav je mnoho, mezi nimi přibývají obavy z dalšího vývoje problému migrantů. Odbýt to tím, že tyto lidi označíte jako xenofoby, rasisty atp. a jejich obavy nazvat nenávistí pochopitelně nic neřeší, ale právě naopak. Chcete-li nalézt nějakou odpověď na skutečný problém, ptejte realisticky, ne jen na vaše představy!!!

0
Vytisknout
8934

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2017