Zuřivost proti rozhodnutí britské vlády zrušit příslib přijetí 3000 dětských uprchlíků sílí

10. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Británie pošpinila svou hrdou historii pomáhání dětským uprchlíkům

V Británii roste nátlak na premiérku a na ministryni vnitra, která zrušila projekt na přijetí 3000 dětských uprchlíků z Evropy po příchodu pouhé desetiny z nich.

Theresu Mayovou za toto rozhodnutí zkritizoval arcibiskup canterburský i rostoucí počet konzervativních poslanců.

Arcibiskup canterburský Justin Welby konstatoval, že je "zdeprimován a šokován" rozhodnutím omezit projekt lorda Dubse, který přišel v rámci Wintonova Kindertransportu jako dítě do Británie z Československa ve třicátých letech, podle něhož měla Británie přijmout 3000 dětských uprchlíků.

Ke kritice se připojila celá řada konzervativních i labouristických poslanců, stejně jako pracovníci humanitárních organizací.

Charitativní pracovníci informovali, že asi 200 dětských žadatelů o azyl přespává v nynější zimě v lesích a křovích kolem zlikvidovaného uprchlického tábora v Calais. Mnozí z nich očekávali, že budou podle Dubsova zákonného dodatku mít právo na vstup do Velké Británie. Teplota je kolem -5 stupňů Celsia, spací pytle a přikrývky, které dětem humanitární pracovníci rozdávají, jsou ráno zmrzlé.

Mladí žadatelé o azyl se znovu snaží dostat do Británie v kamionech. Minulý měsíc přišel na dálnici o život dvacetiletý mladík z Eritreje. "Nezletilé děti mají nyní velmi málo právních možností dostat se do Británie, tak jim zůstává jediná možnost, riskovat svůj život."

Natasha Tsangarides. pracovnice charitativní organizace Safe Passage v Řecku uvedla, že v Řecku je více než 1000 dětských uprchlíků na čekacích seznamech pro ubytování a naléhavě potřebují přístřeší.

Britský bulvární tisk rozhodnutí britské vlády zrušit příslib přijmout 3000 dětských uprchlíků svým čtenářům zamlčel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5630

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2017